Overslaan en naar de inhoud gaan

Open dag moskee met ‘kermes’ en barbecue

Door Henk Drenth op zondag, 8 mei, 2016 - 17:35

IMG_1401.jpg

ONTMOETING - Zaterdag hield de moskee ‘Osmani Gazi’ een open dag. De deur stond letterlijk wagenwijd open om het gebedshuis eens van binnen te komen bekijken. Iedereen was daarbij welkom.

Heel veel mensen hebben de moskee nog nooit van binnen gezien. Het beeld dat er is, is vaak niet positief. Het is onbekend en onbekendheid maakt vaak bang. De Islam heeft een flinke deuk opgelopen. Graag wil men met de open dag laten zien wat het geloof werkelijk betekend, en iets van de Turkse cultuur laten proeven.

IMG_1335.JPG

En uit een proeverij van diverse lekkernijen uit de Turkse keuken. Zoals gevulde Köfte, de Lahmacun (Turkse Pizza), Gözleme (Gevulde Turkse platte broden met kaas, aardappel of spinazie). En Turkse gebakjes, baklava, zoetigheden en hartige hapjes.

Op de ‘kermes’, een Turkse braderie, was ook de BBQ met rundergehakt voor de Turkse broodjes aangezet. Ook waren allerlei artikelen te koop om van eigenaar te laten verwisselen.

IMG_1502.JPG

Men is afhankelijk van giften van leden en de opbrengst uit de verkoop gaat naar de moskee voor onderhoud van het gebouw. En mogelijk mede als bijdrage voor de uitbreiding met een lichtkoepel en een minaret. De tekeningen waren ingediend en de vergunning van de gemeente is verleend. Wanneer de uitbesteding naar de aannemer kan is nog niet bekend.

IMG_1354.JPG

Elke vrijdagmiddag worden er inkomsten gegenereerd uit de verkoop van zelfgemaakte Lahmacun broodjes met rundergehakt en diverse kruiden. Op donderdagavond komen de vrouwen bij elkaar om het deeg te maken. De moskee is niet alleen een gebedshuis, maar ook een ontmoetingsplaats. Het is ook een plaats met een stukje sociale controle, en kan er hulp gegeven worden wanneer dat nodig is.

IMG_1358.JPG

De open dag met de kermes en de BBQ was zaterdag voor het eerst gehouden. Men wil er een jaarlijks terugkerend evenement van maken. Met als doel om het ontmoetten en samenkomst van mensen te bevorderen. Overigens is de moskee niet alleen tijdens een open dag te bezoeken. Op afspraak is dit altijd mogelijk,  gewoon door iemand van het bestuur even aan te spreken. Het is belangrijk om te laten zien wat het geloof werkelijk inhoud.

De ‘Osmani Gazi’ moskee staat sinds 1984 op de huidige plek. Voorheen was de moskee aan de Molenstreek gevestigd.