Overslaan en naar de inhoud gaan

Veendam krijgt asielboot voor 300 vluchtelingen
8 juni informatiebijeenkomst voor inwoners

Door Eindredactie op dinsdag, 31 mei, 2016 - 14:30

_MG_3851.jpg

OPVANG - Op 27 mei 2016 heeft de gemeente Veendam een verzoek van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) ontvangen voor het realiseren van een opvanglocatie voor vluchtelingen in Veendam. Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Veendam heeft op dinsdag 31 mei 2016 besloten positief te reageren op het verzoek. In de komende weken wordt verder gesproken over de condities waaronder de opvang plaats vindt.

Verzoek
Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) vraagt toestemming voor opvang op een zogeheten “floatel”. Dit is een boot met units dat afgemeerd wordt aan de kade van het A.G. Wildervankkanaal aan de Lloydsweg in Veendam. Het gaat om de opvang van maximaal 300 mensen voor drie jaar. De vluchtelingenproblematiek is groot en urgent in ons land. Ook Veendam ziet de noodzaak van het opvangen van vluchtelingen binnen haar gemeente. Burgemeester Sipke Swierstra: “De opvang van vluchtelingen vraagt om een zorgvuldige afweging. Als college van burgemeester en wethouders vinden wij dat we een verantwoordelijkheid hebben om een bijdrage te leveren aan de opvang van deze mensen. Het is voor het college belangrijk in Veendam gezamenlijk onze maatschappelijke verantwoordelijkheid te nemen.”

_MG_3855.jpg

Informatiebijeenkomst
De gemeente Veendam en het COA organiseren op 8 juni 2016 een informatiebijeenkomst voor ondernemers en een informatiemarkt voor inwoners. Direct omwonenden en naastgelegen bedrijven hebben hiervoor een persoonlijke uitnodiging ontvangen. De bijeenkomst voor ondernemers is besloten. De informatiemarkt voor inwoners van de gemeente Veendam wordt gehouden in het Indoorcentrum aan het Jan Salwaplein 1 in Veendam. De informatiemarkt begint om 17.00 uur. Inwoners die geen uitnodiging hebben ontvangen en graag aanwezig willen zijn kunnen zich aanmelden. Zij kunnen onder vermelding van naam en adres een e-mail sturen naar opvangvluchtelingen@veendam.nl. Voor deze bijeenkomst is legitimatie samen met de brief of een ontvangstbevestiging van de aanmelding verplicht.

Procedure
Na de informatiebijeenkomst op 8 juni 2016 wordt op dinsdag 15 juni 2016 een extra raadsvergadering georganiseerd. Tijdens deze vergadering wordt de gemeenteraad nader geïnformeerd en kan advies worden gegeven aan het college van burgemeester en wethouders. De informatie uit de informatiebijeenkomsten en de raadsvergadering betrekt het college bij de definitieve besluitvorming die, naar verwachting, in de week van 21 juni 2016 gaat plaatsvinden.