Overslaan en naar de inhoud gaan

Campingshow Lamain Veendam
Van touw en borstels tot opblaastent

Door Eindredactie op dinsdag, 15 maart, 2016 - 07:56

_DSC1496B.jpg

Tekst Hans van Noort
Foto's Henk Gibcus

LAMAIN - Alles op het gebied van kamperen, caravanonderdelen, toebehoren voor de camper kun je er kopen - kranen, pompen, dakluiken, kachels, (voor)tenten, benodigdheden voor chemische toiletten, luifels, te veel om op te noemen. Maar ook tuinmeubelen, barbecues, slaapzakken, (wandel)schoenen, schaatsen, reisboeken en –kaarten, voor eigenlijk alles wat te maken heeft met het buitenleven en vrije tijd, ben je er op het juiste adres. We zijn op bezoek bij Campingshow Lamain. Gastheer is Hans Lamain ( 44 jaar).

_DSC1494.jpg

Geschiedenis
Opa Hendrik gaat vanuit Ommelanderwijk met de bakfiets bij de boeren langs om zijn waar aan de man te brengen. Hij verkoopt touw van de rol in tig soorten en diktes, klompen in alle maten, borstels - van tuitenragers tot luiwagens en jute zakken. Zo nu en dan neemt hij kapotte jute aardappelzakken van de boeren mee om die thuis te repareren. We zitten dan tot in het midden van de vorige eeuw. In 1963 bouwt opa met zijn zoon Leen de schuur in Ommelanderwijk om tot een winkelruimte. Langzaamaan verbreedt het assortiment zich met kampeerartikelen. Ook gaan ze caravans verkopen. “Er zijn jaren geweest dat er hier 400 over de toonbank gingen,” vertelt Hans vol trots. Het tijdsbeeld: De vijfdaagse werkweek wordt ingevoerd en de mensen krijgen meer vrije tijd. Het kamperen komt op en men trekt er vaker op uit. Conclusie: het bedrijf van inmiddels Hendrik Lamain en zijn zoon Leen groeit tegen de klippen op. In 1985 is het tijd om uit te breiden. Ze vinden een geschikte locatie aan de Lloydsweg in Veendam. Een aantal jaren later, om precies te zijn in 1991 komt Leens’ zoon Hans ook in de zaak werken. En zoals dat gaat de jongere generatie komt en de oudere verlaat het bedrijf – zo ook bij de Lamains. In ’96 neemt Hans het gedeelte van opa over. In 1999 volgt een volgende verbouwing – nieuwbouw. Het pand wordt maar liefst 7 maal groter! In 2008 gaat vader Leen met pensioen, Hans gaat alleen verder.

Bedrijf
Het “buitenleven“ wordt steeds belangrijker. Daarbij behoren tuinmeubelen, barbecues, hele buitenkeukens, outdoor- en kampeerartikelen. Dit komt mede door de invloed van het TV programma als “Eigen Huis & Tuin” en de site “Camping Line.” “De trend bij tenten is dat je steeds meer oppomptenten ziet,” vertelt Hans. “Eerst zag je dit alléén bij voortenten, maar nu ook bij gewone. Het heeft veel voordelen. Het gedoe met de tentpalen is voorbij. Je wordt bij het opzetten van de tent niet meer uitgelachen door de zich verschuilende mede kampeerders! Bovendien zie je dat de voetpompen vervangen worden door een kleine compressor. Het opzetten is dan helemaal een fluitje van een cent.” In het winterseizoen zijn er 8 mensen in dienst en in het voorjaar en zomers 15. Dezen hebben verschillende taken zoals: magazijn, reparaties, (winkel)verkoop, bezorgen en het maken van producten op maat. Hans probeert zelf zoveel als mogelijk in de winkel aanwezig te zijn. Het administratieve gedeelte van zijn taak doet hij ’s avonds thuis.

_DSC1470.jpg

Wat moeten we ons voorstellen bij maatwerk?
“Er komt een klant in de winkel, die een caravan gekocht heeft. Daar wil men een voortent bij hebben van een bepaalde afmeting en passend aan/bij de caravan in een bepaalde kleur en met gedeeltes transparant - ramen. Dan maken we dat precies op maat naar de wensen van de klant,“ aldus Lamain. “Maar wat we maken is altijd van doek.” Ook maken ze windschermen en zijwanden voor bijvoorbeeld veranda’s of marktkramen, alles in eigen atelier. De reparaties variëren van gescheurde tentzeilen tot het vernieuwen van ritssluitingen of herstellen van zij- of dakraampjes.

(Internet)Winkel
Het bedrijfsterrein beslaat ca. 8.000 m², de 1e etage met uitgestalde tenten niet meegerekend. Voor de nodige voorraad staan twee grote magazijnen even verderop ter beschikking. Het uitstallen van de tenten, o.a. op de verdieping, vraagt erg veel oppervlakte. Een beetje tent vraagt al snel 30 m² en dan moet je er nog langs kunnen lopen! Er staan er zo maar twintig!
Beneden staan de voortenten te pronken. Schitterende modellen die zo aan de caravan gekoppeld kunnen worden. De leefruimte van de caravan wordt daardoor vergroot tot vaak wel meer dan het dubbele. De tuinmeubelen staan in het zijgedeelte van de winkel. Verder is er nog ruimte ingericht voor kampeerstoelen en –tafeltjes, van uiterst licht tot meer robuuste en wel 20.000 artikelen die met het buitenleven te maken hebben! De verkoop via internet neemt elk jaar toe. Momenteel bedraagt dat een kleine 10% van de totale omzet. Ook voor wandelsport en trekking kun je bij Lamain terecht. Rugzakken in allerlei groottes, wandelschoenen, speciale wandelsokken - zeg het maar, ze hebben het allemaal. Klanten komen uit alle lagen van de bevolking. Want wie denkt dat kamperen goedkoop is, heeft het mis. Prijzen van € 75,00 per nacht per tent/caravan is geen uitzondering meer! Er is in de vrijetijdsbranche de laatste 4 jaar enorm veel veranderd. Meer dan de twintig jaren daarvoor, denk maar eens aan de nieuwe (lichte) materialen die tegenwoordig gebruikt worden.

_DSC1468.jpg

Specialiteiten
Lamain’s  Campingshow is uniek in de provincie Groningen. Het totale assortiment is enorm. De (voor)tenten springen er toch wel écht uit. Ze hebben 12 merken voortenten om maar eens wat te noemen, waar ze ook nog het dealer schap van hebben. Waar tref je zoveel keus aan? Ook bijzondere opdrachten komen voor. Dat zit wel in de projectmatige sfeer – terrasmeubelen voor een bejaardenhuis!

Bezorgen/levering
Bestellingen worden indien gewenst thuis bezorgd. Dit is veelal gratis. Het gebied bestrijkt het gedeelte van de provincie oostelijk van de stad. Maar ook een groot deel van Drenthe wordt beleverd. “Laatst hadden we nog een flinke order over de grens in Duitsland. Daar draaien we ons hand niet voor om! En… door onze webwinkel zitten we door heel het land!”

_DSC1457.jpg

Nieuwsgierig naar wat Lamain’s Campingshow allemaal te bieden heeft, wip eens langs op Lloydsweg 7. Of oriënteer je eerst even op de site: www.lamain.eu . Je zult versteld staan!

Het kampeerseizoen staat weer voor de deur. Het mooie weer komt eraan.
Wij wensen u nu alvast een mooi voorjaar en zomer toe met veel plezier in het buitenleven.