Overslaan en naar de inhoud gaan

Groninger concertserie componist Max Reger start
op 7 mei in Wildervank

Door Willem van der Werf op maandag, 25 april, 2016 - 09:25

jos_van_der_kooy6.jpg

WILDERVANK -  Dit jaar herdenken we het feit dat de Duitse componist Max Reger (1873-1916) 100 jaar geleden overleden is, Reger heeft naast koor- en orkestwerken ook veel orgelwerken geschreven. Samen met de Stichting Groningen Orgelland (SGO) organiseert de Monument- en Concertcommissie het Regerjaar 2016 Groningen. Het middelpunt van de serie concerten is het Walcker-orgel vanwege het feit dat de muziek helemaal uit de tijd is waarin het orgel gebouwd is: Reger schreef zijn muziek voor dit type orgel.

De provincie Groningen staat bekend om haar, prachtige, oude orgels. In deze orgeltuin heeft het orgel van de Grote Kerk in Wildervank een bijzondere plaats; het orgel is slechts 100 jaar oud en stamt uit de zogenaamde romantische periode. Muziek uit een bepaalde periode klinkt het best op instrumenten die in  diezelfde tijd gemaakt zijn. Kortom, nu eens geen Bach maar Reger. Wat het verschil is? Kom dit in Wildervank beluisteren of zelf ervaren door middel van een orgelles.

De volgende activiteiten vinden plaats in de Grote Kerk van Wildervank, financieel gesteund door o.a. Stichting Wildervank Fonds:

Op 7 mei vind de start van het Regerjaar 2016 plaats, wij hebben de internationaal bekende toporganist Jos van der Kooy bereid gevonden om een lezing te houden en daarna concert te geven met Max Reger in de hoofdrol. De Monument- en Concertcommissie is die dag gastheer van de SGO donateurs waar een speciaal middagprogramma voor georganiseerd wordt.
Verder worden amateurorganisten op 25 juni in staat gesteld om les te krijgen van Erwin Wiersinga, docent aan het Prins Claus Conservatorium. Opgave via de reger2016.nl. ’s Avonds zullen leerlingen van datzelfde conservatorium orgelstukken van Reger uitvoeren.

Zaterdag 7 mei | Wildervank, Grote Kerk | start Regerjaar 2016 prov. groningen

Toegang 8 euro

  • 19:00  Lezing “Max Reger en het orgel”, Jos van der Kooy
  • 20:00 Orgelconcert met werken van Max Reger, Jos van der Kooy

Zaterdag 25 juni | Wildervank, Grote Kerk | Openbare orgellessen en Studentenconcert

Toegang ’s avonds 5 euro

  • 14:00 – 17:00 Openbare orgellessen, Erwin Wiersinga
  • 20:00 Orgelconcert, Studenten Prins Claus Conservatorium

Later dit jaar vinden nog twee concerten plaats:

  • Zaterdag 1 oktober, “Singstimme und Orgel”, orgel met solozang in de Columnakerk te Groningen door Alina Rozeboom en Peter van der Zwaag.
  • Zaterdag 19 november, “Reger en tijdgenoten”, afsluitend orgelconcert in Farmsum door Jaap Zwart.

Meer informatie: www.reger2016.nl of www.walckerwildervank.nl.

Max Reger
Max (Johann Baptiste Maximilian) Reger (19 maart 1873 – 11 mei 1916) was een Duits componist, pianist, organist, dirigent en muziekpedagoog. Hij studeerde in München en Wiesbaden en vestigde zich in 1901 in München. In 1907 verhuisde hij naar Leipzig om daar hoogleraar in compositie te worden aan de universiteit. Tezelfdertijd was hij ook internationaal actief als dirigent en pianist. Hij componeerde stukken in vrijwel alle genres, het zijn vaak harmonisch complexe stukken. Hij was vertegenwoordiger van de conservatieve, abstracte richting in de romantische muziek met toch een terugblik op zijn voorbeelden: Bach, Beethoven, Schumann en Brahms. Een befaamd citaat van hem luidt: "Bach ist Anfang und Ende aller Musik" (Bach is het begin en het einde van alle muziek). Reger overleed in Leipzig en werd slechts 43 jaar.