Overslaan en naar de inhoud gaan

Cosmopolieten in Veendam op de La Tourbe Barrage

Door Henk Drenth op maandag, 23 mei, 2016 - 12:00

IMG_3004.jpg

COSMOPOLIET - De landelijke Oldtimer Caravan Club was afgelopen vrijdag voor de tweede keer welkom geheten op de stadscamping Le Tour Barrage in hartje Veendam. Met de eerste editie in 2015 had Veendam de primeur in Nederland.

Dit jaar was de deelname aan de La Tourbe Barrage met 30 stadscampinggasten uit het hele land behoorlijk uitgebreid. Naast het Raadshuisplein was de stadskampeerders ook een mooie plek geboden op het Veenlustplein en Museumplein. De stadscampinggasten werden met een welkomstetentje lekker in de watten gelegd. Vrijdagavond was in vanBeresteyn een bingo, zaterdagavond een BBQ in vanBeresteyn, en op de laatste dag was er ’s morgens een lunch.

IMG_3014.JPG

Het echtpaar Dries en Marrie Schuurman uit Putten was met de Cosmopoliet Zigeuner op het Museumplein aanwezig. Cosmopoliet betekend wereldreiziger, en dat kan ook met een kleine caravan. Van de Cosmopoliet Zigeuner zijn er ooit 4 gebouwd bij de gebroeders Berwi uit Winschoten. De caravan was achter een boerderij in Friesland gevonden, en verkeerde in een dusdanig slechte staat dat de bovenbouw eigenlijk herbouwd is. Klaas kreeg contact met de vroegere ingenieur Kapma van het bedrijf. Hij vond het heel bijzonder dat er nog een exemplaar van bestond. Van hem heeft Dries oude documentatie en foto’s  van de Cosmopoliet gekregen. Het houtwerk binnenin is helemaal origineel. De restauratie heeft met tussenpozen ongeveer 20 jaar geduurd. Er is nog een tweede exemplaar in de Oldtimer Caravan Club aanwezig. Dries Schuurman heeft zelf bij Otten Caravans gewerkt. Acht jaar geleden was het bedrijf met de bouw van caravans gestopt.