Overslaan en naar de inhoud gaan

Er gaat niets boven vrijheid!
Volop activiteiten in de stad Groningen op 5 mei

Door Eindredactie op vrijdag, 22 april, 2016 - 10:39

GRONINGEN - Omdat de provincie Groningen dit jaar aan de beurt is om de Nationale Viering van de Bevrijding te organiseren zijn er dit jaar op 5 mei meer activiteiten dan in andere jaren. Deze nationale viering vind elk jaar in een andere provincie plaats. Hoogtepunt is een groot gezamenlijk ontbijt op de Grote Markt voor alle inwoners van stad en provincie. In de Stadsschouwburg is een talkshow met Thomas Erdbrink. Daarna ontsteekt premier Mark Rutte het bevrijdingsvuur op het Bevrijdingsfestival. Deze activiteiten zijn allemaal gratis te bezoeken en georganiseerd in samenwerking met het Nationaal Comité 4 en 5 mei en de gemeente Groningen.

Doe mee aan het Bevrijdingsontbijt
De dag begint om 9.30 uur met het bevrijdingsontbijt op de Grote Markt, waar alle Groningers welkom zijn. Tijdens het ontbijt zijn er op grote schermen beelden te zien van de bevrijding en zijn er optredens van het 4 Mei-Projekt en van het koor New Life. U bent van harte uitgenodigd hier bij aanwezig te zijn. Aanmelden is verplicht. Dat kan tot en met 28 april via www.provinciegroningen.nl/5mei.

Kijk naar de talkshow in de Stadsschouwburg
Om 11.00 uur begint in de Stadsschouwburg de live tv-uitzending van de Nationale Viering Bevrijding 2016, met als hoofdgast journalist Thomas Erdbrink. Hij is sinds 2002 correspondent in Teheran, Iran en werkte voor onder andere het NOS Journaal, NRC Handelsblad en The Washington Post. Sinds 2012 werkt hij voor The New York Times. Hij is een van de weinige westerse journalisten in Iran. Erdbrink zegt zelf altijd gefascineerd te zijn door onvrijheid. De boeken die hij als kind las gingen over verzetshelden, in de krant las hij over conflicten in verre landen. Toen hij naar Iran verhuisde werd daar heel anders over vrijheid gedacht. “Inburgeren was als een lastig computerspel, waarbij alles wat ik had geleerd over het individu en persoonlijke vrijheden een obstakel was. Als dat spel me iets heeft bijgebracht is het wel dat je vrijheid het meest waardeert, als je het mist”.
De talkshow, gepresenteerd door Art Rooijakers, is een moment van bezinning voorafgaand aan de vele festiviteiten in het land. U bent van harte welkom bij deze tv-uitzending, die ook  rechtstreeks wordt uitgezonden op NPO 1.

Er is een beperkt aantal gratis plaatsen beschikbaar. U kunt zich tot en met 28 april aanmelden via www.provinciegroningen.nl/5mei .

Mark Rutte ontsteekt het bevrijdingsvuur
Aansluitend, om 13.00 uur, ontsteekt premier Mark Rutte het bevrijdingsvuur op het Bevrijdingsfestival Groningen in het Stadspark. Daarmee geeft hij het startsein voor alle festiviteiten in het land. Verspreid over verschillende podia in het Stadspark zijn er de hele dag gratis optredens.
Onder andere Ali B. beklimt het podium. De door heel Nederland vliegende ‘helikopteract’ van dit jaar is Kovacs. Op het hoofdpodium op de Groningse drafbaan treden onder meer Lumineers, Kensington, Typhoon, Meschiya Lake & The Little Big Horns en Gallowstreet op.

Bezoekers van het festival kunnen ook een kijkje nemen in de lopen van een opvallende tank van plexiglas: Thanks genoemd. Daarin zijn films te zien, onder andere over hoe de stad er vóór en na de bevrijding uitzag. Deze Thanks is daarvoor te zien op het Museumplein in Veendam (van 29 april t/m 1 mei) en op het Waagplein in Groningen (van 2 t/m 4 mei)

www.bevrijdingsfestivalgroningen.nl.