Overslaan en naar de inhoud gaan

De vrijwillige en de betaalde terminale zorg te gast in
kantoor van Waterschap Hunze en Aa’s Veendam

Door Eindredactie op maandag, 25 april, 2016 - 16:52

BBF_0975 VPTZ.jpg

ZORG - De VPTZ Oost Groningen doet mee aan een landelijke pilot, waarbij  de samenwerking tussen de formele en informele zorg in de palliatieve terminale fase wordt versterkt en behouden blijft.
Woensdagmiddag 20 april kwamen de wijkverpleegkundigen, palliatief verpleegkundigen van verschillende Thuiszorgorganisaties en Welzijnswerkers op uitnodiging van de Vrijwillige Palliatieve Terminale Zorg Oost Groningen bijeen.

Eén van de speerpunten van VPTZ Nederland is het versterken van de samenwerking tussen beroepsmatige en informele zorg. Vanwege de groter wordende rol van informele zorg en ondersteuning is onderlinge afstemming en samenwerking met beroepsmatige zorgverleners meer en meer essentieel. Mantelzorgers, vrijwilligers en beroepskrachten (wijkverpleegkundigen, mantelzorgondersteuners) moeten elkaar weten te vinden, elkaars kennis en expertise kennen en respecteren. We hebben hierbij de wind in de rug. In 2014 schrijft  Staatssecretaris  van Rijn in zijn brief aan de Tweede Kamer: ‘Mantelzorgers, vrijwilligers en professionals vullen elkaar aan. Zorg kan alleen passend zijn, als we aansluiten op de persoonlijke situatie van cliënten. De aanwezige mantelzorgers en vrijwilligers zijn daarvan een wezenlijk onderdeel en dienen daarom betrokken te worden.’

Gesproken werd over het versterken van de samenwerking tussen de formele (de beroepskrachten) en de informele zorg (de vrijwilligers) van de VPTZ Oost Groningen. in de palliatieve en terminale fase bij mensen thuis.

Belangrijk blijft dat de inwoners van Oost Groningen weten dat ze een beroep kunnen doen op de vrijwilligers van de VPTZ Oost Groningen.  Als je te horen hebt gekregen dat je niet meer beter kunt worden, wil je vaak het liefst thuis blijven om daar warme zorg te krijgen en bij je dierbaren te blijven.

Om het als mantelzorger vol te houden, kun je de goed opgeleide vrijwilligers van de VPTZ Oost Groningen inschakelen. Ook alleenstaanden kunnen thuis blijven om daar te sterven. Het is een onderlinge afstemming met de cliënt, de mantelzorg, de thuiszorg, de huisarts en de VPTZ Oost Groningen.

Stichting VPTZ Oost-Groningen
Tel: 0598-698139  06-10448298                                
Jan Salwaplein 3, 9641 LN Veendam                                                                                                  
e-mail: info@vptzoostgroningen.nl.                                                     
www.vptzoostgroningen.nl