Overslaan en naar de inhoud gaan

Sfeervol Kerst vieren met gezamenlijke hobby

Door Henk Drenth op donderdag, 24 december, 2015 - 12:07

IMG_1666.jpg

COLLECTIE - Ieder jaar staat bij Eltjo en Bertha een kerstdorpje in de serre. Beiden hebben ze met hun  kerstverzameling een gezamenlijk hobby. Acht jaar geleden heeft het echtpaar elkaar ontmoet en brachten ze hun kerstverzamelingen bij elkaar. Sindsdien is de verzameling nog verder uitgebreid.

Het kerstdorpje, dat alleen al uit meer dan 60 huisjes bestaat, heeft goede voorzieningen. Er is horeca, er staan meerdere kerken, de molens draaien, de Winschoter ‘d Olle Witte is aanwezig en ook de Sacre Coeur basiliek uit Parijs, is er een stationnetje met rijdend treintje, kan er op een ijsbaantje worden geschaatst en een rondje gemaakt in de kermisattracties.

IMG_1676.jpg

De kerstverzameling komt uit diverse winkels, van kerstmarkten en ook op vlomarkten waar wel eens iets te vinden is. Je moet er net even tegenaan lopen, aldus Bertha. Ze zijn er voor naar Beverwijk geweest, naar kerstmarkten in Bremen en in Kopenhagen en naar Disneyland in Parijs. Maar ook dichter in de buurt werden mooie spullen gevonden, en via internet. Het ter plaatse kopen heeft wel veel meer sfeer. Elk jaar wordt de verzameling verder uitgebreid. Van het aantal Kerstmannen is de tel inmiddels kwijt.

In november wordt al opgebouwd in de serre, dat ongeveer anderhalve dag in beslag neemt. Er wordt volgens nummering in groepen opgebouwd, en bij het afbouwen weer in de genummerde dozen teruggestopt. Bij het opbouwen wordt ook gelet hoe de collectie bij elkaar komt te staan. Ook met de verlichting moet het een mooi afwisselend geheel zijn. Elk jaar is er weer iets nieuws en wordt er weer iets bijgekocht. Wanneer het vol is moet met het verzamelen worden gestopt zegt Bertha, en kijkt lachend Eltjo aan. Dan gaan we het wisselend opzetten, valt Eltjo in.

IMG_1717.jpg

Eltjo zijn eerste Kerstman is ongeveer 40 jaar oud. Het is niet zomaar een verzamelstuk, het is van zijn oma geweest. Bertha haar eerste verzamelstuk is een kerststal, ze heeft het ruim 35 jaar geleden gekocht. Er wordt ook niets weggedaan. Alleen hun kleindochter Charlotte van 6 jaar heeft een paar kersthuisjes gekregen, en ook zij is aan het verzamelen geslagen. Haar nieuwste aanwinst is een molen van de Intratuin.

Er straalt veel sfeer vanuit en het is echt genieten. De figuurtjes beelden ook iets uit. Het plezier van de schaatsertjes, het gejoel dat opklinkt vanuit de kermisattractie, de wachtende reizigers op het perronnetje, een tuinpaadje voor een knus huisje dat sneeuwvrij wordt gemaakt, het zingen van kerstliederen.

IMG_1655.jpg

Ook buiten het dorp staat in de kamer van Eltjo en Bertha in Veendam een verscheidenheid aan mooie kersattributen opgesteld. En is de kerstboom opgetuigd met een verzameling op zich. 

Een grote wens van beiden is een model van de ‘d Olle Grieze. Die is twee jaar geleden nog te koop geweest, maar het jaar erop helaas niet meer. Bij het kopen moeten er soms keuzes worden gemaakt, maar nu hebben ze er wel een beetje spijt van. Maar misschien komt deze ook nog een keer in de collectie.

IMG_1638.jpg