Overslaan en naar de inhoud gaan

Welkom voor nieuwe eigenaren Supercoop Wildervank

Door Henk Drenth op zaterdag, 28 november, 2015 - 18:07

IMG_9602_2.jpg

UITDAGING - Voor de Supercoop in Wildervank zijn er veranderingen op komst. De eerste grote verandering is dat de winkel van een filiaalhouder naar een zelfstandige ondernemer is gegaan. Het echtpaar Sander en Elana Boezen zijn de nieuwe eigenaren. Zij waren toe aan een nieuwe uitdaging en hadden de gelegenheid om de supermarkt in Wildervank over te nemen. Op 26 september was de vorige Coop winkel op Terschelling verkocht. Maandag 9 november was in Wildervank de nieuwe startdag.

Sinterklaas en zijn pieten waren speciaal ook even naar de Supercoop gekomen om de nieuwe eigenaren welkom te heten. Hij vindt de leefbaarheid van een dorp belangrijk, en juichte het initiatief van de nieuwe eigenaren toe. Na het bezoek had Sinterklaas zijn rondreis voortgezet. Met zijn pieten was hij ook kort de dierenspeciaalzaak van Frans Speekhout binnengegaan, om ook deze een hart onder de riem te steken. Sinterklaas vindt dat de leefbaarheid in het dorp hoog in het vaandel moet staan. Na het bezoek toog de Sint met zijn gevolg naar de kinderen in het Bijleveldcentrum voor het Sinterklaasfeest (zie fotoalbum).

IMG_9448.jpg

Nieuw in assortiment
“Een zelfstandige ondernemer kan gemakkelijker en dichter bij de klant kan gaan staan dan een filiaalleider”, vertelt Sander. Als zelfstandig ondernemer kan er meer voor de klanten worden gedaan, en voldaan aan hun wensen. De winkel weer van Wildervank maken is het ultieme doel van Sander en Elana, dat ze samen met de medewerkers nastreven. Sander en Elana werken beiden op de winkelvloer. Elana doet de administratie en zal ook veel in de winkel zijn. Sommige veranderingen zijn al doorgevoerd, andere zijn nog aanstaande.

Aan het glutenvrije assortiment gaan wat dingen toegevoegd worden. En er wordt gewerkt aan een  lactosevrij assortiment, waar steeds meer vraag naar is. “De Greidanis aardappelen liggen er weer”, vertelt Elana. “Nieuw is ook dat de brood nu van de warme bakker Beukeveld komt. Gebak wordt ook van deze kwaliteitsbakker betrokken”. Nieuw zijn ook de belegde broodjes. Daar is ook vraag naar. Er liggen nu 5 soorten en dat gaat verder nog uitgebouwd worden. “Gewoon proberen en kijken of het aanslaat”, zegt Sander.

IMG_9430.jpg

Ambachtsman
Sander is met slager Jan Prins naar Noordvlees in Gieten geweest. Het is goede kwaliteit vlees dat in de winkel ligt. Het zijn eerlijke producten waar niet mee gesjoemeld wordt. De koeien worden op dinsdag geslacht en op de vrijdag liggen ze in de toonbank. Verser kan niet.

Slager Jan gaat zelf weer zijn verse metworsten volgens eigen receptuur maken. De receptuur had hij al die tijd bewaard. Het is een streekproduct dat gewoon bij Wildervank hoort. De droogkamer voor de worsten staat 20 december paraat, en is de eigengemaakte droge worst verkrijgbaar. De verse eigengemaakte metworsten, en ook de saucijzen, komen al van zijn hand. Hamburgers worden binnenkort ook zelf gemaakt. Jan heeft 24 jaar bij Wollerich in Muntendam gewerkt, maar hij zit al 45 jaar in het slagersvak.

