Overslaan en naar de inhoud gaan

Bindingsdag Team Infrastructuur Politie Noord-Nederland
in teken van de Veenkoloniën met zijn geschiedenis

Door Henk Drenth op vrijdag, 18 december, 2015 - 08:00

IMG_0370_2.jpg

SAMENHANG - Woensdag 16 december werd in Veendam de Bindingsdag gehouden voor het Team Infrastructuur DROS van de Politie Noord Nederland afdeling verkeer. Een keer per jaar wordt deze dag georganiseerd met het doel elkaar beter te leren kennen tijdens een activiteit, en het als collega’s leggen van onderlinge contacten.

IMG_0407.JPG

De bindingsdag was er wel al eerder, maar alleen beperkt tot het eigen team. Vorig jaar werd in Friesland voor het eerst in groter verband de Bindingsdag gehouden. In 2016 gaat de derde editie in Drenthe plaatsvinden. Alle regio politiekorpsen zijn per januari 2013 tot één landelijke korps in de Nationale politie samengevoegd. De korpsen van Groningen, Friesland en Drenthe zijn samengevoegd tot de regionale eenheid Noord-Nederland, en is één van de 10 regionale eenheden van Nederland. De politie-eenheid in de drie Noordelijke provincies (districten) zijn breder gaan samenwerken.

IMG_0379.JPG

Verband
Zo ook de drie teams van de verkeersafdelingen Groningen, Friesland en Drenthe. Zo kan een agent de ene dag in Drachten worden ingezet, en een volgende dag in Assen. In de tijd van de regiopolitie was de inzet van een verkeersagent regulier alleen in Veendam. De volgende stap was ook het inzetten in heel de provincie Groningen. Sinds drie jaar worden de agenten in de drie noordelijke provincies ingezet.

IMG_0452.JPG

Voor de Bindingsdag hadden zich 90 collega’s aangemeld, uiteindelijk zijn er 72 deelnemers naar Veendam afgereisd. De ontvangst was om 10.30 uur in de Stainkroeg in Ommelanderwijk met koffie en thee met belegde broodjes. Teamchef Martje Kommer van het Team Verkeer van de politie Noord-Nederland hield een korte toespraak over het doel van deze dag. Aansluitend vertelde verkeersagent Henk Robben wat het gezelschap die middag kon verwachten.

IMG_0838.JPG

Historie in verhaal en materieel
Er was een leuke dagindeling gemaakt. Van een budget waar het in moest passen. In de commissie hebben zes collega’s zitting gehad, twee per provincie. Voor Groningen waren dat Henk Robben en Ekke Niewijk. Voor Friesland namen Doede Postma en  Freek Hoffman deze taak waar. Voor Drenthe Mona Jacobs en Gert Jan Stoepker. Uit drie voorstellen was het plan met een historische inslag gekozen.

IMG_0469.JPG

In ‘Museum Collectie Ter Borg’ in de voormalige steenfabriek achter de Stainkroeg werd de  omvangrijke collectie landbouwwerktuigen van Henk ter Borg aanschouwd dat hij op zijn boerderij in Borgercompagnie had verzameld. Deze werden in de Gronings-Drentse Veenkoloniën van vóór de mechanisatie gebruikt. Via de vier seizoenen werd een beeld gegeven van het leven en werk van boeren en boerinnen op de landbouwgrond dat na afgraving van een dikke laag veen was ontstaan.

IMG_0819.JPG

Vanaf de Stainkroeg brachten twee oldtimer bussen van het Nationale Busmuseum uit Hoogezand het gezelschap naar het station van de STAR museumspoorlijn. Per museumdieseltrein werd naar Stadskanaal gereden. Het was inmiddels druilerig weer geworden. Het Veenkoloniale landschap dat voorbij geleed kon niet alle gasten in bekoring brengen. Maar het was overwegend kaal, en het inmiddels druilerige weer maakte het ook niet meer uitnodigend.

IMG_0587.JPG

Gidsrol
In het prachtige stationsgebouw van de STAR in Stadskanaal was er tijd voor een consumptie. Weer terug in Veendam kreeg men een rondrit door Veendam en Wildervank. Met in de bussen uitleg over de geschiedenis van Oost Groningen en de Veenkoloniën in het bijzonder. De informatie over de omgeving met zijn geschiedenis was door Henk Robben en collega Doede Postma opgesteld.

IMG_0922.JPG

Robben had de rol als gids in bus 1 op zich genomen, zijn Friese collega Doede Postma vertelde in bus 2 wetenswaardigheden over de beide Veenkoloniale plaatsen. Voor Postma was de informatie ook voor hem een soort reisgids, maar hij had zich vooraf wel al ingeleid. Zelf bekend met het veengebied bij Oldeberkoop, Nijebeets en Eernewoude kon hij zich wel een voorstelling maken. Hij had zich verdiept in de geschiedenis en in de uitbuiting van de veenarbeiders.

IMG_0967.JPG

De Bindingsdag was in het teken van de Veenkoloniën met zijn geschiedenis komen te staan. Het bezoek aan het Veenkoloniaal Museum, met inleiding door museumdirecteur Hendrik Hachmer, sloot daar perfect op aan.

Om 16.30 was het gezelschap weer in de Stainkroeg terug voor een barbecue ter afsluiting.

IMG_0975_2.jpg