Overslaan en naar de inhoud gaan

Derde skeelerwedstrijd om de KNSB marathon-cup
in Veendam

Door Henk Drenth op maandag, 9 mei, 2016 - 08:42

_MG_2617.jpg

ROADSKATERS - Zaterdag 7 mei was het voor de fans in Veendam, na het NK Skeeleren in 2013, weer genieten van de skeeler marathons. De derde wedstrijd om de KNSB marathon-cup werd in Veendam gereden, met het parcours door de straten wijd rondom het hertenkamp. Het was prachtig zomers weer. Ideaal voor een dagje uit om al die flitsende mannen en vrouwen in 52 rondjes voorbij te zien komen. Asfaltweg werd afgewisseld door een mooi stukje klinkers, naar verluid altijd geliefd bij marathonskeelers. 

_MG_2630.jpg

Eerste marathon heren
Na de start van de eerste race was al vlot van het grote peloton weinig meer te ontwaren. Er had zich vooraan een groep van ongeveer tien skeelers geformeerd, waar zich later er nog 4 bij gingen voegen. Het Team Mijnten ging het spel domineren, waaruit uiteindelijk Henriek van Milligen en Tijs van der Steen ontsnapten. De laatste finishte uiteindelijk als 4e op een halve ronde van de winnaar.

IMG_8214.jpg

In de eindfase was Herald de Vries na een lange eindsprint uiteindelijk als 3e over de meet gekomen. Zwoegend en zwetend nam Christoffel Hendrik met ca. 15 seconden achterstand beslag op de tweede plaats. Tijs van der Steen en Herald de Vries gingen in de laatste ronde het avontuur met elkaar aan. Herald de Vries maakte de grote zegetocht. Michel Eenkhoorn won de sprint van het peloton.

062-IMG_9488.jpg

Kopwerk bij de dames
De dames waren met ongeveer 28 vrouwen van start gegaan. Bianca Roosenboom en Elma de Vries gingen de wedstrijd meteen domineren. Beide dames ondernamen al vlug vluchtpogingen om zich van het peloton los te maken. Er werd een kopgroep met de rijdsters Lisa van der Geest, Bianca Rooseboom en Janita Willems-Crediet gevormd. Janita verrichte daarbij heel vaak het kopwerk. Elma de Vries deed ook weer van zich spreken, in haar eentje had ze een gat van ongeveer 25 seconden dichtgereden, en kon aansluiten bij de drie koploopsters.

IMG_1554.JPG

Janita Willems-Crediet uit Nieuw Leusden liet na een demarrage het drietal achter zich. Ze naderde weer het peloton. Sloot aan en ging er ook in volle vaart weer vandoor, het peloton wederom achter zich latend. Met een halve ronde voorsprong op de drie achterblijvers, en met een voorsprong van een ronde op het peloton bleek zij de sterkste dame van de dag. Met een gulle lach bereikte Janita de finish. Bianca Roosenboom finishte in de eindsprint nog voor Elma de Vries. De sprint van het peloton werd door Carla Ketellapper-Zielman gewonnen. Drie jaar terug had Elma de Vries het NK Skeeleren in Veendam gewonnen. Het gaf haar een mooie herinnering.

IMG_1662.JPG

Veendammer windje
“Het was een zware wedstrijd”, vertelde Janita. In het begin zat ze al in de kopgroep met Elma de Vries en haar zus Gelina Crediet. Het was buiten verwachting gegaan. Ze moet het ook wel hebben van ontsnappingen, het eindsprinten ligt haar wat minder. Zij is dan ook de initiatiefneemster van de ontsnappingen. Janita doet nu ongeveer 10 jaar aan Skeelerwedstrijden mee. Ze is nu 28 en was wat later begonnen. “Maar het kan nog prima”, vertelde ze. Ze vindt skeeleren toch wel leuker dan schaatsen. Het ligt haar iets beter. “Met lekker weer erbij met lekker de wind door het haar”, lachte ze. Bij schaatsen komt het ook meer op techniek aan, en bij skeeleren meer op kracht.

IMG_1730.JPG

Tweede marathon heren
De derde wedstrijdrondes waren weer voor de heren. Het werd een mooie wedstrijd met in het begin de ontsnappingen door Remon Vos, Chris Huizinga en Kevin van de Horst. De skeeleraars snelden in volle vaart door de straten van Veendam. Voor het publiek voltrok zich een mooi strijdgewoel met een kopgroepje van Gerwin Smit, Alexis Contin, Chris Huizinga, Robert Post, Jan van Loon en Erik Valent. De bel voor de laatste ronde klonk. Het aanvallen was begonnen. Gerwin Smit was niet te kloppen, en rolde als eerste over de meet. Alexis Contin en Ronald Haasjes werden respectievelijk tweede en derde, op luttele centimeters van elkaar. De speaker had de race met zoveel mooie acties met stemverheffingen verslaan.

IMG_1807.JPG

Zittend eerste rang
Voorzitter Eisse Holstein van Sportpromotie Veendam is zeer tevreden over het mooie verloop van de middag. Hij hoopt dat de KNSB zo tevreden is dat het NK skeeleren net als in 2013 weer in Veendam georganiseerd mag worden. De skeelers zijn enthousiast over het parcours omdat het in het centrum loopt. Ze komen bij de mensen in de voortuin langs, wat ze heel sfeervol vinden. Ze krijgen er ook best veel van mee. Normaliter wordt het skeelerevenement vaak op industrieterreinen gehouden. Het is door de klinkers en de bochten een moeilijk parcours. Maar voor de skeelers niet minder spannend. In de bochten ging het ook hard.

IMG_2129.JPG


Fotoalbums: