Overslaan en naar de inhoud gaan

Alle tijd voor een hond in Gezina’s honden trimsalon
Hypoallergeen voeding zonder toevoegingen

Door Henk Drenth op vrijdag, 11 december, 2015 - 19:50

IMG_9987.JPG

ROEPING - Wildervank is een honden trimsalon rijker. Het is gevestigd in de diervoeder speciaalzaak Dierenparadijs Wildervank aan de Poststraat 33.

De trimsalon is door Gezina Spreekhout per 11 november gestart bij de zaak van haar vader Frans Spreekhout in. Gezina is 23 jaar, en heeft 2 jaar in Emmen een opleiding voor dierenverzorging gevolgd. De opleiding is heel breed. Het is niet alleen voor huisdieren, maar bijvoorbeeld ook voor dieren uit de veestapel zoals paarden en koeien. Elke week gingen de leerlingen naar de dierentuin in Emmen om de diverse dieren daar, zoals olifanten, giraffes, pinguïns en ook de leeuwen te observeren. En kijken hoe ze eten krijgen en wat ze nodig hebben.

Geduldig
De theoretische opleiding  tot hondentrimmer was in Ermelo. Met een stage dat ze in een honden trimsalon in Wagenborgen heeft afgerond. Het leren is voornamelijk in de praktijk. De stage bestond uit 70 stagedagen. Gezina heeft meer stagedagen gehad, met meer dan 200 honden.

Met Pepper, een boomer, was Gezina om 9 uur begonnen. En om 12 uur kwam de eigenaresse Pepper weer ophalen. Voor elke hond is een passend kapsel. Hoe lang ze met het trimmen bezig is, is heel verschillend. Voor een klein hondje is het twee à drie uur, voor een groter model kan het tot vier uur duren. Het is ook afhankelijk van hoe een hond zich gedraagt. “Je moet gewoon rustig blijven”, weet Gezina. Voor Pepper was het de eerste keer dat hij door Gezina werd getrimd. Maar Pepper is een heel gemakkelijk hond, hij onderging het heel gelaten. Het is een heel aanhalig dier. Voor het trimmen ging Pepper eerst in bad, op de foto is deze installatie op de achtergrond te zien.

IMG_9972.JPG

Gezina vraagt vooraf naar eventuele bijzonderheden van de hond. Zo informeert ze naar eventuele medische problemen. Verder gaat het allemaal vanzelf. Ook vraagt ze welk model de eigenaar voor de hond wil. Ze praat zachtjes tegen de hond, maar is resoluut in het geven van commando’s. Pepper luisterde goed, en ging ook meteen zitten.  

Specialisatie
Voor Gezina was het een overstap naar iets anders. Drie jaar heeft ze in de thuiszorg gewerkt. Maar ze besloot om voor zichzelf te beginnen. Gezina is van kleins af tussen de dieren opgegroeid. Aan het Stadskanaal woonde ze in een soort boerderijtje dat via Nieuwediep bereikbaar was. Het huis is eerst van haar grootouders geweest, en later van haar ouders. Met vier en een half bunder grond was er alle ruimte voor paarden, schapen, konijnen, kippen, ganzen en fazanten.

Boven de speciaalzaak aan de Poststraat woont de familie nu 13 jaar. Het specialisme van de diervoeder speciaalzaak van Frans Spreekhout is natuurlijke voeding. De standaardvoeding uit de supermarkt is in de winkel niet te vinden. In het voer zit geen kleur, geur en smaakstoffen. En het is vrij van conserveringsmiddelen, dat niet goed is voor het immuunsysteem. Het voer is hypoallergeen, het veroorzaakt geen allergieën.

Wettelijk moet er minimaal 4% aan vlees in het voer zijn verwerkt. In veel voeding is als opvulling veel tarwe verwerkt. Met 36% vlees in de natuurlijke voeding is het vleesgehalte veel hoger dan dat van de commerciële voeders. In hypoallergeen voeding wordt geen tarwe toegevoegd. Dit geld ook voor het droogvoer. Frans heeft ook kennis van de productiemethoden, en hij wil ook van de fabrikant vooraf het productieproces zien. Wil men daar niet aan tegemoet komen komt het voer de winkel niet in.

IMG_0020.JPG

Adviezen
Op de vraag, het staat toch wel op de verpakking antwoordt Frans dat dit niet alles zegt. Klanten heeft hij tot in Coevorden. De meeste klanten van de speciaalzaak Dierenparadijs Wildervank doen ook meer met een hond dan de doorsnee hondenbezitter. De honden worden voor trainingsdoeleinden en voor hondendressuur ingezet, zijn het honden voor de jacht of doet de hond aan hondenshows mee. Maar ook de gewone hondenbezitters heeft Frans Speekhout tot zijn klanten.

Frans Spreekhout heeft heel veel kennis opgedaan. Hij heeft kynologische cursussen gevolgd over voeding, de anatomie van de hond, ziektes, het is zeer uitgebreid. Lezingen over voeding worden veel bezocht. Frans kan adviezen geven bij problemen. Zoals bij een Schotse Collie dat niet wilde eten doordat de hond een overleden soortgenoot miste. Frans heeft eveneens homeopathische geneesmiddelen te koop. En ook dat is op natuurlijke basis.