Overslaan en naar de inhoud gaan

Nieuwsoverzicht 2016 - april

Door op vrijdag, 23 december, 2016 - 06:00

20160404_Ommewending_01.jpg

Door Bianca Kor-Zijlstra

Werkdag 'Groen schoolplein' op OJBS de Ommewending
Op zaterdag 2 april was er een werkdag op het schoolplein van ojbs de Ommewending. Kinderen, ouders en team gaven samen het schoolplein een kleurtje. De aanwezige speeltoestellen kregen een nieuw verfje en er was een rode loper geverfd naar de hoofdingang van de school. De kinderen hadden zelf de plannen hiervoor gemaakt. Ook werd er een hinkelbaan, knikkerpotjes, zebrapad en een waveboard / ripstik parcours geschilderd. Al met al een kleurrijk geheel wat op maandagochtend 4 april feestelijk werd geopend middels het doorknippen van een lint door een paar kinderen.

20160402_170153_001.JPG

Fotoshoot 'Adelien gaat door!' bracht 250 euro op
Zaterdag 2 april werd op het binnenplein van het ABC complex een fotoshoot gehouden voor de sponsoractie Lopen voor Lyme – Adelien gaat door! Lopen voor Lyme is een wandel- en hardloop event voor Nederlandse chronische Lyme patiënten die op 9 april in Utrecht werd gehouden. De deelnemende teams probeerdenn zoveel mogelijk funding op te halen voor de patiënten waar ze voor liepen. De fotografen hadden twee tijdelijke studio opstellingen opgebouwd. Eén was met een Harley Davidson motor, in bruikleen van Ronny Meijer van de Motorploug N33. De motor stond op een groot doek in de tijdelijke studio opstelling. Voor de andere studio opstelling had Linda van 't Veenhuus voor een brocante, meer huiselijke setting gezorgd. Het werd zelfs door hen gebracht en ook weer gehaald! Na de shoot kon tante Ingrid uit handen van Gesinus Hemmes een mooi bedrag van 250 euro in ontvangst nemen. Zeer geslaagde dag met een fantastische opbrengst voor Adelien.
Lopen voor Lyme haalde voor Adelien niet het beoogde doel van € 15000,-. De opbrengst was ongeveer een derde van het bedrag. Toch bleef ze gematigd optimistisch. De maanden erop kon ze de huur en andere vaste lasten betalen en de speciale boodschappen en noodzakelijk medicatie. Ook een nieuwe bed kon worden besteld. Helaas was het te weinig voor een langdurige behandeling. Maar dankzij haar teamlid Mariëlle vond ze een redelijk goedkope en goede behandeling.

Buitenlandse scholieren op WP
Burgemeester Sipke Swierstra ontving maandagochtend 4 april twee groepen buitenlandse studenten op Winkler Prins-locatie Pinksterstraat. Op vrijdag 1 en zondag 3 april kwamen de leerlingen uit Italië aan in Veendam voor het jaarlijkse internationale project met Winkler Prins. Er zou ook een groep uit Pontivy, Frankrijk, komen maar door de terreurdreiging in België had het departement waar Pontivy onder valt, besloten scholen niet te laten reizen. De projectweek werd maandag 4 april om 9.00 uur officieel geopend door burgemeester Sipke Swierstra op de locatie Pinksterstraat waarna een rondleiding door de school volgde.

12924475_226515594372942_2729101352007491371_n.jpg

Opening Boekspot op ojbs de Ommewending
Op woensdag 6 april werd Boekspot voor ouderen geopend op ojbs de Ommewending. Dit gebeurde middels het doorknippen van een lintje door de gastvrouwen. Boekspot is een boekenruilsysteem waarbij een eigen boek van thuis gedeeld wordt met anderen. In de schoolbibliotheek staat een kast waarin boeken komen te staan die van gebruikers zelf zijn geweest en die ze willen delen met andere gebruikers. Als start schonk de bibliotheek Veendam 250 boeken.

_MG_1279.jpg

Prijswinnaartjes eierzoekwedstrijd centrum
Vrijdagmiddag 8 april werden bij croissanterie Kielman in de Kerkstraat de prijzen uitgereikt aan de winnaars van de eierzoekwedstrijd die plaats vond op zondag 20 maart in het centrum.
De gelukkige winnaartjes waren Angel Pultrum 5 jaar, Luka Tommi Groenendijk 6 jaar en Manon Douma 7 jaar. Deze drie in de leeftijd van 5 tot 8 jaar waren geloot uit een grote groep van ongeveer 50 deelnemers die allemaal de juiste plaats hadden ingevuld waar de eieren verstopt waren.

