Overslaan en naar de inhoud gaan

Vele helpende handen bij klaarmaken
kerstpakketten Voedselbank Veendam - Menterwolde

Door Henk Drenth op woensdag, 23 december, 2015 - 11:24

IMG_1585.JPG

CULTUUR - Voor de medewerkers van de Voedselbank Veendam-Menterwolde was het dinsdag keihard werken om voor 16 uur de 300 extra grote uitgiftepakketten voor de feestdagen gevuld te krijgen. Want dan was de start van de uitgifte.

Gelukkig kregen ze helpende handen toegestoken van Frans, Anneke, Rob, Cor en Marinus van Oldenburger|Fritom. Voor het bedrijf is het een traditie geworden om de helpende hand toe te steken. En dat voor het zesde jaar inmiddels. Elk jaar worden er andere collega’s gevraagd, en het is geen moeite om ze ervoor te vinden. Ook een traditie is de jaarlijkse ondersteuning van Oldenburger|Fritom aan benodigde materialen. Vorig jaar werd een koelcel gedoneerd. Dinsdag werd een pompwagen voor het verplaatsen van paletten meegebracht, en een printer met cartridges voor goede prints. Maar dit was nog niet alles. Ook werd een brandstofpas overhandigd voor gratis tanken. Daarmee is 1 jaar lang gratis naar het voedseldepot in Meppel heen en weer te rijden. Voor de medewerkers was het een verrassing.

IMG_1431.JPG

Dubbel gevoel
“In eerste instantie is het zonde dat de voedselbanken nodig zijn. Maar nu ze er zijn is dit een mooie manier om ze te helpen”, zegt Frans. Het zit ook in het cultuur van het bedrijf. Het gaat goed met het bedrijf, en als je de maatschappij daarbij kan helpen is dat heel mooi”.

Van Stichting Parkmanagement de Veenkoloniën, dat de belangen van de ondernemers in de gemeenten Pekela, Veendam en Menterwolde behartigd, brengt elk jaar kerstbroden. Dit jaar waren het er ruim 300. Gert Brouwer stak ook zelf de helpende hand toe. “Jammer genoeg is het welkom hier”, zei Gert. Maar elk jaar probeert Parkmanagement een steentje bij te dragen aan de Veenkoloniën. “We moeten blij zijn met iedereen die iets bij kan dragen. Het is alleen maar goed dat je van laag tot hoog mensen kunt helpen. We moeten er voor elkaar zijn, dat is belangrijk”.

IMG_1434.JPG

Hartverwarmend
Tussen de bedrijven door werd door particuliere gevers een tiental dozen met kerstkransjes gebracht. Een van de vrijwilligers maakte zich even vrij om deze in ontvangst te nemen.

Uit de overweldigende actie van RTV Noord werden 23 pallets vol dozen, met een groot gevarieerdheid aan producten, naar de voedselbank in Veendam gebracht. Zeker 280 cliënten worden bediend. Maar uit voorzorg werden er 300 kratten gevuld. Het was voor de tien  medewerkers en de zes helpers hard werken. Er werd volgens kleurcodes gewerkt en ieder had daarbij zijn eigen. De pakketten in de 4 verschillende kleurcodes moeten zoveel mogelijk gelijk aan elkaar zijn in een samenstelling van 20 verschillende producten. Met de hoeveelheden wordt ook met extra grote gezinnen rekening gehouden. In een hoek staan de verschillende kratten met glutenvrij, vegetarisch en halal producten.

IMG_1540.JPG

Toename
Wekelijks worden er zo’n 280 pakketten uitgedeeld. Halverwege het jaar leek het eerst nog rustiger te worden. Maar het aantal pakketten krimpt niet, maar neemt juist nog steeds toe. De verwachting is dat dit het komend jaar zal toenemen tot ruim over de 300 pakketten.

Een typisch product dat niet altijd voldoende voorhanden is, is brood. Het is vooraf regelmatig onzeker hoeveel er van binnenkomt. Om cliënten dan toch een soort van ochtendontbijt te geven wordt als alternatief ontbijtkoek meegegeven. Waar heel veel behoefte aan is zijn luiers, en dan met name de grotere maten. Maat 5 gaat nog wel, maar maat 6 en 7 is moeilijk. Ook naar babyflesvoeding is heel veel vraag.

IMG_1407.JPG

Openingstijden
Mensen die boodschappen, en ook kleding, willen gaan doneren kunnen deze gaan brengen op de donderdagmiddag vanaf half twaalf tot half drie. Op de vrijdagmorgen is van half elf tot kwart over twaalf de voedselbank alleen voor de cliënten open. Voor een aanvraagformulier kunnen cliënten op de donderdagmiddag terecht. De Voedselbank Veendam-Menterwolde is op de Transportweg 48 te Veendam gevestigd.