Overslaan en naar de inhoud gaan

Nieuwjaarsconcert Veenkoloniaal Symfonie Orkest
afgeladen vol

Door Henk Drenth op maandag, 11 januari, 2016 - 16:34

IMG_2521.jpg

VKSO - Afgelopen zondagavond vond in het sfeervolle Margaretha Hardenberg Cultuurcentrum het Nieuwjaarsconcert van het Veenkoloniaal Symfonie Orkest plaats. Het was op deze koude winteravond heerlijk warm in de voormalige kerk, dat thans de domicilie is van het symfonie orkest. De akoestiek klinkt voor het orkest fantastisch, het is alsof in een concertzaal. Het was afgeladen vol in het gebouw waar prachtige klassieke muziekwerken de ruimte vulde. Er werden werken gespeeld van W.A. Mozart, P. Mascagni, N. Rimsky - Korsakov, P.I. Tsjaikovski en J. Strauss. Geheel volgens de traditie waren deze werken goed passend in een Nieuwjaarsconcert. 

Van J. Strauss jr. klonk ‘An der schönen blauen Donau’, en van zijn vader J. Strauss sr. werd ter afsluiting de Radetzky Mars gespeeld. Het orkest kreeg een daverend applaus.

IMG_2595.jpg

Veenkoloniaals
Bestuurslid en productieleider Jonathan Wallen presenteerde het muzikale programma. Door zijn bevlogen manier van presenteren liet hij het nog meer leven. Wallen roemde het werk van de Nederlandse componist Cornelis Dopper. De componist werd in 1870 te Stadskanaal geboren. Zijn naam staat bij de grote componisten in het Concertgebouw te Amsterdam, waar hij van 1908 tot aan zijn pensionering in 1931 tweede dirigent is geweest. Dopper heeft 7 symfonieën gecomponeerd. Het VKSO heeft het afgelopen jaar 2 van zijn werken uitgevoerd. En tijdens het Nieuwjaarsconcert is het derde deel van de zesde symfonie van Dopper uitgevoerd.

Jonathan Wallen is een gepensioneerd musicus die bij het Noord-Nederlands Orkest heeft gewerkt. Daar heeft hij dirigent Lubertus Leutscher leren kennen. In 1887 waren ze collega’s van elkaar.

IMG_2582.jpg

Huiselijk
Wallen is er zeer onder de indruk van hoe de Margaretha Hardenberg Cultuurcentrum is geworden. Het is een enorme aanwinst voor Wildervank. Het 17 eeuwse kerkgebouw is prachtig gerestaureerd. In 1685, het  geboortejaar van Bach en Händel, stond de kerk er al. Vanwege de akoestiek zijn er audio opnames van het orkest gemaakt, en ook is er een film gedraaid.

De orkestleden zijn heel blij met de samenwerking met het bestuur van het cultuurcentrum. En Harry Hartsema en zijn bestuur werden door Wallen in het zonnetje gezet. Voor het orkest geven zij grote inzet. Er is een enorme gastvrijheid en een gezellige sfeer. Altijd staat de koffie te pruttelen en zijn er lekkere broodjes. Ook de heerlijke soep van Harry werd aangehaald.

IMG_2645.jpg

Hartsema zijn betrokkenheid voor het VKSO is ook heel groot. Het VKSO is een onderdeel van het cultureel centrum. Het orkest heeft er domicilie, het woord betekend huisvesting. En hij wil proberen dat het orkest zich hier ook thuis voelt. Dezelfde passie die zij voor het orkest uitstralen probeert hij uit te stralen voor het cultureel centrum.

In 1997 werd tijdens het 350 jarig bestaan van Wildervank in de Hervormde Kerk de Stichting Wildervank- Wildervanck opgericht. De medeoprichters waren wijlen Jan Greven en mevrouw Wildervanck.

IMG_2692.jpg

Voor meer info:
www.vkso.nu
www.stichting-wildervanck.nl/De_Stichting/