Muzikale uitblinkers in Huis voor de Kunst
Schitterende muzikale juweeltjes werden tijdens het kamermuziekconcert op zondag 10 april glansrijk aaneengeregen door Elisabeth Hopman (fluit) en Nienke van Leijden (harp). Een aaneenschakeling van briljante componisten uit verschillende tijdsperioden en dito werken verrasten de aanwezige muziekliefhebbers op aangename wijze. Muziekwerken van o.a. J.S. Bach, C.W. von Gluck, J.Massenet en A. Piazolla werden met grote passie uitgevoerd. Naast al deze prachtige muziek konden de aanwezigen genieten van de uitgebreide, veelal museale kunstcollectie van het Huis voor de Kunst.

MDT-school speelde Don Quichot
De Muziek-, Dans-, en Theaterschool trakteerde het publiek op zaterdag en zondag 9 en 10 april in vanBeresteyn op de vrolijke voorstelling “Don Quichot middenin het avontuur”. De voorstelling werd verzorgd door 40 leerlingen van 8 tot 18 jaar. De voorstelling is gebaseerd op het wereldberoemde boek van Miquel de Cervantes Saavedra: 'De vernuftige edelman Quichot van La Mancha.'

IMG_8498_2.jpg

Lopen voor Lyme bracht veel geld op
Ongeveer 1250 lopers, verdeeld over 86 teams, haalden tijdens het loopevenement “Lopen voor Lyme” ruim een half miljoen euro op. Het parcours voor de hardlopers en de wandelaars lag rondom het Henschotermeer bij Woudenberg, provincie Utrecht. Ieder team liep voor een Lyme patiënt. De deelnemers mochten zelf de afstand bepalen, maar was wel met minimaal 2,5 kilometer.
Het loopevenement werd door de Stichting “Lopen voor Lyme” georganiseerd, en was een initiatief van chronisch Lyme patiënte Berdien Renes en haar familie. ‘s Ochtends om 7 uur waren de eerste lopers al gestart. Het aantal lopers liep in de loop van de dag steeds meer op. De start van de lopergroepen was strak gepland. Vanaf 17 uur waren er duizend lopers op de baan, en vanaf 18 uur liepen alle 1250 lopers in feestelijke stemming in een breed lint over het strand naar de finish. De sfeer was geweldig met veel verbondenheid.

_MG_1419.jpg

Sportieve afsluiting 'Scoor een boek!' in stadion Langeleegte
Hoeveel boeken hadden de kinderen uit de gemeenten Menterwolde, Pekela en Veendam gelezen voor het project Scoor een Boek!? De leerlingen uit de groepen 5 en 6 van alle basisscholen uit Menterwolde, Pekela en Veendam hadden dinsdagmorgen 12 april het project Scoor een Boek! sportief afgesloten. Samen met Team Sport van de gemeente Pekela/Veendam organiseerde de bibliotheken een sportieve afsluiting in stadion Langeleegte. Ongeveer 1074 kinderen leefden zich uit bij verschillende sportonderdelen. Een leuke fysieke uitdaging na tien weken fanatiek mentaal te hebben gewerkt. Na afloop werd bekend gemaakt dat er 8432 boeken door de leerlingen van deze gemeenten waren gelezen en dat is ruim duizend boeken minder dan het jaar ervoor.

Ommelander Ziekenhuis opende servicepunt Veendam
Het Ommelander Ziekenhuis Groningen opende donderdag 14 april het Ommelander Ziekenhuis Servicepunt Veendam. In het Servicepunt Veendam worden diverse spreekuren en diensten door het ziekenhuis aangeboden. Met dit Servicepunt kan het Ommelander Ziekenhuis dichter bij patiënten diensten verlenen en haar service verbeteren. Onnodige reiskilometers voor patiënten uit de regio Veendam worden hierdoor voorkomen. Het Ommelander Ziekenhuis Servicepunt Veendam is gelegen binnen de Zorggroep Meander (locatie De Veenkade) in Veendam, aan de Kaap de Goede Hoop. Het Ommelander Ziekenhuis is van plan de komende jaren meerdere Servicepunten volgens hetzelfde concept in noordoost Groningen op te zetten. Dit past bij de ontwikkeling dat de zorg in de toekomst zoveel mogelijk in de omgeving van de patiënt georganiseerd wordt. Naar het ziekenhuis als het moet, maar dichtbij als het kan.

IMG_8712.JPG

Aspergedag druk bezocht
Zaterdag 16 april was het weer Aspergedag in het centrum. Maar liefst 10 ondernemers hadden gezamenlijk de asperge, en ook hun bedrijven gepromoot. Door heerlijke gerechtjes te serveren met de asperge als vast bestanddeel. Op initiatief van de aspergekwekers Henk Grol van Grol Asperges uit Tripscompagnie en Carolien Doornbosch uit Borgercompagnie was in een mooie samenwerking de gerechtjes met asperges gepresenteerd met daarin uiteraard ook elk hun eigen specialiteiten van de deelnemende bedrijven.

