Overslaan en naar de inhoud gaan

Pas de Deux in Huis voor de Kunst Veendam

Door Eindredactie op maandag, 1 februari, 2016 - 17:55

Nynke & Ilija-24.jpg

HUIS VAN KUNST - Muziek en moderne dans in kunstgalerie Huis voor de Kunst in Veendam m.m.v. Nynke Eekhof (piano) en Ilija Surla (dans). Een Pas de Deux, uitgevoerd door een danser en een muzikant op muziek van de Franse componisten Francis Poulenc, Erik Satie en de Nederlandse componist Peter Lunow. Deze voorstelling is bedoeld voor de kleinere concert- en theaterzalen maar is ook uitermate geschikt voor de meer intieme sfeer van alternatieve podia en huisconcerten zoals op deze zondag– omringd door veel (museale) kunst - in het Huis voor de Kunst. Ilija Surla en Nynke Eekhof laten op bewonderenswaardige wijze muziek en dans met elkaar versmelten. Een echte aanrader!

Zondag 20 maart 2016
Huis voor de Kunst
Stationsstraat 10 Veendam
Aanvang 11:30 uur
Entree: € 15.00 incl. koffie/thee en traktatie
Reserveringen en/of informatie:
www.huisvoordekunst.com/evenementen

Programma Pas de Deux:

  • Ilija Surla - dans
  • Nynke Eekhof - piano
  • Erik Satie - Sarabandes nr. 1
  • Erik Satie - Sports & Divertissements (1914)
     
  • Pauze
     
  • Francis Poulenc -  uit Trois Pièces (1917-1938, herzien 1953)
                             Pastorale
                             Toccata
  • Peter Lunow -       uit Vijf Astorwaltzer (1998)
                             Astorwaltzer 1
                             Valse sentimentale
                             Astorwaltzer 3

Na afloop van dit kamermuziekconcert wordt u de gelegenheid geboden een unieke (museale) kunstcollectie te bezichtigen. In het Huis voor de Kunst worden regelmatig exposities georganiseerd.
Dit kamermuziekconcert vergezeldgaande van dans wordt mede mogelijk gemaakt door de samenwerking van het Huis voor de Kunst en het Veenkoloniaal Symfonie Orkest. 

Nynke Eekhof studeerde piano aan het Gronings Conservatorium, het huidige Prins Claus conservatorium, bij Maria Stroo en Akke Ferguson. Nynke voltooide haar opleiding Uitvoerend Musicus in 1983. Daarna vervolgde zij haar studie aan de Franz Liszt Academie in Boedapest bij Ferenç Rados. Verder nam zij nog lessen bij o.a. de pianiste Marja Bon en de pianist Roberto Szidon. Nynke Eekhof is geboeid door het combineren van verschillende kunstdisciplines. Met de zangeres Marian van der Heide bracht de pianiste een liederen/poëzie programma met de in 2003 overleden dichter C.O. Jellema. Een dergelijk programma bracht zij eveneens met de dichter Jean Pierre Rawie en de sopraan Annemarie Kremer. Beeldend kunstenaar Joost Schmidt liet zijn visie tijdens de uitvoering zien op de gespeelde stukken voor klarinet, cello en piano. Sinds 2009 voert zij met de mezzo sopraan Anneloes Volmer en de acteur Joop Keesmaat het programma 'Geïnspireerd door Goethe: zijn leven, zijn werk, zijn reizen' uit. Het komende seizoen staan naast deze Dans en Piano voorstelling een Russisch programma met daarin liederen van Moessorgski en een cross-over programma op stapel.

Ilija Surla (Servië, 1985) ontdekte als 7-jarige de dans via voorstellingen bij een traditionele Servische volksdansgroep. Veel later kwam de moderne dans in zijn leven; met behulp van een scholarship van Pierino Ambrosoli Foundation (Zürich, Zwitserland) kwam Surla naar Nederland om zijn droom (moderne dans) waar te maken. Hier volgde hij zijn opleiding bij de Amsterdamse School voor de Kunsten, danste onder meer in werk van Damien Munoz en Kenzo Kususa en deed workshops bij Iceland Dance Company, Batsheva Dance Company en Club Guy and Roni. Vervolgens danste hij bij Dance Works Rotterdam/Andre Gingras, Foltz + Company, verschillende producties met De Nederlandse Opera, het Internationaal Danstheater met choreograaf Muhanad Rasheed en Edan Gorlicki. Momenteel danst Surla in producties van de Dudapaiva Company en Maas Theater en Dans Rotterdam. Ook verleent hij dit seizoen weer zijn medewerking aan voorstellingen van de Nederlandse Opera en het Concertgebouw in Amsterdam.