Overslaan en naar de inhoud gaan

Donatie voor vluchtelingen na Winkler Prins College Tour

Door Eindredactie op zaterdag, 19 maart, 2016 - 06:02

20160318_Winkler Prins College Tour_WP Dirk Mulder met cheque.JPG

WINKLER PRINS - Dirk Mulder, directeur van Herinneringskamp Westerbork en oud-inwoner van Veendam, was vrijdagmiddag het middelpunt van de Winkler Prins College Tour. Eerder ontving de school in dit verband o.a. bankier Nout Wellink, topcoach Gerard Kemkers, burgemeester Swierstra en presentator Evelien Bosch. Het organisatieteam bestond uit vwo 5-leerlingen Maxime Wichhart, Elène Hesse, Julia Zuurman en Ilse Heeringa, die ook de presentatie van de middag voor hun rekening namen.

Alle leerlingen hadden eerder tijdens de geschiedenisles vragen voorbereid en legden Mulder het vuur aan de schenen. “Vindt u het niet moeilijk om elke dag met de holocaust te worden geconfronteerd”, “Waarom maakt Kamp Westerbork geen statement over de huidige vluchtelingencrisis?” en “Waarom herdenken wij eigenlijk?” waren enkele pittige nadenkers.

20160318_Winkler Prins College Tour_WP College Tour Dirk Mulder.JPG

“Jullie hebben je goed voorbereid,” complimenteerde Mulder. “Dit zijn niet de makkelijkste vragen. Om met de laatste te beginnen: wij maken wel degelijk een statement. In Kamp Westerbrok staat een stapel koffers onder de noemer ‘je zult maar moeten vluchten’. Op elke koffer staat een jaartal dat correspondeert met een vluchtelingenstroom: bijvoorbeeld België 1914, Hongarije 1956 en nu ook Syrië 2016. Tijdens contacten met scholen probeer ik de leerlingen altijd mee te geven: verplaats je in een ander. Vraag je af hoe die ander hier is terechtgekomen, wat hij heeft meegemaakt.” Mulder noemde het herdenken van de mensen die in Westerbork zijn vermoord belangrijk “… omdat je als samenleving daarmee laat zien dat je je hen herinnert. Dat je die enorme, ingrijpende moord op een grote groep mensen niet zult vergeten. En dat gebeurt gelukkig ook niet. In tegendeel: wij, en met ons andere oorlogs- en herinneringscentra in heel Nederland, merken dat de belangstelling voor de Tweede Wereldoorlog juist toeneemt. Als Herinneringskamp denken we na over hoe we die belangstelling levend kunnen houden. Niet alleen op 4 en 5 mei, maar het hele jaar door.” 

Aan het eind van de College Tour overhandigde Winkler Prins de heer Mulder een cheque van 250 euro voor Stichting Vluchteling.