Succesvolle opening Collectie ter Borg
Zondag 17 april opende Collectie ter Borg, achter de Stainkroeg in Ommelanderwijk het nieuwe seizoen. Daarvoor was het muziekgezelschap Tamarix uitgenodigd. De musici tracteerden de bezoekers met een boeiende wel klinkende muzikale ronde van Europa. Op verschillende authentieke instrumenten werden volksliederen gespeeld en gezongen uit heel Europa.

Trio C tot de Derde, perfecte afsluiting
Trio C tot de Derde vormde met klezmer, balkan en zigeunermuziek de perfecte afsluiting van een succesvol muzikaal seizoen binnen het Huis voor de Kunst. Al improviserend vermaakte Trio C tot de Derde, bestaande uit Carel den Hertog (viool), Coos Lettink (accordeon) en Caspar Terra (klarinet) de vele enthousiaste toehoorders met hun ontembare drang om traditionele melodieën tot bijzondere en onverwachte wendingen om te toveren tot een uniek en geheel eigen geluid. Trio C tot de Derde wist moeiteloos het publiek voor zich te winnen en diep te raken.

groen certificaat1.jpg

Stichting Kinderopvang Meander behaalde kwaliteitsmerk Groene Kinderopvang
Als eerste in de provincie Groningen ontving, op 15 april, Stichting Kinderopvang Meander het Kwaliteitsmerk Groene Kinderopvang. Het kwaliteitsmerk wordt door Stichting Groen Cement uitgereikt aan kinderopvanglocaties die zich structureel inzetten om natuurbeleving en ´groen´ buitenspelen een stevige plek te geven in de kinderopvang. Belangrijk criterium voor het behalen van het kwaliteitsmerk is dat alle kinderen elke dag naar buiten gaan en dat ze spelenderwijs leren omgaan met de natuur door bijvoorbeeld bezig te zijn met de seizoenen en met zaaien en oogsten. Er is sprake van een buitenruimte die uitnodigt om de natuur te ontdekken en te beleven. Bovendien is op deze locaties natuur verankerd in het pedagogisch beleidsplan en wordt er regelmatig over gecommuniceerd met ouders.

IMG_8934.JPG

Huldiging jubilarissen bij EHBO Veendam
Tijdens de ledenvergadering van de EHBO Veendam zijn woensdagavond 21 april 6 leden in de bloemetjes gezet. Vijf mensen wegens hun jubilerend lidmaatschap, en één lid is erelid gemaakt. Marcel Ngalimoetomo en Thea Paas zijn 25 jaar lid van de vereniging. Cobi Bontsema kreeg de insigne opgespeld voor haar 30 jaar lid zijn. Iekje Bartelings en Marianne Nobel zijn beiden 40 jaar lid. Iekje heeft als secretaris in het bestuur gezeten. De heer Luut Mulder werd erelid. Luut nam na 41 jaar afscheid. Hij wilde zijn plaats overdragen aan de jongere generatie.

Opbrengst Odd Fellow-actie naar Vluchtelingwerk
De Stichting Maatschappelijke Activiteiten (S.M.A.) van de vier Veendammer Loges organiseerde in het voorjaar onder haar leden een bloembollenactie. Van de netto-opbrengst werden 50 administratiepakketten gekocht voor vluchtelingen in het AZC in Bellingwolde die in Nederland mochten blijven. Om de administratieve zaken op orde te brengen, hadden deze vluchtelingen ook praktische materialen nodig. Dankzij de voorjaarsactie van de S.M.A. kon Nico Wever van Vluchtelingenwerk Noord Nederland op 21 april symbolisch 50 pakketten in ontvangst nemen, met o.a. een muismat, rekenmachine, ontnieter, brievenbak, nietmachine, perforator, nietjes, balpen, schaar, liniaal, schrijfblok, een ordner en een set tabbladen. Vluchtelingenwerk voegde daaraan zelf nog een tasje, een kleurboek en potloden voor kinderen aan toe. Het aantal van 50 kon worden verhoogd tot 100 pakketten door een spontane donatie van één van de Odd Fellowers.

20160425_Koningsspelen_Bekkersschool_IMG_2491.JPG

Koningsspelen Mgr. Bekkersschool
De kinderen van de Mgr. Bekkersschool gingen vrijdagmorgen 22 april volledig uit hun 'dak'. Ze waren even verlost van de schoolbanken en dat bleek tijdens de Koningsspelen op de voetbalvelden van Veendam 1894. De korfballers\sters streden alsof hun leven er vanaf hing. Links en rechts doken er verdedigers\sters op om hun opponenten het spelen zo moeilijk mogelijk te maken. Er werd natuurlijk ook gevoetbald. Kortom: het was een gezellige sfeer aan de Langeleegte. En ook voor de dorstige kelen werd gezorgd en natuurlijk de warme hap.

