Nieuws, RTV Parkstad

Kennismaking en voorlichtingsavond bij Radio Parkstad
nieuwswebsite in de maak fuserende omroepen



Studio Radio Parkstad.jpg

Kennismaking en voorlichtingsavond Radio Parkstad
nieuwswebsite in de maak fuserende  omroepen

RTV1 - Vrijdagavond 15 januari vond er in de studio in Stadskanaal een kennismaking met de aanstaande fusie-omroep RTV1 plaats. Per 1 september starten Radio Parkstad en RTV S van Stadskanaal met een gezamenlijke programmering verder. Ongeveer 60 vrijwilligers uit de beide omroepen lieten zich onder het genot van een hapje en een drankje informeren. De naam werd officieel uit de doeken gedaan, RTV1 staat voor Radio Televisie Veenkoloniën 1. Aan de nieuwe omroep zullen zo'n 90 vrijwilligers meewerken. Het samengaan is nodig vanwege de eis van de rijksoverheid dat een lokale omroep een toereikend media-aanbod biedt en is logisch omdat een gemeentelijke herindeling van Veendam en Stadskanaal tot één gemeente nog steeds een reële optie is. Per gemeente mag er slechts een lokale omroep actief zijn.

Nieuwswebsite
Na de start-bijeenkomst op 15 januari vond afgelopen donderdagavond een informatie- en kennismakingsavond plaats voor de vrijwilligers van Radio Parkstad die zich hebben opgegeven om de nieuws en persberichten van met name Veendam in brede zin te gaan verzorgen. Met onder hen drie nieuwe vrijwilligers die voor de nieuwe omroep willen gaan werken. RTV Stadskanaal heeft al een gelijksoortige nieuws-website online. Het team van Stadskanaal dat de huidige website verzorgd wordt straks versterkt met de vrijwilligers uit Veendam.

De gezamenlijke website, waarop het nieuws van Veendam en Stadskanaal, is nagenoeg gereed. Deze voorlichting- en kennismakingsavond gaat nog een vervolg krijgen met een instructieavond op een nader te bepalen datum. Met de nieuwe website kan dan naar hartenlust worden geoefend.

Tv- en video-producties
Naast radio valt ook het bewegend beeld onder de taken van de lokale omroep, en dat kan ook met online video op YouTube gedaan worden. Een televisiezender optuigen gaat teveel in de papieren lopen.  Behalve voor Veendam en Stadskanaal zullen de programma’s, die voor ruim 60.000 inwoners bestemd zijn, ook gericht zijn op het omliggend gebied, in lijn met de nieuwe naam.

Voor de lokale omroepen is het verplicht om een toereikend media aanbod te brengen, met een bepaalde percentage van zelf geproduceerde programma’s. Daarbij dient de inhoud van de programma's in z'n totaliteit minimaal aan 50 procent te voldoen aan de z.g. ICE-norm (Informatie, Cultuur en Educatie).

Theo Mooijman, beoogd voorzitter van de fusie-omroep:  “er is ruim voldoende aanvoer van persberichten uit het gezamenlijke gebied om te plaatsen, en verder is het streven om per dag tenminste drie eigen nieuwsberichten online te zetten. En ook zo breed mogelijk”.

Websites:
Radio Parkstad
RTV Stadskanaal