Overslaan en naar de inhoud gaan

Handen ineen van vier serviceclubs voor Sterren Stralen
op de kerstmarkt in Veendam

Door Henk Drenth op maandag, 21 december, 2015 - 17:18

IMG_1116.JPG

GEESTVERWANTEN - De kerstmarkt in Veendam stond ook dit jaar weer in het teken van de goede doelen. Het was voor het eerst dat de vier serviceclubs in Veendam de handen ineen hadden geslagen. De Rotary is de initiatiefneemster van de goede doelen actie Sterren Stralen. Sterren Stralen is een gezamenlijk project geworden van de Rotery Club, Lions club, de Kiwanis Club en de Round Table 47. Op het Raadhuisplein kwam in een gezamenlijke bar de gelden voor de gemeenschappelijke goede doelen binnen. Sterren Stralen staat momenteel in het teken van twee goede doelen. De opbrengst gaat naar de Stichting Leergeld voor kinderen uit gezinnen met een krappe beurs, en naar Stichting Vluchtelingenwerk Noord-Nederland.

Aan de kraam van de Rotery werd met de verkoop van gebakken champignons en flensjes ook buiten de gemeenschappelijke bar om financiële middelen gehaald voor de beoogde doelen. Uit de bar op de kerstmarkt was zaterdagmiddag al een voorlopige omzet van 2500 euro genereert.

IMG_1122_2.JPG

Stamppot en Brood
Op 22 december wordt in Hotel Parkzicht door de Rotary weer de Wintermaaltijd met het stamppottenbuffet gehouden. Voor de Wintermaaltijd hebben de leden van de serviceclub elk een sponsor aangedragen. Op dit moment zijn er 81 gasten die aan komen schuiven. Deelname is voor 50 euro, en sommige hebben ook meer bijgedragen. In het buffet is van verschillende soorten stamppotten te genieten. Na afloop worden er mooie spullen geveild. Zoals een designtafel van HuisVeendam. Ook komt ondermeer een schilderij van Erik Zwezerijnen onder de hamer. En een schilderij van Fabian, een leerling van Herman Brood. Uit eerdere acties was al 15000 euro te noteren. 

IMG_1108.JPG

Clubgevoel
Naast het gezamenlijk goed doel werd er ook voor eigen kleinere doelen geld gegenereerd. De Lions hadden vooraf nog geen specifiek doel vastgelegd. Met het verkopen van lekkernijen was men alvast met het bijeenbrengen van gelden bezig voor een nog nader te bepalen goed doel. Voor grotere doelen waarmee substantiële bedragen gemoeid is het wel specifiek. Vorig jaar was er veel geld voor mantelzorgers geworven, alsmede  voor de voedselbank. Elke twee jaar organiseren de Lions een groot galagebeuren waaruit minstens 10000 euro moet worden gehaald voor een goed doel. 

Bij het bereiden en verkoop van lekkernijen werkte men in afwisselde groepjes, en gaf de vorige groep instructies aan de opvolgende. “We zijn hierbij een lerende organisatie ook nog”, vertelde een zegsman lachend. “Kennisoverdracht is belangrijk in het leven. Behalve dat we hiermee een opbrengst willen bereiken, is het voor het clubgevoel ook heel belangrijk. Hetzelfde zie je bij de collega’s. Het is een sociaal en leuk gebeuren”.

IMG_1130.JPG

Scheunes Geld
Ook de Duitse Lions zusterclub uit Scheeßel was op de kerstmarkt aanwezig met de verkoop van bratwursten. Die gretig aftrek vonden. De verwachting was om op zo’n 500 euro uit te komen. “Das ist scheunes Geld”. Twee keer in het jaar treffen de beide zusterverenigingen elkaar op hun wederzijdse activiteiten om elkaar te ondersteunen in acties voor goede doelen. Ook in Scheeßel staan de Duitse Lion’s op de Weihnachtsmarkt. En op een Weinfest “kommen die Kollegen aus Veendam”. De wederzijdse contacten bestaan al 25 jaar.

IMG_1164.JPG

De Ronde Tafel had ook een eigen goed doel ter ondersteuning. Met de verkoop van hamburgers en wafels haalde men gelden binnen voor de instelling met meervoudig gehandicapte kinderen in Muntendam. De hamburgers vlogen de pan uit. Zaterdagavond waren er al meer dan 125 verkocht. Met 4 euro per stuk heeft de verkoop alleen op de zaterdag al een mooi bedrag voortgebracht.

Ook de partijen Gemeentebelangen en de PvdA hebben op de kerstmarkt voor een goed doel gestaan. De PvdA verkocht lekkere rookworsten en kniepertjes ten bate van Vluchtelingenwerk. Gemeentebelangen had zich in ingezet voor de Jeugdtuin in Borgerswold. De Jeugdtuin is op initiatief van de Vereniging Tuinrecreatie het afgelopen jaar gestart. Het moestuincomplex ‘De Toene’ is opgeknapt en er zijn tuintjes voor de jeugd beschikbaar gekomen. Met veel enthousiasme zijn ze aan het tuinieren geslagen. Dat maakt hun bewust van gezonde voeding, en dat de groente niet alleen uit de supermarkt komt. En zijn nog veel materialen als tuingereedschappen nodig en ook tuinhuisjes. 

IMG_1167_2.JPG

Bekendheid
Voorzitter Gherie Ter Steeghe en Janneke Plaggenborg van Kledingbank Maxima stonden op de markt voor het werven van donateurs. Er kan 5 euro worden gestort, en als dank mocht de donateur zelfgemaakte kleding uitkiezen. Dat was gemaakt van kleding dat niet mooi genoeg meer was voor de winkel. Een kleine bijdrage alleen was ook welkom. En uiteraard zeer welkom de inbreng van kleding. Voor de huisvesting wordt de kledingbank door de gemeenten Veendam, Menterwolde en Pekela gesubsidieerd. De rest moeten ze zelf doen. Behalve voor gelden genereren stonden de dames ook op de markt voor het vergroten van de naamsbekendheid. In de kledingbank werken 30 vrijwilligers. De helft komt zelf uit de doelgroep die voor de kledingbank in aanmerking komen. Naast de afleiding van hun dagelijkse zorgen wordt, als tegenprestatie voor de gemeente, ook werkervaring opgegaan. De vrijwilligers zijn voor Maxima de tweede belangrijke doelgroep.

IMG_1138.JPG

Eigen bijdrage
De EHBO vereniging Wildervank verkocht kniepertjes voor de aanschaf van een tweede defibrillator. Men is op veel evenementen aanwezig, en ook wel op twee tegelijk. Reanimatie met dit apparaat geeft 30 procent meer overlevingskans. Voor een kleine vereniging zijn dit welkome extra inkomsten. Met de aanschaf is een kleine 1000 euro gemoeid. Veel dingen worden mede bekostigd uit de contributiegelden van de leden zelf.

Gerelateerd artikel:
Video intocht Kerstman Veendam
Sfeervolle kerstmarkt Veendam met de Kerstman en sneeuw