IMG_8531.jpg

Rennen en stilstaan
Negen jaar geleden waren Sander en Elana bij de SPAR voor zichzelf begonnen. Na twee jaar werd de overstap naar de Coop gemaakt. De Coop op Terschelling hebben ze 4 jaar gerund. Het was hard werken, het hoofd moest er “twenty for seven” blijven draaien. Er is afhankelijkheid van de boot, en het is wel eens gebeurd dat de aanvoer haperde. Het is erg afhankelijk van het toerisme. Zomers was het heel druk, maar ’s winters juist heel stil. Terschelling was een mooi avontuur waar ze veel van hebben geleerd. Daar een supermarkt runnen was een goede leerschool. “Als je het daar geleerd hebt, kun je het elders ook”.

Terschelling is ook een eiland waar het met pieken en dalen is. Het is hardlopen en weer stilstaan. Bij mooi weer is het op Terschelling tot ’s avonds laat heel druk. Dit kan tot in december doorgaan. In de zomer was de zaak elke dag tot 22 uur open. En ook op de zondag de gehele dag. In de winter was de winkel tot 18 uur open, en op zondag dicht. Als in Wildervank de winkel ook langer open moet blijven passen ze zich gewoon aan.

IMG_9570.JPG

Buitenkans
De winkel op Terschelling was aan een grondige verbouwing toe, en dat was door Sander en Elana al op poten gezet. De vergunningen waren geregeld, en de planning uitgerold. In de vier jaar op Terschelling hadden ze nog geen vakantie gehad. Het zal in Wildervank niet rustiger worden. Maar wel constant, meer gedoseerd. Op Terschelling waren 12 weken lang dagen van 6 uur ’s morgens tot half 3 ’s nachts meer regel dan uitzondering. En dat 7 dagen per week. Op de lange duur is het niet vol te houden, en op een gegeven moment wilden ze wat anders. Er is meer in het leven dan alleen werk. Er was behoefte aan stabiliteit. De kans om in Wildervank dat te krijgen werd met beide handen aangegrepen.

Ook nu zal het hard werken zijn, maar op een andere manier. Nu is er ook meer zekerheid. Bij slecht weer op Terschelling is er minder toerisme en daalt meteen de omzet. Daarbij is het aantal huisjes dat er te huur is ook beperkt.

IMG_9580_2.JPG

Klantgericht
Hun doel is om de winkel weer een winkel voor de Wildervankers te maken. Mensen hebben ook wel eens gezegd, maar je zit vlak bij Veendam. Maar Veendam ligt ook vlak bij Wildervank, is hun standpunt. Ook klanten uit Veendam moeten tot volle tevredenheid de winkel kunnen uitgaan. Daar willen ze hun best voor doen.

Het assortiment willen ze ook beter afstemmen op de vraag van de klant. Als mensen vragen hebben, of suggesties hebben van kan dit of kan dat, gewoon Sander of Elana even aanspreken. Dan kijken ze of het geregeld kan worden. Het is een grote winkel en er komen borden te hangen met waar alles te vinden is. Sander kreeg het idee van een klant toegereikt. Het bezorgen van de boodschappen vinden ze ook dicht bij de klant staan. Online bestellen wordt in de toekomst ook mogelijk. Aan het eind van de dag staan de boodschappen dan klaar en kunnen ze worden gehaald.

IMG_9559.JPG

Gewoon
Lovende woorden zijn er voor het personeel, het gaat heel goed. Andersom zijn er van het winkelpersoneel ook enthousiaste geluiden. Wat opvalt is dat ze in hun gewone bedrijfskleding niet opvallen tussen het personeel, die door het echtpaar hun collega’s worden genoemd. Ze zijn gewoon Sander en Elana, en het is gewoon je en jij. Ze zijn eerst met de winkel bezig. Het filiaalstructuur naar een ondernemersstructuur wordt stapje voor stapje uitgevoerd. Als alles op de rit is wordt er ter zijner tijd een feestje met proeverijen gevierd.

Wat je ziet is dat de winkel ook vaak een ontmoetingsplek is. Vaak wordt er een praatje gemaakt. Op de koffietafel ligt elke dag de regionale en lokale krant.