Overslaan en naar de inhoud gaan

Gastvrijheid in het groen
Open Tuinen in Veendam en Wildervank

Door Eindredactie op woensdag, 1 juni, 2016 - 06:00

_DSC5347.jpg

Door Hans van Noort. 
Foto's Henk Gibcus

De landelijke vereniging van groenliefhebbers “Groei en Bloei” is onderverdeeld in plaatselijke afdelingen. De sectie Veendam is een actieve club die door het jaar heen allerlei activiteiten organiseert. Binnenkort gaan de tuinen open voor eenieder die geïnteresseerd is in groen. Twee leden met groene vingers stellen alvast hun tuin op deze site wagenwijd open, een voorproefje.

_DSC5345.jpg

De tuin
We zijn aangeland op de Landbouwstraat in Wildervank en wel op de nummers 23 en 128. Ondanks dat de nummers ogenschijnlijk ver uit elkaar liggen is het slechts de straat oversteken om beide tuinen te ontdekken. Twee tuinen die totaal van elkaar verschillen, maar zeker ook zaken gemeen hebben. Ben Vegter, agogisch begeleider bij Lentis, heeft een smalle diepe tuin met gezellige pittoreske hoekjes/zitjes, een kronkelpaadje, een prieeltje en komt romantisch over. De tuin bij Ina Laarman is een boerderij-tuin. Zij is  getrouwd met een boer en is naast moeder, oma ook boerin. Ze woont op een boerderij, vandaar die boerderij-tuin! Deze beschikt over een groot verdiept terras (zitkuil), een tuinhuis met veranda, een bostuin, een vijver met vissen, een fruithof en een oud bomenbestand met een linde van meer dan 100 jaar! Wat ze gemeen hebben zijn de kleurrijke gevarieerde bloemenborders, hoewel bij Ben de kleur blauw de boventoon voert. “Blauw geeft diepte in de tuin, het lijkt groter,” vertelt hij enthousiast. Ook het ontwerp, aanleg hebben ze gemeen. Ze hebben namelijk alles zelf gedaan. Ina: “De terrassen en paadjes heb ik zelf gelegd met waterpas en al,” en ze kijkt erbij alsof ze haar rug nog voelt! Gemeenschappelijk hebben ze ook dat het een échte liefhebberstuin is. Géén rariteiten of exotische aanplant, maar “gewoon” gangbaar spul van de super, Praxis of Gerards Bloemenkas. Een enkele keer laten ze zich verleiden door de aankoop van een ondersoort of cultivar (variëteit die bij het kweken is ontstaan) bij Foltz in Meeden.
Ben heeft de groene vingers van zijn moeder geërfd. Bij Ina is dit langzaam gegroeid, telkens is er een stukje siertuin bijgekomen.

_DSC5306.jpg

Hobby
Voor zowel Ina als Ben geldt dat de tuin niet hun enige hobby is. Ben is een verdienstelijk beeldhouwer. Hij maakt abstracte speksteen beelden, die veelal in de tuin geëxposeerd worden. Tussen de beplanting komen die werkelijk schitterend tot zijn recht.
Ina is met geheel andere dingen bezig. Zij knutselt heel wat af. Nu heeft ze weer waterballonnen gevuld en die bedekt met een soort plamuur/vulmiddel. Nadat dit uitgehard is laat ze de ballon leeglopen en schildert ze de buitenkant, liefst blauw! “Staat erg leuk op een stok of driepoot tussen de plantjes,” glimlacht ze spontaan. Ook beschildert ze flessen bijvoorbeeld roze en zet die op stokken van verschillende hoogtes tussen de bloeiende rozen met dezelfde kleur! “Op deze manier kleed ik de tuin een beetje aan.”

_DSC5289.jpg

Mooiste plekje
Het mooiste plekje van de tuin vindt Ina het zelf aangelegde verlaagde terras, maar het lekkerste plekje is naast het tuinhuis. Hier kun je snel zitten – heerlijk in de zon én uit de wind. Bovendien kijk je van hier prachtig over de tuin uit. Pilsje erbij, wie doet je wat!
Ben zit veel onder de overkapping – vrij en eveneens uit de wind. Het mooiste plekje bij hem is bij het prieel. Na een enerverende werkdag is het hier zalig bijkomen. Als het erg warm is zet hij de poort open, zodat er wat wind doorheen kan waaien en dit voor verkoeling zorgt.

_DSC5299.jpg

Open tuin
Er zijn verscheidene redenen dat Ben en Ina meedoen aan de Open Tuinen Estafette van Groei & Bloei in de provincie Groningen.
Allereerst het delen van elkaars tuinliefhebberij. Door de gesprekken met andere bezoekende tuiniers doe je weer ideeën op. Verder is het een stok achter de deur om te zorgen dat er die dag(en) de tuin er netjes bij ligt! “Het zet je even op scherp,” vullen beide aan. Dan is het gewoon hartstikke gezellig en leuk om anderen deelgenoot te laten zijn van je tuin(hobby). Soms worden plantjes geruild. Beide doen al zo’n 10 jaar mee! En zijn ook al vanaf 2005 lid van Groei & Bloei afdeling Veendam e.o.
Het voordeel van een estafette is dat je zelf nu de gelegenheid krijgt om ook bij anderen de tuin te gaan bekijken van verwante Groei & Bloei afdelingen. In het verleden was het slechts één weekend! Ook wisselen de data zodat de tuin altijd anders is. Het ene jaar heb je de tuin open bijvoorbeeld begin mei, het andere jaar begin september. Dat maakt een wereld van verschil in het aanzicht van de tuin!

_DSC5309.jpg

Doen jullie nog iets extra’s op die dag(en)?
Een goede vriendin van Ina richt een kraampje in met bijzondere recyclerooms. Dit zijn artikelen van uit de kringloop die door haar worden opgepimpt en gekocht kunnen worden. Tijdens de Open Tuinendagen wordt koffie/thee geschonken, dit doen vrienden of familieleden. Dit geschiedt bij Ina in een speciaal hiervoor opgezette giga tent. Je weet nooit wat voor een weer het wordt! Zelf willen ze inzetbaar zijn voor rondleidingen door de tuin.
Er ligt een gastenboek klaar waarin de bezoekers hun bevindingen kunnen optekenen. De afgelopen jaren liepen de reacties uiteen van gezellig, heel leuk tot complimenten voor de gastvrijheid. Kunstliefhebbers schreven lovende woorden over de beelden!
En… hoeveel mensen verwachten jullie? Het verleden leert dat we uit moeten gaan van ca. 50 gasten.

_DSC5336.jpg

Wanneer hebben jullie die Open Tuinendagen? Iedereen is welkom op:

19 juni en 7 augustus van 10.00 uur – 17.00 uur.

Ben Vegter:    Landbouwstraat 128

Ina Laarman:  Landbouwstraat 23

De andere deelnemers en data van de Groei & Bloei Open Tuinen Estafette van zowel de afdeling Veendam e.o. als andere afdelingen in de gehele provincie zijn allemaal te vinden op de
site: www.opentuinenestafettegroningen.nl

_DSC5360.jpg

Meer informatie over Groei & Bloei vindt u op: www.groei.nl

Overal zult u gastvrij ontvangen/onthaald worden, want tuinliefhebbers praten graag over hun passie. “Gastvrijheid in het groen”, staat centraal!
We wensen alle deelnemers aan de estafette fijne en gezellige dagen toe met fraai voorjaars- of zomerweer.