Geslaagd eerste concert van het VKSO-vanBeresteynopleidingsorkest
Sinds de oprichting in februari repeteerden en werkten 28 enthousiaste orkestleden van het VKSO-vanBeresteynopleidingsorkest toe naar hun eerste concert in theater vanBeresteyn. Onder leiding van de twee inspirerende dirigenten Joël Smits en Bauke Burghgraef kwam het op zondagmiddag 24 april tot een staande ovatie van het publiek. Niet zo verwonderlijk met zo’n gevarieerd programma waarin klassieke- en populaire filmmuziek te beluisteren waren. Tevens maakte het publiek kennis met de opmerkelijke muzikaliteit van een fluittrio en een prachtige uitgevoerd pianospel van leden uit dit orkest. Een jong orkest met potentie, gedrevenheid en passie dat door het productiefonds Veendam-Pekela-Menterwolde niet onopgemerkt bleef en dit opleidingsorkest een subsidie had toegekend om zich verder te kunnen ontwikkelen.

IMG_9089.JPG

Opening steakhouse in Borgerswold
Maandag 25 april werd de Amigo Ranch Steakhouse gelegen aan de rand van Borgerswold langs de Veendammerweg officieel geopend. Wethouder Henk-Jan Schmaal verrichtte de opening door als cowboy verkleed een sprong van het dak te maken. Vervolgens trok hij samen met de pachter Magdy Narouz van restaurantpizzeria Amigo uit Muntendam, een ballonnen- welkomstpoort open. Er was met man en macht gewerkt om binnen een jaar het bijzondere horecapand te doen verrijzen. Het vloeroppervlak beneden meet 400 vierkante meter, boven is er eetruimte van 200 vierkante meter. Met volledig rondom een brede balustrade met zitplaatsen en uitzichten over de waterskiplas, de Veendammerweg en de Langeleegte. In totaal biedt het restaurant plaats voor 450 gasten.

_MG_2143.jpg

Vijf koninklijke onderscheidingen in de gemeente
Ter gelegenheid van Koningsdag werden op dinsdag 26 april vijf Koninklijke onderscheidingen uitgereikt in de gemeente. In Cultuurcentrum vanBeresteyn werden door burgemeester Sipke Swierstra lintjes uitgereikt aan Gert Schoonbeek, Egbert Schmaal, Mart Drissen, Willem Noordhof en Klaas van der Veen. Zij konden zich vanaf die dag Lid in de Orde van Oranje Nassau noemen. Alle gedecoreerden hadden zich op uitzonderlijke wijze ingezet voor de gemeenschap. Deze inzet was en is geheel vrijwillig en heeft een bijdrage geleverd aan de maatschappij.

Koningsdag
Ondanks de kou, een enkele bui en minder bezoekers dan afgelopen jaren kon Veendam toch terugkijken op een geslaagde Koningsdag. De meesten kozen eieren voor hun geld, maar toch zaten er in het centrum om 7.00 uur al de diehards met hun koopwaar. Weliswaar warm gekleed en dik ingepakt in een dekbed, maar met warme koffie en een hoop lol was de kou en nattigheid al snel vergeten.

Presentatie in Veenkoloniaal Museum
Woensdagmiddag 27 april gaf de Werkgroep “Het Verleden in beeld” op het projectiescherm een digitale presentatie van oude foto’s en afbeeldingen uit de handel en nijverheid van weleer. Daarvóór gaf de werkgroep dat met diavoorstellingen maar die waren gedigitaliseerd net als de historische foto’s uit de grote collectie van het Veenkoloniaal Museum. De collectie oude foto’s en ander beeldmateriaal was in een groot aantal jaren opgebouwd, en is zeer omvangrijk. Het materiaal was grotendeels geschonken. Daan Hoogerkamp en Egge Vos van de werkgroep gaven de presentatie. Vos presenteerde het geheel op een zeer onderhoudende manier. Hij gaf blijk over veel parate kennis te beschikken.

IMG_0500.jpg

Startsein Nationale viering van de Bevrijding
Vrijdagmiddag 29 april werd op het Museumplein het startsein gegeven voor de Nationale Viering van de Bevrijding. Het startsein vond voor het Veenkoloniaal Museum en vanBeresteyn plaats. Elk jaar wordt de nationale viering in een andere provincie ingeluid, in 2016 viel de eer aan Groningen. In de provincie werden diverse activiteiten georganiseerd in het kader van de bevrijding. Waaronder Thanks. Thanks was vooral een eerbetoon aan de Poolse bevrijders. Op het Museumplein stond een symbolische tank van plexiglas om het verhaal van de Poolse, en ook van de Canadese, bevrijders levend te houden