Overslaan en naar de inhoud gaan

Muzieklerares Toos Hidding-Smit al 60 jaar een begrip,
met van licht klassiek en evergreens tot populair

Door Henk Drenth op zaterdag, 27 februari, 2016 - 20:24

IMG_4045.JPG

ACCORDEONORKEST FRESCO - In de muziekschool van Toos Hidding-Smit aan de Marktstraat worden al meer dan 60 jaar muzieklessen gegeven. Toos is niet alleen door haar muzieklessen een bekende Veendammer geworden, ook kreeg ze alom bekendheid door haar uitvoeringen die ze met haar leerlingen in het toenmalige theater Veenlust gaf. Bij de uitvoeringen nodigde ze ook bekende Nederlandse artiesten uit. Zoals Ria Valk, Gert en Hermien Timmermans, Anneke Grönloh, de Bleu Diamonds, De Mounties en vele anderen.

IMG_3996.JPG

Gemeentepenning
Niet alleen de Veendammers kennen Toos, veel Muntendam zullen wel weten dat Toos als dirigent van de accordeongroep Fresco in het verenigingsgebouw van de Protestantse Gemeente aan de Nieuweweg op de donderdagavond oefent. In de muziekschool kan men zich naast de accordeon ook op piano en gitaar muzikaal bekwamen. Bij haar 50- jarig jubileum werd zij door de gemeente Veendam volop in het zonnetje gezet, en geëerd met de gemeentepenning voor het enthousiasmeren voor de muziek bij een groot publiek.

IMG_3997.JPG

Fresco & Friends
Voor de concerten van Fresco geven geven ook artiesten luister aan de uitvoeringen.  Zo ook het duo Rooie Rinus en Pé Daalemmer, die net als De Stroatklinkers op 5 november weer te gast zullen zijn in vanBeresteyn. Hoewel het nog even vooruit ligt, is het altijd zaak om vroegtijdig te reserveren omdat de avonden die Fresco verzorgd steevast uitverkocht zijn. De muziekavonden worden eens per twee jaar in vanBersteyn gegeven. Veelal geeft Fresco optredens in bejaarden- en verzorgingstehuizen.

IMG_4169.JPG

Fresco, waarvan de leden van in de 50 tot en met de 70 zitten, bestaat inmiddels 18 jaar. Een groot aantal leden zijn vroeger bij Toos op muziekles geweest. Er is een jonge man bij het orkest, de drummer.

IMG_4010.JPG

Bevlogen
De muziekstijlen lopen uiteen van licht klassiek en van evergreens tot populair. En waarin ook de muziek van Ede Staal steevast in het repertoire zit. De orkestleden spelen zeer verdienstelijk onder de bevlogen leiding van hun dirigente Toos. En heeft het enthousiastmeren zichtbaar een aanstekelijke wisselwerking, dat ook zijn weerklank voor het gehoor zal hebben.

IMG_4016.JPG

In de kerk van de Protestantse Gemeente aan de Kerkstraat in Muntendam worden regelmatig concerten gegeven, waarin het accordeonspel met de mooie akoestiek prachtig klinkt. Onlangs genoot het publiek van Bora Bora, Rose of Allendale, maar ook van One Moment in Time van Whitney Houston en The Rose van Bette Midler.

IMG_4021.JPG

Het concert was omlijst met schilderijen van Jan Kunst en zijn leerlingen. De schilder gaf ook acte de presence als muzikant in het accordeonorkest.