Overslaan en naar de inhoud gaan

Start Open Koffieochtend met Makkelijke Moestuinen
vanuit ConsuminderkringPekela en Uitdeelpunt Eerste Hulp

Door Henk Drenth op vrijdag, 4 maart, 2016 - 13:50

IMG_4661.jpg

SAMENWERKING - Woensdag 2 maart is in De Binding te Oude Pekela de eerste Open Koffieochtend gehouden. De Open Koffieochtenden zijn maandelijkse bijeenkomsten met als doel elkaar te ontmoetten, en het uitwisselen van ervaringen. Er komen vragen aan de orde over hoe het in leefsituaties met weinig geld wel of niet lukt om van 40 euro rond te kunnen komen.

De Open Koffieochtend is een gezamenlijk burgerinitiatief van ConsuminderkringPekela en het Uitdeelpunt Eerste Hulp. Samen willen zij aan de hand van een draaiboek solidariteit gaan stimuleren, en vanuit de situatie waarin iemand zit elkaar sterker maken. Het zijn open laagdrempelige ochtenden waar de mensen zo naar binnen kunnen lopen.  

De bijeenkomst startte met een korte uitleg over de beide burgerinitiatieven ConsuminderkringPekela en het Uitdeelpunt Eerste Hulp. Die beiden door een buurtwerker vanuit De Badde worden ondersteund. De beide initiatieven zijn elk afzonderlijk in 2013 van start gegaan. En sinds 2015 is met elkaar de samenwerking aangegaan.

IMG_4690.jpg

Solidariteit
Het Uitdeelpunt Eerste Hulp heeft een besloten website met regiobreed meer dan 2760 leden,  die elkaar kosteloos en belangeloos helpen. Ook in crisissituaties, waarop hulporganisaties niet meteen in kunnen spelen, wordt het uitdeelpunt ingeschakeld. De hulpgevers en de hulpnemers beslaan ieder ongeveer de helft van het ledenbestand. Maar er zijn ook hulpnemers die tegelijk hulpgevers kunnen zijn. Ook worden er veel tips onderling uitgewisseld. De site van het uitdeelpunt heeft volgers uit het hele land.

Het is typerend dat mensen die weinig kunnen missen waar mogelijk toch iets willen geven aan andere mensen, terwijl mensen die het goed hebben dat veel minder hebben. De gedachte is ook om net als vroeger elkaar te helpen. Er is een sterke onderlinge solidariteit door de problemen die er zijn. Er is krachtenbundeling door de mensen in de vereniging, en vaak los van officiële instituties. De welzijn en sociale dienst is dan wel nodig voor een stuk ondersteuning, maar er worden ook dingen in eigen hand genomen. De officiële instanties omarmen juist dat eigenlijk te weinig. De twee verenigingen hebben de samenwerking gezocht om elkaar te versterken, en proberen ook preventief oude patronen te voorkomen.

IMG_4684.jpg

Versterken
De ConsuminderkringPekela heeft in een besloten sfeer 2 kringen achtereen gedraaid. Voor het verder gaan van de 3e Consuminderkring is samenwerking gezocht met Het Uitdeelpunt Eerste Hulp, onder beheer van Jannie Orsel. Bestaande uit een groep van hooguit 10 personen wil men gedurende een half jaar om de 14 dagen bij elkaar komen. Met thema's als hoe in een moeilijke situatie, waarin iemand verkeert, te kunnen (over)leven. Concrete vragen komen aan de orde, zoals lukt het wel of niet om in een situatie rond te kunnen komen. Hoe leren om te gaan met weinig geld, en ook om oude patronen te doorbreken. En het elkaar sterker maken. Ook zal er in de toekomst contact worden gezocht met welzijn en de sociale dienst voor samenwerking. In Veendam heeft het Uitdeelpunt Eerste Hulp al contacten met de organisaties, er worden zelfs mensen doorverwezen naar dit punt. Men hoopt dat dit ook in Pekela gestalte kan gaan vinden.

IMG_4672.jpg

Makkelijke Moestuin project voor iedereen
Tijdens een geslaagde eerste open koffieochtend hebben de beide organisaties tevens het project Makkelijke Moestuin gepresenteerd. Dit gezamenlijk burgerinitiatief is opgestart om er regiobreed mee aan de slag te gaan. De initiatiefnemers van de Makkelijke Moestuinen in Pekela zijn A. v.d. Beersum en B. Kruize. In Nederland zijn er al tienduizenden enthousiastelingen met een Makkelijke Moestuin bezig. Als basis dient hiervoor het boek Jelle’s Makkelijke Moestuin, en de bijbehorende website www.jellesmakkelijkemoesttuin.nl.

Ervaren begeleiding
Het moestuinproject werd op de eerste koffieochtend met enthousiasme ontvangen, en de hebben de eerste belangstellenden zich opgegeven voor deelname. De initiatiefnemers zijn reuze blij dat er onder de deelnemers ook mensen zijn van de Kinderboerderij/NOVO. Zij gaan de zakjes samenstellen die onder de deelnemers zullen worden verdeeld, waarin onder andere zaden van tomaten, veldsla en komkommers. Een meneer op gevorderde leeftijd gaat de groep met zijn jarenlange moestuinervaring begeleiden. Ook hij was aangeschoven, en zal naast begeleiden regelmatig speciaal voor de deelnemers van de MM-tuin op maandelijkse bijeenkomsten aanwezig zijn. Ervaringen en tips kunnen met elkaar worden gedeeld. Wanneer men van geen van beide opties gebruik wil maken, kan men ook wekelijks advies vragen tijdens de open koffie ochtenden.

IMG_4704.jpg

Voor het laten groeien van de groenten ligt het in de bedoeling dat mensen in de tuin van hun eigen woning een bak gaan plaatsen van 1.10 x 1.10 meter. Donderdag is bij deelnemers de eerste bak in gebruik genomen. Iedereen heeft wel een stukje ruimte om een bak te kunnen plaatsen. Kinderen kunnen weer zien hoe de groenten uit de tuin komen, in plaats van uit de schappen. En misschien brengt het zelf kweken zoveel plezier dat er nog wat meer ruimte voor wordt ingericht.

Aanmelding voor iedereen
De aanmelders voor het makkelijke moestuinproject zullen o.a. via een Facebook-site stap voor stap op de hoogte worden gehouden. Aan het moestuinproject is ook een wedstrijd verbonden waarmee boodschappenbonnen zijn te winnen van 50, 75 en 100 euro. Deelnemers aan het moestuinproject kunnen zich aansluiten op de Facebook-site en ontvangen een stappenplan. Niet iedere aanmelder heeft zich voor de wedstrijd opgegeven, en wil alleen aan het moestuinproject gaan deelnemen.

IMG_4705.jpg

Voor wie ook mee wil doen kan zich voor de wedstrijd aanmelden tot eind april. Verder kan men altijd aanschuiven voor deelname aan de groep. Om met elkaar de uitdaging aan te gaan hoe in een kleine bak, dicht bij de deur, toch (zoveel mogelijk) groenten te kweken. Voor deelname is aanmelding voor iedereen vrij, voor rijk en arm. 

Iedere woensdag kunnen belangstellenden zich tot eind maart van 9.30 uur tot 11.30 uur aanmelden bij De Binding aan de Sportlaan in Oude Pekela. En vanaf april bij Ons Stee aan de Hugo de Grootstraat in Oude Pekela.

Voor meer informatie over het MM-tuin project: Jannie Orsel, 06-1182588