Overslaan en naar de inhoud gaan

Stichting Stadsbus Veendam neemt stadsbus officieel over

Door Eindredactie op donderdag, 10 december, 2015 - 16:45

_MG_8986.jpg

STADSBUS - Donderdagmiddag zijn de sleutels van de stadsbus Veendam officieel overgedragen aan de Stichting Stadsbus Veendam. De stichting neemt met ingang van 14 december 2015 de dienstregeling over van het OV-bureau. Directeur Jan van Selm van het OV-bureau overhandigde samen met wethouder Andre Hammenga de sleutels aan Gerard Wortmann, voorzitter Stichting Stadsbus Veendam op het Raadhuisplein.

Vrijwilligers
In de gemeente Veendam rijdt al een aantal jaren de Stadsbus (lijn 271). Vanwege bezuinigingen heeft het OV-bureau Groningen Drenthe besloten om het stadsvervoer eind 2015 te beƫindigen.

De gemeente Veendam heeft samen met het OV-bureau, Stichting Compaen en vrijwilligersorganisaties een werkgroep opgestart. Het doel van deze werkgroep was het in stand houden van de dienst en de stadsbus met behulp van vrijwilligers te laten rijden. Na een wervingscampagne zijn er ongeveer 35 chauffeurs gevonden, ieder chauffeur wordt 3 uur per twee weken ingezet. Ook is de Stichting Stadsbus Veendam opgericht. De bus wordt beschikbaar gesteld door het OV-bureau / de Grooth, maar chauffeurs van de Stadsbus Veendam (lijn 510) zijn vrijwilligers.

_MG_9012.jpg

FNV vervoer
FNV Vervoer wil kijken of er juridische middelen zijn om deze vorm van werkverdringing, zoals vakbondsman Ed van Eijbergen het noemt, tegen te gaan. "Want hier zijn we niet blij mee, om het zacht uit te drukken. Geschoolde, betaalde krachten moeten wijken voor vrijwilligers", laat hij weten aan het Dagblad van het Noorden.

De Grooth Vervoer
De Grooth Vervoer laat ons weten dat de stadsbus door 2 personeelsleden werd gerund, ieder een halve dagdeel, maar dit niet ten koste is gegaan van hun baan.

Acties
In de eerste weken van de nieuwe dienst zijn er verschillende acties georganiseerd samen met de bedrijven in Veendam. Op verschillende locaties krijgen gebruikers van de stadsbus, op vertoon van hun kaartje, kortingen.