Overslaan en naar de inhoud gaan

Nieuwsoverzicht 2016 - februari

Door op woensdag, 21 december, 2016 - 06:00

Cheque uitreiking_resize.jpg

Samengesteld door Bianca Zijlstra-Kor

Uniek project voor Stichting Leergeld
Tijdens de Kerstmarkt die in 2015 werd gehouden, habben de serviceclubs Kiwanis, Lions, Round Table en Rotary de handen in elkaar geslagen en exploiteerden ze gezamenlijk een bar. Leden van de Rotary Astrid Staal, Anneke Hemmen en Appie Weij legden dit plan neer bij de genoemde serviceclubs en unaniem gingen ze samen aan de slag. Een bedrag van € 2730,- werd overhandigd aan Eeke Crum, bestuurslid van Stichting Leergeld. Eeke Crum was onder de indruk van dit mooie initiatief, vooral van het idee om samen achter het werk van Stichting Leergeld te staan. Met dit gebaar kunnen kinderen uit kansarme gezinnen toch mee doen aan sport en de jaarlijks terugkerende schoolreisjes. Meedoen is er bij horen en is een investering in hun toekomst.

DSC07668_2.JPG

Gezellig carnavalsfeest
Op zaterdag 6 februari waren de carnaval festiviteiten van Gasgat met een fietstocht voor de kinderen begonnen. Er hadden zich maar liefst 26 kinderen opgegeven. In de ochtend begonnen de kinderen in het dorpshuis de Wending onder begeleiding van de jeugdcommissie de fietsen te versieren. Rond 12 uur verscheen Prins Frits de Gulle met een viertal leden van de Raad van Elf in het dorpshuis. Nadat alle fietsen waren versierd, werden de fietsen naar buiten gebracht. Onder begeleiding van luide muziek en sirenes vertrok de stoet kinderen met de Prins en zijn gevolg. De fietsroute ging via de Zuidwending en het Noorderkwartier naar de Stainkroeg in Ommelanderwijk. De fietstocht kon helaas niet langer worden gemaakt omdat er ook veel kleinere kinderen bij waren.

_MG_0497.jpg

Winkler Prins Talentenjacht 2016
In theater vanBeresteyn werd zondag 7 februari de jaarlijkse Winkler Prins Talentenjacht Populair gehouden. Vijf bands en vier solisten traden op in de grote zaal van het theater. De jury, bestaande uit Jan Doddema, Tomas Bügel en Jukebox (de winnaars van vorig jaar), riep na een afwisselende middag Anke Dekkema uit tot winnares in de categorie solisten. “Het was een dynamisch optreden. Anke heeft uitstraling en een toffe timing,” aldus de jury. Nora Bouzorâo werd tweede met een ingeleefde versie van “Therapy”.
In de categorie bands werden de Nicks (bestaande uit Nick Daniëls, Nick en Richard Borgers en Daan Harkema), unaniem tot winnaars gekozen. “Technisch goed en heel muzikaal. Ze kunnen zo door naar de vooropleiding van het conservatorium,” meende de jury. De band Fake Estate werd tweede met een zelfgeschreven nummer. Het zelfvertrouwen waarmee de jonge artiesten zich presenteerden was indrukwekkend.

Afsluiting ensembleweken
Op 9 februari verzorgden leerlingen van de afdeling muziek van de Muziek-, Dans- en Theaterschool een geslaagd optreden in vanBeresteyn. In totaal ging het om 300 leerlingen, die ook de dagen erop van zich lieten horen in het theater. Dat deden zij in ensembles, orkesten en popbands. De uitvoeringen vormden de afsluiting van de ensembleweken van de muziekschool, waarin de kinderen leerden hoe leuk het is om samen te werken aan orkeststukken.

20120418_Voorleeswedstrijd_DSC7160.jpg

Voorronde nationale voorleeswedstrijd
Negentien schoolkampioenen deden dinsdag 16 februari mee aan de voorrondes van de Nationale Voorleeswedstrijd van de gemeenten Menterwolde, Pekela en Veendam. Verdeeld over twee voorrondes streden de leerlingen om een plek in de halve finale. Tijdens de voorronde mochten de schoolkampioenen op de voorleesstoel een fragment voorlezen uit hun zelfgekozen boek. Iris Plenter van OBS Theo Thijssen uit Boven Pekela won de eerste voorronde. Haar verhaal uit ‘Kilometers cola en knetterende ruzie’ van Carry Slee werd door de jury als beste beoordeeld. Op de tweede plaats eindigde Sarah Fawwaz van de Feiko Clockschool uit Oude Pekela.
’s Middags won Dione Dekker van CBS ’t Haimstee uit Veendam. Dione las succesvol voor uit ‘Elvis Watt, miljonair’ van Manon Sikkel en bleef daarmee Melissa Oosting van OBS de Viermaster uit Veendam voor.

20160217_kantine 2.jpg

Ubbo Emmius gezonde schoolkantine
Ubbo Emmius mocht dankzij Reina Boersma, de kantinebeheerder, de schaal 'Gezonde Schoolkantine 2016' in ontvangst nemen van het Voedingscentrum. En dat was verdiend met een goede score uit de producten uit de Schijf van Vijf. Er was hard gewerkt om een gezonder aanbod in de schoolkantine aan te bieden, zoals fruit, salades, broodjes, wraps, soep, enz.

