Overslaan en naar de inhoud gaan

Fietstocht langs de grenzen van Veendam
(en er net iets buiten)

Door Willem van der Werf op vrijdag, 15 juli, 2016 - 06:00

20160528_Fietstocht langs de grenzen van Veendam.jpg

Door Hans van Noort
Foto's Henk Gibcus

Fietsen is populair, zeker als er wat ondersteuning aan toegevoegd is. De bewegwijzering langs de ANWB knooppunten heeft het een stuk eenvoudiger gemaakt. Deze tocht is uitgezet langs een aantal van die knooppunten, maar wijkt er zeker ook vanaf. Lees daarom de “bijsluiter” voordat je gaat starten eerst goed door, dan kan je niets ontgaan. De route voert langs de randen van onze gemeente en wijst onderweg op verschillende bezienswaardigheden. Sommige stukjes zijn voor velen, denken we, ongekend terrein. Maar… oh zo mooi. En wat is het niet aardig om zo dicht bij huis te genieten van het aantrekkelijk landschap wat de Veenkoloniën ons bieden.

Nummers zijn onderdeel van het fietsknooppunten netwerk. 
Vetgedrukt de plaatsnamen/namen van buurtschappen van onze gemeente.
Cursief is de verkorte route.

Tip: wil je écht van deze tocht genieten neem er dan de tijd voor!
Alle jaargetijden mooi. Van bloeiende aardappelvelden of het wuivende graan tot het lege land dat vol van ruimte is.

Start is voor het gemeentehuis – Raadhuisplein Veendam. Alvorens weg te rijden kijk even naar het fraaie raadhuis uit 1878. Rechtsaf Kerkstraat in. Bocht Oosterdiep oversteken en fietsbruggetje over - Hazepad. Voor de voormalige Aldi linksaf en gelijk weer rechtsaf Molenstreek op. Over de spoorlijn rechtdoor. Kijk nog even links - wat is de Jonkerloods een prachtige aanwinst voor Veendam! Van Stolbergweg schuin rechts oversteken en links Molenstreek vervolgen. Draaibrug over en Vrijheidsweg inrijden. Adriaan Tripweg oversteken en het fietspad blijven volgen. Einde fietspad linksaf onder de N33 door.
Je bent nu in Ommelanderwijk. Richting knooppunt 62.

Wie 51 km te lang vindt, kan hier de tocht 16 km inkorten tot 35 km. Vervolg dan de route naar knooppunt 25 (zie daar). Je mist dan natuurlijk wel een prachtig stukje Wildervanksterdallen en Numero Dertien - zéér oud Veenkoloniaal landschap. De keuze is aan jou!

_DSC5906.jpg

Bij Meertens Meubelen rechtsaf Sluisweg in. Is Knooppunt nr. 62 – over de sluis A.G. Wildervanckkanaal ook wel Kanaal Mussel – Veendam genoemd.
Over de sluis rechtsaf. Volg het fietspad richting nr. 91. Hier richting nr. 73. Jan Kokweg volgen. Kijk na de bocht even naar de N33, nu nog een open veld. Komen hier in de toekomst die joekels van windmolens? Neen toch!
Bij knooppunt 91 richting 73, je slingert door de Wildervanksterdallen.
Je passeert rustpunt Thee- en Koffieschenkerij “De Kainstobbe” – is het al tijd voor een bakkie van vers gebrande koffie? Hebben ze hier én lekker ook!
Vervolg: 73, 51.
Let op:
niet de Zevenbruggetjes route in, maar rechtdoor richting knooppunt 50. Richting 98 – over de John Smitbrug.
Sommigen stappen hier liever af, voor anderen is het een uitdaging om al trappend toch deze houten brug te nemen! Niet dat het zo steil is, maar door de haakse hoek kun je geen snelheid maken.

Over de brug zie je rechts Hoetmansmeer. Hier vonden in de negentiger jaren van de vorige eeuw opgravingen plaats met aanzienlijke vondsten als vuurstenen en handbijlen en vuurplaatsen. John Smit, archeoloog, was een van de initiatiefnemers en bevlogen uitvoerder van deze werkzaamheden. De brug is naar hem vernoemd.
Luister hier even naar de stilte! Hooguit hoor je hier de vogels of het balken van de ezels van de naastgelegen boerderij.
Geniet van het uitzicht en de ruimte.
In de verte zie je Stadskanaal, de Pekela’s en natuurlijk Veendam.

Bij knooppunt 98 fietspad links op naar knooppunt 63, aan het einde van het fietspad ga je een boerenerf over en kom je in Numero Dertien.  Een naam die verbonden is met de vervening. Van 63 richting 62 – nu kom je van de andere kant Ommelanderwijk in.

De verkorte route vindt hier zijn vervolg!

