Overslaan en naar de inhoud gaan

Prijsuitreiking winnaars fotowedstrijd
voor Gemeentegids 2016

Door Henk Drenth op donderdag, 7 januari, 2016 - 07:30

IMG_2164.jpg

BEELDBEPALEND - Woensdag heeft burgemeester Sipke Swierstra aan drie inzenders van de fotowedstrijd voor de gemeentegids 2016 de prijzen uitgereikt. De prijsuitreiking heeft plaatsgevonden in de commissiekamer van het gemeentehuis.

De fotowedstrijd voor de gemeentegids van 2016 was voor de inwoners van Veendam uitgeschreven. En de drie winnende foto’s krijgen een plek in de gemeentegids. De winnaars kregen een fotoposter van hun inzending uitgereikt en een waardebon. In totaal zijn er 49 foto’s ingezonden, die beoordeeld zijn door de jury bestaande uit burgemeester Sipke Swierstra, de Veendammer van het Jaar Ina Wei, en vakfotograaf Bert Buiring.

IMG_2148.jpg

Herkenbaarheid
Het criterium voor geschiktheid in de gemeentegids was vanzelfsprekend het geven van een herkenbaar beeld van de gemeente Veendam. Fotograaf Bert Buiring vond de kwaliteit van de inzendingen zelfs heel goed. Er was al vlug een top 10 van heel mooie foto’s te selecteren, waaruit de 3 besten tevoorschijn zijn gekomen.

De essentie
Wim de Olde uit Veendam heeft de derde prijs gewonnen. Zijn inzending  is een foto van de Russische stoomloc van de STAR op het perron van Wildervank. Wim heeft de kleuren in de foto valer gemaakt en er wat meer contrast ingebracht. Het effect is dat van een oude prent dat aan de opname van de stoom uitblazende stoomloc veel sfeer geeft. Door het verhogen van het contrast heeft de foto ook een dreigend effect meegekregen.  Wim heeft goed op het moment gelet. De opname is in de zomer van 2014 gemaakt, waarbij hij ook heel bewust mensen mee heeft gefotografeerd. De foto is voor de dieptewerking met een groothoeklens genomen, met een diepe verdwijnpunt op de achtergrond. Daarmee is ook heel mooi de afstand gesymboliseerd.

IMG_2140.jpg

Janet Bloem uit Wildervank heeft de tweede prijs in de wacht gesleept. Ook zij had een foto ingezonden die goed aan de criteria voldeed. Haar foto van de witte boogbrug over de vijver in Wildervank geeft een mooi herkenbaar beeld. Het mooist vindt Janet het om de natuur te fotograferen. Maar ook landschappen vindt ze leuk om te doen. Een boom op de voorgrond geeft met de stam en de takken een omlijsting in de foto, waarmee ook diepte. De weerspiegeling van de witte brug in het water geeft een symmetrisch effect. Janet vond het fotograferen altijd al leuk, maar sinds de aanschaf van een reflexcamera heeft ze zich er meer op toegelegd. Ze probeert goed op de compositie en op de beelduitsnede te letten. En het onderwerp goed te benadrukken, zonder afleidende extra dingen er omheen. Het was een hele verrassing voor haar om uitgenodigd te worden bij de prijsuitreiking. Het is voor het eerst dat ze een prijs ermee wint, en vindt het een hele eer.

IMG_2161.jpg

Jans Meijer uit Wildervank mocht de eerste prijs in ontvangst nemen. Hij heeft zich heel verdienstelijk op de natuurfotografie toegelegd. Maar maakt ook regelmatig uitstapjes naar andere takken van fotografie. Op de ingezonden foto is het pand op de hoek aan de Nijverheidskade afgebeeld. De woning staat voor de toenmalige locatie van de houtzagerij van Meihuizen. Met het Groninger bolschip Lange Jan in het Westerdiep is het een schilderachtig geheel geworden. De sfeervolle foto is in de late herfst met mooi zonlicht op de namiddag gemaakt. Jans laat in zijn foto’s door lichtval en kleuren de sfeer spreken. Dat doet hij ook in zijn natuurfoto’s. Regelmatig worden foto’s van hem gepubliceerd, zoals van een pasgeboren hertje. Hij let ook op de dieptewerking voor een dynamisch effect. Jans combineert het fotograferen ook met een andere hobby, het weer met zijn fenomenen. Deze foto’s zijn weer gerelateerd, met windhozen, halo’s, bliksemschichten, of met bijzondere wolkenluchten dat bij een weertype hoort of daar een voorbode van is. Weer of geen weer, voor Jans is er altijd weer. En hij is wel eens kleddernat thuisgekomen. Dat deert niet, zolang de camera maar goed droog blijft. Regelmatig wordt bij de weersvooruitzichten in RTL Nieuws een foto van hem getoond.

IMG_2135.jpg

Fotograaf Bert Buiring is heel tevreden over de ingezonden foto’s. Toch hoopt hij dat er het volgend jaar meer mensen op te zien zullen zijn. Zit je in een gemeente, een gemeenschap, dan gaat het om mensen. En mensen op de foto symboliseren de gemeenschap. Dat kan op de markten zijn, maar ook tijdens de zeer regelmatige activiteiten in het centrum. Waar heel breed mee te creëren is. En waarmee Veendam als een bruisende gemeente kan worden uitgebeeld. Er worden tijdens zulke gelegenheden veel foto’s gemaakt. Buiring wil oproepen om bij de volgende wedstrijd deze foto’s in te zenden.