Overslaan en naar de inhoud gaan

Twee koks in Eetcafé Veendam met liefde en toewijding
Koken niet alleen voor het eten

Door Henk Drenth op vrijdag, 22 april, 2016 - 14:00

IMG_8789_2.JPG

SMAAKMAKERS - Bij Compaen kan vrijdagsavonds en op de maandagmiddag heerlijk worden gegeten voor weinig geld.  Er wordt gebruik gemaakt van de keuken in het Jongerencentrum Break! Voor 3,50 euro is er een complete goede maaltijd met zelfs nog een toetje toe. Met vers fruit gegarneerd. Het sociale aspect is de voornaamste insteek bij het voor weinig geld lekker kunnen tafelen. Vaak zijn de gasten alleenstaand en komen ze vooral voor de gezelligheid. Samen eten is tenslotte veel leuker. Het eten is altijd een verrassing, en ook dat is heel leuk. Sommige mensen zijn er al vanaf het begin bij. Voor het eten zitten ze bij elkaar in de woonkamer gezellig te praten. Ook wordt er wel eens een kijkje genomen in de keuken. Dat kan bij het eetcafé, het is heel toegankelijk.

_MG_1650.jpg

Teamwork
In de keuken staan twee gepassioneerde mensen. Niet alleen voor het koken, maar ook voor de sociale aandacht aan de ander. Bob Alders en Aletta van der Laan staan afwisselend in de keuken hun gerechten te bereidden van vers ingekochte producten. Bob kookt op de maandag voor het middageten en Aletta op de vrijdag voor de avond.  De beide koks koken ook gezamenlijk, zoals bij drukte om elkaar bij te springen. Voor bijzondere gelegenheden maken ze samen bijzondere gerechten zoals brunches en voor Pasen en Pinksteren. Voor het kerstdiner wordt alleen voor de vaste groep eters een menu samengesteld. ’s Zomers wordt een BBQ gehouden. Ze vullen elkaar aan en leren ook dingen van elkaar. Zoals ingrediënten in een pasta van Bob dat voor Aletta nog nieuw was.  

Goede hygiëne staat bij beiden hoog in het vaandel. De beide koks dragen officiële kokskleding. Bob en Aletta worden bijgestaan door stagiairs en vrijwilligers. Zij moeten niet alleen hun handen wassen, maar ook hun onderarmen.

_MG_1647.jpg

Supermam
Aletta van der Laan is helemaal op haar plek bij het Eetcafé Veendam, het is echt haar ding. Ze kan haar hobby en passie erin kwijt. Aletta was via Break! bijna twee jaar geleden bij het eetcafé terechtgekomen en voelt zich er super op haar gemak. Ze komt er niet alleen om te koken, maar ook voor de contacten en een stukje saamhorigheid. Soms is er iemand die even extra aandacht nodig heeft. En even een arm op de schouder. Een klein gebaar, maar met heel veel waarde.

_MG_1587.jpg

Ze ziet zichzelf niet als een ster in een restaurant. Toch is er wel eens tegen haar gezegd dat ze er iets mee moet doen. Vanaf haar twaalfde kookt ze al. Wanneer haar ouders op visite waren was zij al aan de slag gegaan met het eten. Bij het zien van uien had ze een vermoeden dat haar moeder macaroni wilde maken. Haar ouders kwamen thuis en haar vader schoot al in de lach. Hij zei, “volgens mij is ons Aletta al bezig”. Door de jongeren van Break! is ze wel eens moeder genoemd. Dan roepen ze of het eten al klaar is. Aletta wordt door de ouderen ook wel kokkie genoemd. Ze organiseert wel eens lunches voor de kinderen. Binnenkort gaat ze een workshop organiseren voor mensen met een laag budget. Aletta zet een menu in elkaar zodat ze voor weinig geld toch gezond kunnen eten. Dat gaat ze samen doen met Bianca Bloemendal, haar grote steun en toeverlaat.

Aletta heeft bij diverse zaken in de winkel gestaan. Sommigen zullen haar nog kennen van de fotozaak Mister Photo, als schoenen verkoopster, of bij Jamin in de winkel. Waar meer te verdienen was ging ze solliciteren. Als ze nu een baan zou vinden, hoopt ze dat het te combineren is met het eetcafé.

IMG_8834.JPG

Specialiteit
Bob Alders is sinds drie jaar kok bij het Eetcafé Veendam. Daarvoor heeft hij drie jaar als vrijwilliger gekookt in het A.G. Wildervanckhuis. Ook op dezelfde basis. Meestal kookt hij op de maandag, en soms ook als inval voor Aletta. Bob heeft een opleiding gevolgd bij de koksschool. En heeft in een restaurant gewerkt. Maar zijn opleiding heeft hij wegens rugklachten niet afgerond. Het werken in een restaurant is vaak hectisch. Bob heeft zijn papieren voor de logistiek gehaald. Door de prijzenoorlog moest hij eruit. Zijn werk bleek niet bestendig doordat opvolgende bedrijven failliet waren gegaan. Door de crisis werd het steeds moeilijker om er weer tussen te komen. Voor de mensen mag Bob blijven. Thuis is hij ook de kok, en daar is zijn vrouw heel blij mee. Bob zijn specialiteit is het maken van salades.

IMG_8802.JPG

Praktijkervaring
De koks worden bijgestaan door stagiairs en vrijwilligers. Ook zo’n mooie mogelijkheid bij het eetcafé van Compaen. Stagiair Lennard doet een training shift voor de HBO verpleegkunde, maar is bij Compaen stage gaan lopen. Koken heeft ook zijn interesse, en staat sinds zijn 12e al in de keuken. ’s Avonds werkt hij in de horecakeuken. Stagiair Christiaan wil definitief de horecakeuken in. Hij wil kijken hoe het werkt en alvast wat snelheid opdoen. Het is leuk en dankbaar werk bij het Eetcafé. Shirley heeft voor haar stage al anderhalf jaar meegelopen en is al klaar. Maar als vrijwilligster is ze gebleven omdat ze het zo gezellig vindt. De vrijwilligers en stagiairs eten zelf ook mee.

Een heel grote wens zijn twee professionele ovens. Dat geeft meer mogelijkheden voor het maken van pizza’s of het langer warm houden van gerechten. De eetgroep bestaat uit zo’n 30 eters. Maar ook nieuwe gasten zijn welkom.