Overslaan en naar de inhoud gaan

Bezoekersaantallen open dag RTV Noord overweldigend
Herinneringen ophalen van oude tijden

Door Henk Drenth op zondag, 24 januari, 2016 - 17:15

IMG_3363.JPG

OUDGEDIENDEN - Zaterdag is de open dag van RTV Noord, dat ter viering van het 70 jarige jubileum werd gehouden, door maar liefst 4500 bezoekers bezocht. Bij de Mediacentrale stond een lange rij bezoekers, en nog steeds sloten nieuwe bezoekers zich aan. Dit had alle verwachtingen van de organisatie overtroffen. En moest men halverwege de middag besluiten om geen mensen meer toe te laten. Met tegenzin overigens, maar het was nodig om de veiligheid niet in het geding te laten komen. Via oproepen naar buiten werd gevraagd om niet meer langs te komen.

IMG_3431.JPG

De grote publiek belangstelling is beslist tekenend voor de populariteit van de regionale omroep in Groningen. Duizenden bezoekers hadden een kijkje in de radiostudio genomen, en werden in de tv-studio door de presentatoren Marcel Nieuwenweg en Wiebe Klijnstra rondgeleid. Er werd veelvuldig van de mogelijkheid gebruik gemaakt om op de foto te gaan bij de presentatietafel. Niet alleen waren de omroepcoryfeeën de tel kwijt van het vele handen schudden, dat waren ze ook van de selfies die werden gemaakt. Er was een rondleiding te volgen langs de 70 jarige historie van RTV Noord.

IMG_3553.JPG

Yvonne Metzelaar uit Groningen en haar vriendin Betsy Bergsma-Hommes uit Haren wilden ook graag even op de open dag gaan kijken. Zij waren niet zomaar bezoekers, en ze hadden ook al de grote personeelsbijeenkomst vanwege het 70- jarige bestaan bezocht. Met ook heel veel oud-personeelsleden was het er heel druk. Yvonne heeft als radio-omroepster bij de RON gewerkt. De RON (Regionale Omroep Noord) was als voorloper van RTV Noord in 1946 gestart. Betsy heeft in de administratie gewerkt van het Drents programma, en ook met Yvonne samengewerkt.

IMG_3346.jpg

Samenvoeging en afsplitsing
Samen met Groningen hadden ook de provincies Friesland en Drenthe programmaonderdelen bij de RON. Later werd in 1959 de provincie Overijssel bij de ‘regionale’ omroep toegevoegd. En was aldus de RONO ontstaan (Regionale Omroep Noord en Oost). In 1965 kwam ook Gelderland daarbij. In 1978 vond vanuit de RONO de afsplitsing plaats in drie afzonderlijke regionale omroepen.

IMG_3406.JPG

Lakproef
Yvonne was aanvankelijk in 1954 bij de RON in dienst gekomen als secretaresse. Radiopionier wijlen Gijs Stappershoef, de oprichter van de RON, zei dat ze even mee naar de studio moest komen. Ze moest in de microfoon wat gaan zeggen. Waarop Stappershoef zei, “het is goed”. Vanaf dat moment was Yvonne omroepster. Ze had er niet voor gesolliciteerd en had er ook helemaal niet zelf aan gedacht. Stappershoef had een goed gehoor en gedacht dat Yvonne een goede stem zou hebben voor de microfoon. Yvonne wilde liever niet onder haar eigen naam op de radio. Haar schuilnaam werd Yvonne Helpman, omdat ze in de wijk Helpman woonde. Deze kreeg ze van Douwe van Dam, de toenmalige onderdirecteur en latere directeur van Omroep Brabant. Yvonne kondigde de verschillende programmaonderdelen aan voor de verschillende provincies. Meer dan 42 jaar heeft Yvonne bij de regionale omroep gewerkt, en de afsplitsingen tot een eigen omroep per provincie meegemaakt.

IMG_3366.JPG

Betsy Bergsma-Hommes uit Haren heeft als collega met Yvonne samengewerkt. Zij is van origine een Drentse en was in 1970 als redactiesecretaresse voor het Drents programma bij de RONO in dienst gekomen. Hitjo Schuth was toentertijd het hoofd van het Drents programma, en maakte dat samen met Geesje Been. Betsy belde de verslaggevers in de provincie voor berichten in het nieuwsblok van 18.10 tot 18.15 uur. Ze typte dat meteen uit en ging de tekst uitwerken. Het nieuwsblok moest enerzijds met reportages en anderzijds met berichten worden gevuld.

IMG_3416.JPG

Tot aan haar huwelijk in 1972 heeft ze dat gedaan. Haar man voer destijds op de grote vaart en ze wilde graag meevaren. Eigenlijk was het een soort huwelijksboot. Na twee keer de hele wereld rond kwam ze bij de RONO terug op de administratie bij Klaas Bijman. En werd ze een collega van Ellen Bourgonje. Tot in 1975 heeft Betsy bij de RONO gewerkt.

Enerverend
Yvonne kwam uit Den Haag. Zij wilde de administratie in, maar haar docente (“jij moet springen en dansen”) vond een “gewone” kantoorbaan niets voor haar. Een oud leerlinge, die bij de RON werkte, was toevallig op bezoek. Zij nam binnenkort afscheid, en raadde Yvonne aan om bij de RON te gaan solliciteren. Yvonne is nog steeds dankbaar voor deze adviezen. Ze heeft heel veel plezier gehad bij de regionale omroep aan Het Prinsenhof. Het was geen saaie kantoorbaan, maar dat ze ook nog omroepster zou worden had ze niet voorzien.

IMG_3498.JPG

Aan haar gezicht werd ze meestal niet herkend, omdat bij een radiostem de meesten er geen gezicht bij hadden. In een kledingzaak werd ze aan haar stem herkent.

Tegenwoordig is dat bij de Tv heel anders. Bij de radiopresentatoren is het soms nog wel eens verrassend. Het was heel leuk om de omroepcoryfeeën te ontmoetten en persoonlijk te spreken.

IMG_3516.JPG

Voor de mensen die de open dag door de drukte hebben moeten missen hoopt men om hen alsnog een blikje achter de schermen te kunnen geven tijdens een rondleiding. Belangstellenden kunnen zich daarvoor aanmelden (klik hier voor de doorlink).