Overslaan en naar de inhoud gaan

Voorronde Open Nederlands Kampioenschap Pokeren
in Borgerswoldhoeve Veendam

Door Eindredactie op donderdag, 21 januari, 2016 - 12:00

_DSC0285.jpg

Door Jacob Kuipers ( tekst ) en Henk Gibcus ( foto's )

Organisator Erik Nijkamp speelt bluf poker.
“Ik ben één van de favorieten”.

POKER - Afgelopen woensdagavond vond in de Borgerswoldhoeve in Veendam de voorronde plaats van de Nederlandse amateur kampioenschap pokeren. Het is een landelijke wedstrijd waarin onder andere Veendam de plaats is waar het gehouden werd. En ieder kon zich inschrijven. En de twee winnaars gaan naar de landelijke finale. En dat is dan ook het enige wat ze kunnen winnen. Er mag dus niet om geld worden gespeeld. Maar je mag natuurlijk wel voor de eer spelen. De eer is dat je dus de Nederlandse amateurkampioen wordt.

Pokeren onbekend fenomeen
Nijkamp: : “Vorig jaar was het de eerste keer dat we dit toernooi ook hebben gehad. De winnaar heeft zelfs een sponsorcontract gekregen. En heeft een jaar lang onbetaald gepokerd. En dan win je van duizenden winnaars”, herinnert Erik zich. Erik gelooft dat in september de finale is. En in de aanloop naar september zijn er voorrondes door Nederland. Nijkamp onthoudt zich van namen en voegde er aan toe “dat jij en ik er allemaal aan mee kunnen doen”. Voor veel mensen is het pokeren misschien nog een onbekend fenomeen.

_DSC0301.jpg

Zonder geluk vaart niemand wel
Nijkamp: “Voor een deel van het spelletje heb je geluk. Je hebt een pokerface, zoals dat zo mooi heet. Je kunt een keer bluffen, dat is het spel. Ik denk in deze mate van amateurkampioenschappen dat geluk afhangt van de kaarten die je hebt. Als je elke keer kaarten hebt waar je niet goed op kan spelen. Of als je elke keer goede kaarten hebt, dan is het vele malen makkelijker om te spelen. Maar als je elke keer gaat bluffen dan heeft men dat op een gegeven moment ook door. Het zal ook te maken hebben met de kaarten die je krijgt”, vertelt Nijkamp

Finale in Ermelo
Nijkamp: “Het is een organisatie dat komt uit Lelystad of Almere. In Veendam, Winschoten, Groningen, Enschede, Almere en Limburg zijn de voorrondes. Verspreid over heel Nederland worden er 150 voorrondes gespeeld waar spelers zich kunnen plaatsen voor de grote landelijke finale. In september wordt de finale in Ermelo gespeeld”. Je wilde graag dat podium hier hebben. Nijkamp: “Had niet gepast. 100 á 200 deelnemers. Dat wil hier niet. In Ermelo hebben ze een hele grote conferentiecentrum met grote zalen”.

Ik ga zelf mee doen
Natuurlijk had Erik Nijkamp het wel gewild “maar dat past hier gewoon niet”. Zijn er ook favorieten waar van je zegt, die maakt een goede kans op de eindzege. Erik wil geen namen en kan ook geen namen noemen die er komen. “Laat ik het zo zeggen. ik ga zelf mee doen. En ik ben één van de favorieten”, zegt hij lacherig. Het lijkt Nijkamp leuk om een keer mee te doen. “Vorig jaar was ik aan de zijlijn actief en ik dacht, 'laat me een keertje mee doen'. Dan heb ik gezien hoe het werkt”.