Overslaan en naar de inhoud gaan

De bijzondere rol van het Wijk- en buurtbeheer Wildervank
vijfentwintigjarig jubileumfeest met bewoners gevierd

Door Henk Drenth op maandag, 16 november, 2015 - 21:15

IMG_8557.JPG

OPBOUWEND - Afgelopen vrijdag en zaterdag is in het Cultuurcentrum Margaretha Hardenberg en in Dorpshuis Bijleveld het 25 jarig jubileumfeest van Wijk- en buurtbeheer Wildervank gevierd dat door het beheerteam aan de bewoners was aangeboden. Voor slechts 3 euro per persoon kreeg men een gevarieerd programma voorgeschoteld, met 2 consumpties inbegrepen.

In het Bijleveldcentrum hebben kinderen aan een circusworkshop van het Jeugdcircus Santelli deelgenomen. Met na afloop een heuse voorstelling. In het cultuurcentrum vonden de beide muziekavonden plaats. Met heel gevarieerde noten op de zang, van de Zingende Vrouwen van Nu met musical melodieën tot aan de Rock ‘n Roll in streektaal van Mama Maffia.

IMG_8617.JPG

De vier heren die tezamen de bezetting vormen van de boerenrockband zijn echte plattelandsrockers met een flinke dosis humor. Engelstalige rocknummers zijn eigenzinnig in het Gronings omgezet. Eigen nummers spetterden ook vanaf het podium.

De dames van de zingende vrouwen zongen behalve musicals ook uit Nederlands en Engels repertoire, af en toe samen met een zanger, tevens toetsenist van het koor. Margret Maas & Rieks Folgerts gaven duetten in de streektaal. Eigen Groningstalig werk werd afgewisseld met Engelse evergreens.

IMG_8820.JPG

Patrick Marel sloot de eerste avond af met stemming- en dansmuziek. Hij kreeg eer van zijn werk. Voor de tweede avond moest het Stemmingsorkest Unique onverwacht verstek laten gaan. Het vervangende Sappemeerster Duo, bestaande uit vader Bonno en zoon Peter, sloot de tweede avond af. Waarmee het 25 jarig jubileumfeest ook weer geschiedenis is geworden.

Verdiensten
De eerste avond werd aan elkaar gepraat door Bert Kraan, die in het verleden zitting had in Wijk- en buurtbeheer. Hij memoreerde de verdiensten van het beheerteam. En de leden werden in het zonnetje gezet. Bert riep ze nog even naar voren. Lang hoefden ze niet te blijven staan. Hij wilde ze even in het zicht hebben, zoals hij zei.

IMG_8840.JPG

Voorzitter Henk Biemolt van het beheerteam nodigde secretaris Gezina Woltjes-Perdok naar voren. Zij is er al die 25 jaren bij geweest, met vanaf 1995 haar rol als secretaris. Daar mocht even speciale aandacht voor zijn.

Met zijn beeldende verteltrant vertelde Henk verhalen over de betrokkenheid van het beheerteam, en het mede kunnen bewerkstelligen van zaken. Daar zijn ze dan ook heel trots op.

IMG_8672.JPG

Veiligheid
Zo was er veel inspanning om aan de Sporttereinstraat, voor de bocht naar de Nijverheidstraat, een fietspad aangelegd te krijgen. Er was al jaren voor het fietspad gepleit,dat nu over een al eerder bestaand bruggetje over het Westerdiep voert. Opdat scholieren niet langer twee keer de vaak drukke weg langs het Oosterdiep over hoeven steken.

Ook is er veel inzet geweest om de aanleg van een fietspad langs de Dalweg gedaan te krijgen. Fietsers moesten de rijbaan met het vrachtverkeer delen, en er waren al ongelukken gebeurd. In een Raadsvergadering zou dit ter stemming worden gebracht. Alle Raadsleden werden na hun werktijd van tevoren gebeld. Het aanleggen van de rotondes stond toch al in de planning. En de aannemer had verteld dat het veel goedkoper zou zijn als ook meteen een fietspad erbij meegenomen kon worden. Met aanleg over twee of drie jaar apart zouden de kosten een paar ton hoger kunnen uitvallen. Waarom dan niet meteen doen. Maar het fietspad was op de langere baan door planning van een nieuw praktijklokaal bij de Winkler Prins. Dat ook heel belangrijk is. De stemming was ten gunste van het fietspad. Het praktijklokaal werd een jaar later gerealiseerd.   

Het zijn slechts enkele van de doelen waarvoor veel inzet door de vrijwilligers is gedaan, en die verwezenlijkt zijn.

IMG_8587_2.jpg

Leefbaarheid
Ook dankzij inspanningen van Wijk- en buurbeheer werd zo'n 15 jaar geleden de supermarkt behouden. De exploitant was ermee gestopt, en er meldde zich geen andere gegadigde. Het was de bedoeling om het te sluiten. Het beheerteam wilde proberen dit te voorkomen. Als dit was gebeurd was het hart van Wildervank weggehaald. Waarschijnlijk hadden ook de andere winkeliers het moeilijk gekregen. Het is een gezellige winkel en ook een soort sociaal ontmoetingspunt. Het punt was ook dat er veel ouderen in Wildervank wonen. Daarbij is er toch een achterland met meer dan 5000 mensen.

Nieuw elan
In een bovenzaaltje van Boelens werd er over vergaderd. De winkeliersvereniging was daar ook bij aanwezig. Burgemeester Ab Meijerman werd gebeld en hij was heel betrokken. Er werd toch het besluit genomen om de supermarkt te handhaven. Een gegadigde wilde zelf een supermarkt beginnen, en meldde zich. Onder hem is vijf jaar geleden de winkel zelfs ingrijpend verbouwd met een veel groter vloeroppervlak. Het heeft een groter bereik gekregen dan alleen als buurtsuper. Sinds vorige week is de winkel van het echtpaar Sander en Elana Boezen.

IMG_8656_2.jpg