Overslaan en naar de inhoud gaan

Ommelander Ziekenhuis start speciale voetenpolikliniek
voor diabetespatiënten

Door Hoofdredactie op maandag, 4 januari, 2016 - 16:06

WINSCHOTEN - Het Ommelander Ziekenhuis Groningen start op 4 januari 2016 met een aparte voetenpolikliniek voor diabetespatiënten. Veel patiënten met diabetes hebben problemen met hun voeten die vaak in een laat stadium ontdekt en/of behandeld worden. Bij de voetenpolikliniek kunnen mensen tijdens één bezoek gezien worden door alle relevante specialisten, waarna zij gezamenlijk in onderling overleg kunnen bepalen wat de beste behandeling is. Zo wordt snel gehandeld waardoor grotere problemen bij patiënten vaak voorkomen kunnen worden. Door bovendien aandacht te besteden aan samenwerking met huisartsen en scholing van andere verwijzers wil het Ommelander Ziekenhuis bereiken dat diabetespatiënten met voetproblemen eerder verwezen worden naar deze multidisciplinaire specialistische polikliniek in het ziekenhuis.

Een van de voornaamste oorzaken voor het ontstaan van voetwonden bij diabetes is de slechte doorbloeding van de voet en tenen door vaatvernauwing. Ook ontstaan vaak huidbeschadigingen, door afwijkingen van de voetstand (platvoeten, spreidvoeten, hamertenen) die geleidelijk optreden door verlies van gevoel in de voet. Door het verminderde gevoel worden beschadigingen of infecties vaak pas in een laat stadium ontdekt worden. Als deze problemen niet tijdig goed behandeld worden kunnen de problemen ernstig worden en is amputatie van tenen of delen van de voet vaak de enige oplossing. Het Ommelander Ziekenhuis is van mening dat veel van deze amputaties voorkomen kunnen worden als op tijd gehandeld wordt.

Bij de behandeling van voetproblemen bij diabetespatiënten zijn vaak vele verschillende disciplines betrokken. Bij voetenpolikliniek werken zij nauw samen om ervoor te zorgen dat patiënten tijdens één bezoek snel alle noodzakelijke specialisten kan zien. Het gaat dan bijvoorbeeld om een vaatchirurg, een revalidatiearts, een orthopedisch schoenmaker, een gipsverbandmeester, een podotherapeut of een vaatverpleegkundige. Vervolgens wordt in een nog breder teamverband, waar bijvoorbeeld ook een dermatoloog en een diabetesverpleegkundige aanwezig zijn, nog dezelfde dag besproken wat de beste behandeling voor de patiënt is.

1 januari 2016 van start
De diabetische voetenpolikliniek is tot stand gekomen in nauw overleg met huisartsen, de Diabetesvereniging Nederland en patiënten van het Ommelander Ziekenhuis. De polikliniek gaat van start op 4 januari 2016 op de locatie Lucas in Winschoten.