Overslaan en naar de inhoud gaan

Predicaat Hofleverancier Wieringa’s Knappertjes
en boekpresentatie van de 100-jarige bakkerij

Door Henk Drenth op vrijdag, 20 mei, 2016 - 22:56

IMG_2635.JPG

VEENKOLONIAALS - Op vrijdag presenteerde Wieringa ’s Knappertjes in het Veenkoloniaal Museum een boekpresentatie over het 100-jarige bakkersbedrijf. Het boek over de geschiedenis van het bedrijf is geschreven door Jan van Bolhuis. Naar aanleiding van het honderdjarig jubileum van het familiebedrijf in 2014 was het idee ontstaan om in boekvorm de geschiedenis van de bakkerij uit te brengen op de hoek van de 36e Laan in Wildervank. In totaal is daar al bijna 200 jaar een bakkerij gevestigd. Na het gereed komen van het boek wilde de familie deze feestelijk presenteren.

IMG_2532.JPG

Soep’nbrij
Wiebe Klijnstra, bekend van RTV Noord, leidde het geheel. Henk Wieringa gaf voorafgaand aan de uitreikingen een inleiding over de vroegere eetgewoonten in de Veenkoloniën. Henk is de zoon van Jaap Wieringa en is vernoemd naar zijn grootvader Hendrik Wieringa, de bedenker van het Knappertje. Er was een muzikaal  intermezzo met “Hier kom ik weg “, een lied van Daniël Lohues maar dan in het Gronings vertolkt. Vervolgens werden de eerste exemplaren van het jubileumboek uitgereikt aan burgemeester Sipke Swierstra, de auteur Jan van Bolhuis en aan grafisch ontwerper Tineke Wieringa.

IMG_2570.JPG

De commissaris van de Koning René Paas was bij de boekpresentatie aanwezig. Maar hij had een grote verrassing voor de familie. De Commissaris reikte namens de Koning het predicaat Hofleverancier uit aan het echtpaar Wieringa. De familie was totaal verrast.

IMG_2475.JPG

Predicaat Hofleverancier
De Koning kan het recht tot het voeren van het Koninklijk Wapen met de toevoeging "Bij Koninklijke Beschikking Hofleverancier" toekennen aan ondernemingen die een belangrijke plaats innemen in hun regio en minimaal honderd jaar bestaan. Het predicaat wordt voor 25 jaar toegekend. Wieringa’s Knappertjes is het tweede bedrijf in de gemeente Veendam die het predicaat Hofleverancier wordt toegekend. Het andere bedrijf is F.A. Kuipers B.V.

IMG_2578.JPG

Wieringa’s Knappertjes
Bakkerij Wieringa is in 1914 begonnen. Voor Bakkerij Wieringa was op deze locatie al vanaf 1780 een bakkersbedrijf gevestigd. Hierdoor is dit het oudste bakkersbedrijf in de gemeente Veendam. Het regionale karakter wordt benadrukt door het gebruik van grondstoffen en halffabricaat uit Groningen en Drenthe, dat geleverd wordt door leveranciers uit de regio. Als enige leverancier in Nederland overstijgt het bedrijf het lokale en regionale niveau. Er is geen tweede producent van dit product in Nederland. Het bedrijf richt zich volledig op het product en de varianten erop.

IMG_2613.JPG

Daardoor heeft Wieringa’s Knappertjes een unieke positie in Nederland. Het honderd jarig bestaan is groots gevierd. De boekpresentatie is de afsluiting van het jubileumjaar. Het boek “Wieringa / de bakkers” verhaalt over het ontstaan en de geschiedenis van het bedrijf.

Klik hier voor de website van Wieringa Knappertjes over de geschiedenis