Overslaan en naar de inhoud gaan

Lang gekoesterde wens van Jaap Smalbil in vervulling,
nog éénmaal de sfeer van de veiling beleven

Door Henk Drenth op donderdag, 14 januari, 2016 - 21:40

IMG_3105.JPG

INDRUKWEKKEND - Donderdagmorgen is onder lokale, regionale en landelijke media-aandacht een lang gekoesterde wens van voormalig Veendammer zakenman en bloemist Jaap Smalbil (63) in vervulling gegaan. Smalbil lijdt aan de ernstige ziekte ALS, een ziekte van de zenuwcellen die de spieren aansturen. Waardoor het functioneren van de spieren verminderen, en langzaamaan steeds meer uitvallen. Er zijn nog geen medicijnen die deze ziekte kunnen stoppen of genezen.

Met de wensambulance van Wensambulance Noord-Nederland kon Jaap nog een keer naar de bloemenveiling in Eelde, waar hij 40 jaar lang handel heeft gedreven. Jaap wilde oude collega's ontmoetten, en nog een keer de sfeer van de veiling beleven. Samen met zijn vrouw Wilma.

IMG_2965.JPG

Mooie momenten
Het was voor zijn familie, vrienden en collega’s heftig en leuk tegelijk, heel dubbel. Jaap Smalbil nam afscheid van de veiling. Er waren heel ontroerende momenten. Ongeveer 150 veiling- gerelateerde mensen zijn er geweest, het liep constant in en uit. Vooraf was er onder de kopers en het personeel een nieuwsbrief uitgegaan met de mededeling dat Jaap afscheid kwam nemen.

Het gedeelte waar de Bloemengroothandel  JS (Jaap Smalbil) in de veilinghal is gevestigd was in 2014 naar zijn jongste zoon Quintus overgegaan, nadat bij Jaap de diagnose ALS vastgesteld was. In 2013 werd hij ziek, maar met eerst nog kleine symptomen sluimerde de ziekte al eerder.

IMG_2935.JPG

Generaties
De bloemenhandel is een echte familie aangelegenheid dat 4 generaties teruggaat. Jaap zijn vader Hendrik had een van de grootste kwekerijen in het Noorden. Twee zoons hebben een bloemenzaak in de Kerkstraat, en zijn dochter een in Hoogezand. Vader Hendrik Smalbil is in 1950 getrouwd, en was met zijn vrouw meteen een bloemenwinkel aan het Boven Westerdiep begonnen. Toen dat te klein werd verhuisde de winkel in 1965 naar de overkant. In Borgercompagnie was Jaap met zijn vader met een bakfiets al bloemen aan het venten. In Kielwindeweer hadden ze met andere familieleden een kwekerij. Omstreeks 1975 nam Jaap de zaken waar van zijn vader.

IMG_3023.JPG

Top
Tijdens het afscheid van de veiling was Jaap zijn humor volop aanwezig, en maakte hij gekkigheid. Nu als wapen tegen zijn ziekte. Jaap heeft meer dan 40 jaar op de veiling gestaan. Bij het ‘klokken’ gaat tegenwoordig alles digitaal, maar in eerdere jaren nog met een grote klok met draaiende wijzer.

Voor de familie was het helemaal top. Ze zijn blij dat zij dit voor Jaap hebben kunnen doen. Later in het verpleeghuis heeft Jaap nogmaals gezegd dat hij het niet had willen missen. Helemaal geweldig.