Overslaan en naar de inhoud gaan

Schrijvende schoolmeester Klaas Fleurke komt met
nieuw boek Hartleers

Door Willem van der Werf op zaterdag, 19 maart, 2016 - 08:10

20160318_auteursfoto_Klaas_Fleurke_(2).jpg

Vorige week verscheen tweede boek van schrijvende schoolmeester. Na het regionale succes van het geschiedenisboek ‘De fabriek van mijn vader’, hoopt auteur Klaas Fleurke met zijn nieuwe boek ‘Hartleers. Wijze lessen uit de dagelijkse schoolpraktijk’ op een landelijke doorbraak. Het boek is een in meerdere opzichten prikkelende publicatie geworden over (het basis)onderwijs en opvoeden. Het werk is bovenal één grote lofzang op het prachtige - maar zware - beroep van leerkracht. Je zou deze bundel een standaardwerk kunnen noemen over de huidige én historische staat van het (basis)onderwijs. Met ook nog een heel klein vleugje SC Veendam.

Overvolle klassen en administratieve rompslomp
De tekst op de achterkant van het boek geeft een goede weerspiegeling van de inhoud.
‘Altijd al willen weten hoe het er nu in school écht aan toe gaat en welke bagage er nodig is om een goede leerkracht en opvoeder te zijn? Dan kan de lezer in dit boek zijn hart ophalen.
De schrijver, die als geen ander weet hoe de hazen in het onderwijsveld lopen, gunt de lezer via leerkracht Thijs een jaar lang een verrassende kijk in de fascinerende basisschoolpraktijk van alledag. Een praktijk die soms erg weerbarstig is en waarin heel veel goed gaat, maar soms ook fout. En van fouten kun je leren. Toch?
Meester Thijs laat de lezer zien hoe hij betrokken anticipeert op zijn steeds veeleisender wordende omgeving. Er zijn namelijk legio uitdagingen en bedreigingen die hij het hoofd moet bieden. Wat te denken van overvolle klassen, kieskeurige ouders, hoge werkdruk, administratieve rompslomp, passend onderwijs, taakuitbreiding, lange vergadersessies en vragen als: Hoe haal ik gezond m’n pensioen, hoe ga ik om met ‘moeilijke’ kinderen, wat moet ik doen om niet door te draaien en hoe ziet de school van de toekomst er uit?
In ‘Hartleers’ liggen veel antwoorden besloten op (actuele) vragen over onderwijs en opvoeden.
De dagelijkse schoolgebeurtenissen worden afgewisseld met schetsen over vroeger: hierin passeren alle relevante onderwijsvakgebieden de revue en geven waardevolle informatie over het hoe en waarom van het hedendaagse onderwijs en opvoeden. De koppeling van het verhaal uit de praktijk van nu met de kennis uit het verleden maakt dit boek uniek.
Hiermee is het een stevige aanrader voor iedereen die interesse heeft in onderwijs- en opvoedingszaken.
Humoristisch beschreven in klare taal met hart voor het kind, de professie en leren, waarbij de auteur erin geslaagd is de lezer tot de allerlaatste bladzijde bij de les te houden.’

Passages
Hierbij een tweetal passages uit het boek:
(…)‘Je bent een strenge meester,’ bracht Yara naar voren. Ze zei het glunderend. Op een manier van: Ik geloof er niets van, dat wil ik nog wel eens zien. ‘Want mijn broer heeft al bij je in de klas gezeten.’ ‘Je hebt helemaal gelijk,’ beantwoordde ik haar ongevraagde inbreng. ‘Het was nog beter geweest als je je vinger van te voren opstak, maar goed dat je het even zegt,’ corrigeerde ik haar kordaat(…)
(…)In de 17e eeuw ontwikkelde de bekendste schoolmeester van dat moment, Willem Bartjens, een nieuwe rekenmethode. Nu nog bestaat de uitdrukking ‘Volgens Bartjens’ hetgeen zoveel wil zeggen als ‘volgens de eenvoudige regels der rekenkunde’. Veel sommen die in zijn eerste rekenboeken voorkwamen hadden betrekking op kooplui die een zeer winstgevende handel in koloniale waren dreven(…)

Redacteur
Redacteur Frank Heine schreef over het boek “Hartleers” het volgende:
“‘Hartleers’ is een mooi samengestelde  combinatie van enerzijds de dagelijkse praktijk in de schoolklas en anderzijds de (historische) achtergronden van het onderwijs. Plezierig leesbaar, onderhoudend en informatief.”

Auteur
Klaas Fleurke (Veendam, 1961) is sinds 1982 werkzaam in het basisonderwijs als leerkracht en schoolleider. Hij zal zich, met ruim drie decennia na- en bijscholing, niet gauw een autoriteit op het gebied van onderwijs en opvoeden noemen, maar hij is het wel degelijk.
Hij begeleidde meer dan 800 kinderen in hun ontwikkeling.

Verkoopinformatie
Het boek is niet alleen interessant voor onderwijsmensen en ouders met schoolgaande kinderen, maar ook een aanrader voor iedereen die met weemoed terugdenkt aan z’n eigen schooltijd -  of juist niet. Iedereen is naar school geweest tenslotte. Het boek biedt veel herkenbaars.
‘Hartleers’ is nu op internet overal al te bestellen (Bol, Bruna, Ako, Eci, etc. en uitgeverij Aspekt) en ook in de boekwinkels te koop.
Meer informatie op de speciale facebookpagina: www.facebook.com/wijzelessenschoolpraktijk

Uitgeverij Aspekt
isbn 9789461539298 / nur 740
formaat 15x23 cm / 296 pagina’s
paperback / prijs € 19,95

Signeersessies in Bruna en Primera
Op een tweetal zaterdagmiddagen zal de schrijvende onderwijzer in de onderstaande Veendammer boekhandels aanwezig zijn om boeken te signeren: In de Bruna op zaterdag 26 maart van 14.00 uur tot 15.30 uur en in de Primera op zaterdag 2 april van 14.00 uur tot 15.30 uur.
 

20160318_Hartleers.JPG