Overslaan en naar de inhoud gaan

Opening groot Doe Museum in voormalig Waterland pand
Naast museaal ook leren samenwerken met zelfdoen

Door Henk Drenth op zaterdag, 27 februari, 2016 - 21:45

IMG_4375_2.jpg

EXPERIMENT - Afgelopen vrijdag is het Doe Museum in Veendam geopend door het echtpaar Daniel en Marjon Edzes. Na een inleidende toespraak en dankbetuiging aan de medewerkers door mevrouw Edzes, maakte haar man door het verwijderen van een lint de trap vrij naar de bovengalerijen met een kunstexpositie. De bezoekers begaven zich naar boven en kregen een indrukwekkende fototentoonstelling Orange Babies van de Nederlandse fotograaf Hans Withoos te bewonderen.

IMG_4437.JPG

Op 2.300 vierkante meter ruimte kunnen de bezoekers kijken naar kunst en ook zelf schilderen, zandsculpturen maken, fotograferen en bouwen met noppenstenen. De kunsttentoonstellingen zullen frequent wisselen. Het is een museum voor jong en oud.

IMG_4367.JPG

Best voor doen
Het Doe Museum is een jong familiebedrijf dat in 2013 in de Oude Remise in Nieuweschans was gestart. De Oude Remise is een schitterend gebouw, en men had de zaken netjes voor elkaar. Maar het trok te weinig bezoekers, waarschijnlijk lag het voor deze activiteiten te afgelegen. Er werd uitgeweken naar de Prins Bernhardhoeve in Zuidlaren, een meer toeristisch gebied. Het was een groot experiment dat op zich wel goed liep. Maar een gebouw van anderhalf hectare groot, dat ook nog slecht geïsoleerd was, vraagt voor het verwarmen 150 kuub gas per uur. In een deel was van een andere huurder de permanente expositie van zandsculpturen ingericht, dat veel bezoekers trok. Maar de bezoekersaantallen waren teruggelopen. Na een jaar heeft de familie Edzes besloten om het huurcontract niet te verlengen. Van Visser Vastgoed kwam het aanbod om het pand van het voormalige Waterland te huren. “Het pand past ons als een jas. Eigenlijk was Waterland al een soort museum. Nu is het aan ons de opdracht om alle mensen die eerst naar Zuidlaren kwamen naar Veendam te trekken. Daar gaan we flink ons best voor doen”.

IMG_4545.JPG

Kijken en zelfdoen
De naam Doe Museum is bewust gekozen, omdat het een volwaardig museum is maar ook activiteit inhoudt. Het Doe Museum is ook precies wat de naam zegt. Een museum voor het kijken naar kunst, en er van alles zelf gaan doen. Door jong en oud. Op de bovenverdieping kunnen mensen zelf schilderwerken gaan maken. Uit Zuidlaren is er naast de inventaris ook veel zand van de zandsculpturen meegekomen. En kunnen kinderen zelf zandsculpturen gaan bouwen. Ook de professionele carvers zullen zich hiermee weer gaan bezighouden. Er is alvast een voorzetje, de contouren van de Fraeylemaborg zijn al te zien.

IMG_4482.JPG

Doorlopend is er een lego expositie te bezichtigen van grote objecten. Uit heel Nederland en zelfs uit Duitsland wordt tentoongesteld wat er van de steentjes gemaakt kan worden. Het zelf bouwen van objecten in het Doe Museum wordt met de eigen Bricks gedaan. 

IMG_4527.JPG

Het bouwen met lego is ook anderszins heel belangrijk. Het is namelijk wetenschappelijk bewezen dat kinderen met ADHD of een aan autisme verwante problematiek door met noppenstenen te bouwen sociaal vaardiger worden. Een artikel hierover is te lezen op: http://wqd.nl/trne

IMG_4460.JPG

Bij spelen hoort ook bewegen. De hoge ‘duinen’ vallen super in de smaak en net als de Ponycycles. Op de eerste dag waren die zo’n succes dat er in het museum een ruiterpad komt. Gelukkig kunnen de pony’s 120 kilo dragen, want ook menig volwassene maakte een ritje.

IMG_4520.JPG

Leren samenwerken
Daniel Edzes; “in de tijd van computers hebben kinderen bij ons de mogelijkheden om anders creatief bezig te zijn. Voornamelijk het toetsenbord bedienen is te eenzijdig, en kan zelfs nadelig zijn voor de oog-hand coördinatie. Voor een deel is de ADHD problematiek te wijten aan te weinig samenwerking met anderen. Het is belangrijk om dingen anders aan te pakken. Met Bricks (een honderd procent passende variant op Lego) wordt van alles op grootformaat gebouwd. Van een cruiseschip, een mammoet, een schommelstoel tot een piramide compleet met gangenstelsel. Als je door verschillende kinderen zo’n werkstuk laat bouwen leren ze ook samen te werken. De kinderen vermaken zich kostelijk met de activiteiten. En hebben voor hun gevoel ook wat gepresteerd. Dat geldt voor zwakbegaafde kinderen, maar ook voor de kinderen buiten deze doelgroepen. Ze kunnen leren samenwerken en gaan ook anders met elkaar om. Met het spelen komen de cognitieve ontwikkelingen ten goede. Instellingen voor kinderen die meer zorg nodig hebben komen dan ook graag naar ons toe”.

IMG_4412.JPG

Exposeren in mooie ambiance
Het Doe Museum richt zich op verschillende doelgroepen. Er kunnen familiefeesten en kinderfeesten worden gehouden. Er kan geschilderd worden. En kunstenaars kunnen exposeren langs loopbruggen, galerijen en diverse aparte nissen beneden. Boven is een filmzaal te bezoeken voor documentaires en reportages over de exposanten in het Doe Museum. In het museumcafé kan men nog even nagenieten van een versgemalen kop koffie bij een gezonde lunch, of van een wat minder gezonde maar wel lekkere snack.

IMG_4440.JPG

De eerste tentoonstellingen in het nieuwe pand van het Doe Museum is een foto-expositie van de Nederlandse fotograaf Hans Withoos, die voor Orange Babies in Zambia fotografeerde. Bij de foto’s staat haute couture van de Braziliaanse ontwerper Fernando Silva. Zijn jurken reisden mee naar Zambia voor de foto’s. De foto’s zijn te koop.

Op groot formaat prints is het uitgebreide werk van de beroemde graffiti kunstenaar Banksy te zien.  

IMG_4546.JPG

Klik hier voor de website van het Doe Museum.