Veenkoloniaal Museum als trouwlocatie
Het Veenkoloniaal Museum werd op 17 februari officieel aangewezen als trouwlocatie. Op deze datum werd voor het eerst een huwelijk voltrokken in het monumentale pand.

Valentijn met Imca Marina
Imca Marina zorgde zondag 14 februari in woonservicecentrum Breehorn voor een bruisende valentijnsmiddag. De muzikale middag voor 55-plussers uit de wijk Sorghfliet en omgeving en de bewoners van Breehorn werd voor de zesde keer gehouden. Het optreden van Imca Marina werd een groot feest. Er werd zelfs nog een polonaise gelopen met bewoners en personeel. Er kwamen ongeveer 80 bezoekers op af.

20160222_Huis_van_Kunst_lIMG_8007.JPG

Grote opkomst preview Ede Staal expositie 30 jaar later
Vrijdagavond 19 februari werd een heugelijke avond waarin kleurrijke composities, elkaar beeldend en muzikaal ontmoetten voor het goede doel: de realisatie van een speciaal voor kinderen ontworpen behandeltafel ten behoeve van het Beatrix Kinderziekenhuis UMC Groningen. Het voor dit doel, door kunstschilder Sip Hofstede beschikbaar gestelde schilderij dat tijdens deze avond per opbod werd verkocht voor een aanzienlijk bedrag van € 3500,- en de uit deze avond voortgekomen revenuen, werden door het Huis voor de Kunst aangevuld met het resterende bedrag dat nodig was voor de verwezenlijking van dit goede doel.

Toneelmarathon op Winkler Prins
Het brugjaar van Winkler Prins voerde donderdag 25 februari een toneelmarathon op. Alle eerste klassen, van mavo tot gymnasium, speelden achter elkaar het Franstalige toneelstuk “Les Trois Petits Cochons”, oftewel “De wolf en de drie biggetjes”. Elke klas stond een half uur op het podium in Binnenwoel, de kantine van de school.

Jan Starke van Huis Voor de Kunst Veendammer van het jaar 2015
Tijdens een feestelijke bijeenkomst in de raadzaal van het gemeentehuis werd de ‘Veendammer van het Jaar 2015’ bekend gemaakt. De keuze van de jury, onder voorzitterschap van Ankie Beenen, was gevallen op Jan Starke. De Veendammer van het Jaar 2015 is iemand die op een bijzondere wijze heeft gezorgd voor een mooi stukje promotie voor Veendam, Groningen en het Noorden. Vanaf zijn twintigste verzamelde hij werken van uiteenlopende schilders. Door de jaren heen ontstond er een grote collectie aan schilderijen en beelden. Die groeiende collectie maakte dat hij veel werken op zolder neer moest zetten en dat was hem een doorn in het oog. Hij verzamelde een aantal specialisten om zich heen en ontwikkelde een plan om een speciaal huis voor zijn kunstverzameling te bouwen. Zo ontstond Het Huis van de Kunst aan de Stations

DSC_0631.JPG

Ton Wichers gehuldigd als erelid christelijke toneelgroep Internos
In 2016 bestond de toneelgroep Internos 60 jaar en dit werd gevierd met een feestelijke avond op zaterdag 20 februari. voor en een volle zaal in Dukdalf. Als jubileumstuk was gekozen voor het blijspel “Een beeld van ‘n man”. Na afloop van een succesvolle avond werd Ton Wichers benoemd tot erelid van de toneelgroep. Voorzitster Mayèl Boelens overhandigde hem een speld, oorkonde en een boeket bloemen.Ton die 59 jaar lid is, had zich vanaf het begin ingezet voor de toneelgroep en had echt alles binnen de toneelgroep gedaan. Tientallen jaren heeft hij met veel passie gespeeld om het publiek te vermaken. Daarnaast was hij jaren voorzitter van de toneelgroep en heeft hij vanaf 1981 tot 2016 de rol van regisseur op zich genomen. Een erelidmaatschap waardig.

Opening groot Doe Museum in voormalig Waterland pand
Vrijdag 26 januari werd het Doe Museum geopend door het echtpaar Daniel en Marjon Edzes. Na een inleidende toespraak en dankbetuiging aan de medewerkers door mevrouw Edzes, maakte haar man door het verwijderen van een lint de trap vrij naar de bovengalerijen met een kunstexpositie. De bezoekers begaven zich naar boven en konden een indrukwekkende fototentoonstelling Orange Babies van de Nederlandse fotograaf Hans Withoos bewonderen. Op 2.300 vierkante meter ruimte kunnen de bezoekers kijken naar kunst en ook zelf schilderen, zandsculpturen maken, fotograferen en bouwen met noppenstenen. De kunsttentoonstellingen zullen frequent wisselen. Het is een museum voor jong en oud.

Grönings Laid op kermisorgel in Grote Kerk
Zaterdag 27 februari bezochten tientallen mensen de Grote Kerk in het centrum. ’s Middags zongen 53 zanglustigen uit Veendam en wijde omgeving 25 nieuwe kerkliederen, en ’s avonds luisterden 47 bezoekers ademloos naar de klanken die Euwe en Sybolt de Jong uit het Faber- en Dienesorgel wisten te toveren.