Overslaan en naar de inhoud gaan

Drukte op het dak van welzijnsorganisatie Compaen

Door Eindredactie op dinsdag, 1 december, 2015 - 12:57

DUURZAAM - Drukte alom op het dak van het gebouw van Compaen aan het Jan Salwaplein. Geen Zwarte Pieten, maar medewerkers van Kienergie BV uit Meppel. Zij plaatsen de komende weken maar liefst 300 zonnepanelen op het dak van de welzijnsorganisatie.

De geproduceerde zonne-energie gaat hoofzakelijk benut worden binnen het gebouw. De verwachting is dat de panelen jaarlijks zo’n 66.000 kWh gaan opleveren. Bovendien zorgen ze voor een jaarlijkse CO2-reductie van 33.000 kg. Ter vergelijking, een gemiddelde nieuwe auto in Nederland maakt per gereden kilometer zo’n 120 gram CO2 aan. Een auto zou op de besparing van Compaen dus 275.000 km kunnen rijden; oftewel zo’n 118 ritjes op en neer van het Jan Salwaplein naar, bijvoorbeeld, Moskou.

Henk Kiewiet, directeur van Kienergie BV, is enthousiast over het project in Veendam: “Ik ben geboren in Wildervank en het is ontzettend leuk om voor zo’n prachtig zonneproject weer eens in je geboorteomgeving te mogen werken”. Ook Truus Koning, manager bedrijfsvoering bij Tinten Welzijnsgroep, is blij met de investering in zonnepanelen: “Zo levert Compaen een bijdrage aan het welzijn van de inwoners van Veendam én dragen we ons steentje bij op het gebied van duurzame energie. Een mooie combi!”

Naar verwachting worden de zonnepanelen op 14 december van dit jaar in gebruik genomen.