Overslaan en naar de inhoud gaan

Aspergedag Veendam druk bezocht
Proeffeestje met “het witte goud”

Door Henk Drenth op zondag, 17 april, 2016 - 11:32

IMG_8676.JPG

SYMBIOSE - Zaterdag was het weer Aspergedag in het centrum van Veendam. Maar liefst 10 ondernemers hadden gezamenlijk de asperge, en ook hun bedrijven gepromoot. Door heerlijke gerechtjes te serveren met de asperge als vast bestanddeel.

Op initiatief van de aspergekwekers Henk Grol van Grol Asperges uit Tripscompagnie en Carolien Doornbosch uit Borgercompagnie was in een mooie samenwerking de gerechtjes met asperges gepresenteerd, met daarin uiteraard ook elk hun eigen specialiteiten van de deelnemende bedrijven.

IMG_8686.JPG

Eerste oogst
Deelnemers aan de gezamenlijke proeverij waren Hotel Parkzicht, Slagerij Jelmer Klein, de Zuivelhoeve, Brasserie La Vache, Bakkerij en IJssalon Geertsema, Keurslager Westerman, Pizza in the Box en groenteman Wim Hofman. Voor een euro waren de lekkere combinaties verkrijgbaar, die gretig aftrek vonden. Het evenement vond plaats in een tent op het Museumplein en werd druk bezocht. De proeverij met de asperges was voor het derde jaar gehouden.

IMG_8695.JPG

De asperges kwamen nog niet uit de ‘koude grond’. Ze waren speciaal voor de Veendammer Aspergedag met kunstgrepen, zoals in tunnels, geteeld. Normaal is de teelt van asperges in de open lucht. Ze groeien op zogenaamde aspergebedden, lange heuveltjes van circa 30 cm hoog. Er kan het hele jaar door worden geoogst. De groeisnelheid van de asperge is afhankelijk van de temperatuur. De groei kan zo’n 2 cm per dag zijn, maar bij 25 graden zelfs wel 10 cm per dag.

IMG_8712.JPG

Ingrediënten
Bij asperges past ook heel goed milde boerenkaas. De Zuivelhoeve is daarin gespecialiseerd. In een roerbak van slager Jelmer Klein met asperges gaf het een heerlijke combinatie. Goed belegen boerenkaas paste perfect in een gerecht van Gert Westerman met lamsvlees en asperges.

Pizza in the Box serveerde aspergepizza’s. De pizzabodems zijn met verse roomboter bereid. Met gerookte ham, zalm en verse mozzarella beslist niet verkeerd. Na het in vorm brengen van het deeg draaide de pizzabakker met het omhoog gooien als een echte pizzaiolo de pizzabodem om.

IMG_8718.JPG

Keurslager Westerman gaarde op een spekstenen rand rond open vuur met houtblokken balletjes  gehakt op spiesjes met asperges afgewisseld, en op het allerlaatste moment bedekt met gesmolten boerenkaas.

Hotel Parkzicht serveerde asperges met zalm en serehsaus. De saus was van citroengras met room gemaakt. De doperwtjespuree mocht ook een dikke plus. 

IMG_8669.JPG

IJssalon Geertsema uit Muntendam had als dessert na heerlijke ijs. En natuurlijk in stijl. Champagne ijs was met gesuikerde asperges gedresseerd, en met ook nog een aardbeien sausje daarbij kon de bakker annex ijsmaker niks meer bederven. Maar ook de “gewone” asperge ijs met een klein beetje tuinkruiden was een delicatesse. En uiteraard zelf gemaakt. Daarnaast hebben ze er nog 65 andere soorten.

IMG_8675.JPG

Passend
Laurens Schreuder, met gastbegeleider Alex Staal, zong liedjes van Ede staal. Ook bracht hij andere liedjes uit het Groningse repertoire ten gehore. Het zijn luisterliedjes dat eigenlijk in het volle omgevingsgeluid wat verloren ging. Toch waren er ook wel luisterende mensen, een mevrouw zong gedeeltelijk een nummer mee. Vertolking van Ede zijn liedjes moet respectvol zijn, vindt Laurens. Voor hem houdt dit in dat het simpel moet zijn, zoals Ede het bedoeld heeft hoort het ook.

IMG_8747.JPG

Kor Kuiper, technicus bij vanBeresteyn, gebruikte een handpan om muziek mee te maken. Een handpan is ervoor gemaakt. De meeste mensen denken dat het uit Azië komt, maar het is oorspronkelijk uit Oostenrijk afkomstig. Het metalen instrument is naar voorbeeld van steeldrums gemaakt. Eigenlijk is het een steeldrum op de kop, met een bolle onderkant eraan gezet. Daardoor zit de steeldrum aan de binnenkant van een klankkast. Doormiddel van naar binnengeslagen hollengen in verschillende groottes kunnen de toonsoorten worden voortgebracht. Kor speelt op speciale gelegenheden, zoals bij herdenkingen en yoga bijeenkomsten. Het past bij een serene sfeer, maar ook tijdens de proeverij gaf het een apart tintje.

IMG_8684.JPG

De collega ondernemers verzorgden elkaar ook goed. Er werd koffie en lekkernijen uit eigen keuken met de gecombineerde producten rondgebracht.