_DSC5926.jpg

Bij knooppunt 62 naar 25 ( onder de N366 door). Rechtsaf richting 85 Zuidwending in.
Let op. Niet helemaal doorrijden tot nr. 85 maar na ongeveer 1,5 km links af Koppelweg in! Doorrijden tot T-kruising (dit is de Noorderweg) en die linksaf inslaan.
Bij de T-kruising rechtsaf Korte Akkers op. Links zie je de magnesiumindustrie van Nedmag en een biovergister ( met een beetje geluk ruik je die ook nog!), even verderop de immense hallen en railterminal van Husa Transportation.
Bij knooppunt 01 fietspad op richting knooppunt 60 – weer onder de N33 door, brug over en vervolgens 56 aanhouden. Van 56 naar 57.

Zoals je merkt doen we even de buren - Muntendam - aan. Behoort overigens bij de gemeente Menterwolde. We komen door de Kerkstraat. Op de hoek met huisnummer 61 zit bakkerij ijssalon Geertsema. Bij mooi weer is het hier heerlijk een ijsje eten op het terras!

Richting  05  (Tripscompagnie laten we maar liggen, maar we komen wel langs De Heemtuin met mogelijkheden voor een natje en een droogje) / 36 / 54.

We zitten nu in Borgercompagnie, aan weerszijden van de weg vind je prachtige en statige boerderijen vanuit de rijke verveningstijd! Bij de school zie je een groot bronzen kunstwerk, een opengeslagen boek met tekeningen. Het is in 2002 gemaakt door Hans Mes. "Verhaal van de verten” is de naam van het 3 meter hoge boek, dat leunt op een potlood. De horizontekeningen zijn gemaakt door de schoolkinderen en worden zichtbaar door de stand van het boek.

Richting 53. Je fietst langs Borgerswold (aan de linkerkant) het schitterend aangelegde allround recreatie park van maar liefst 450 ha!
Van 53 naar 72. Rechts de NNZC.
Kijk heerlijk om je heen en geniet wederom van de rust en van de vergezichten. In de verte Westerdiepsterdallen, de Kielsterachterweg, Kiel Windeweer en Hogezand/Sappemeer.

_DSC5919.jpg

Bij 72 doorrijden naar 33. Nu linksaf langs het Grevelingkanaal richting Bareveld en nummer 48.
Dit is wel een uitstapje naar Drenthe en de gemeente Hunze en Aa. Zit bij de prijs in!
In Bareveld linksaf en doorrijden tot de nieuwe rotonde. (voor fietsers een beetje lastig, want je moet er links omheen!)

Sta wel even stil en bewonder het spraakmakende brons plastiek van Maria Klinkenberg (1949 – 2005) “De scheepsjager”.

De fietsbrug over - K.J. de Vriezestraat in.
1e weg links - vòòr het monument van K.J. de Vrieze (al weer zo’n mooi kunstwerk, geplaatst in 1919 van H.W. Scholte met reliëfwerk van Emile Leclercq).
Dit is de Participantenweg Wildervank. Deze loopt parallel aan de spoorbaan van de S.T.A.R. Aan het einde van de weg linksaf, de 36e laan in. Na ca. 100 m 1e weg rechtsaf is Werkhuisweg in. Weg vervolgen.
Op en gegeven moment wat rechts aanhouden een betonnen fietspad op. Bij de Beukenlaan rechtsaf – Olmenlaan – Vijverlaan (mooi stukje Wildervank!) – Linksaf Plantsoenlaan.

Hier zie je links even voorbij de muziekkoepel het monument voor de gevallenen van de oorlog ‘40 – ‘45. Helaas is het bronzen origineel in de nacht van 20 – 21 juni 2013 gestolen. Kunstenaar Mark Witteveen uit Noordbroek heeft een weergave gemaakt van het oorspronkelijk beeld, nu in foliedruk in glas. Het is op 22 april 2014 geplaatst.

_DSC5941.jpg

Brug over en rechtsaf Poststraat.
Rechtdoor Nijverheidsstraat - kijk om je heen – statige villa’s en rustieke bruggetjes over het Oosterdiep. Op de grens van Wildervank en Veendam zie je rechts aan de overkant van het water het Sluishuis bij het midden verlaat. Bovendien kunstwerk “De Stenen Verbinding” van Hans van Weerden geplaatst in 1986, aan de wegzijde!
Rechtdoor Bocht Oosterdiep, linksaf Kerkstraat – Raadhuisplein.
Het rondje is compleet.
Bij croissanterie Kielman op de hoek kun je even wat eten en/of drinken en gezellig napraten.
Hopelijk heb je net zo genoten als wij.

Route bekijken op je smartphone of fietscomputer: Veendam_20160524_131208.zip

Bron kaart: De Vries Kartografie BV Assen.