Overslaan en naar de inhoud gaan

De Mariamonologen in Scheemda

Door Eindredactie op dinsdag, 3 november, 2015 - 11:56

20151103_Mariamonologen1.jpg

SCHEEMDA - Elly Zuiderveld, Ineke ter Heege en Elise Mannah, drie vrouwen die hun sporen in de muziek en het theater ruimschoots hebben verdiend. In 2014 bundelden ze hun krachten en zo ontstond ‘de Mariamonologen’,  Doormiddel van toneel en zang vertellen de vrouwen het verhaal van Maria, de moeder van Jezus. Geen vrouw is zoveel geschilderd, gebeeldhouwd en bezongen als zij. Maar wie was ze en waarom een voorstelling over haar? Elly vertelt: ‘Mensen denken veelal dat Maria van vroeger is, maar ze is ook van deze tijd. Wij, jij en ik, zijn Maria. Ze was een vrouw, een moeder, maar ook een asielzoekster die opzoek was naar een veilige plek.’

Het verhaal van Malala komt ook voorbij. Een mooi, lief en intelligent meisje uit Pakistan dat gewoon naar school wilde. Ze wilde lachen met haar vriendinnen en genieten van het leven, maar werd door de Taliban door het hoofd geschoten omdat ze het opnam voor andere meisjes in haar land. Ze overleefde en vluchtte met haar familie naar Engeland waar ze nu verder strijd voor de rechten van meisjes. Malala vind dat ieder kind zich moet kunnen ontwikkelen, ze vraagt zich af waarom mannen toch zo bang zijn voor een meisje met een boek, een schriftje en een pen.

20151103_Mariamonologen2.jpg

 ‘We zingen ook een lied over vluchtelingen,’ vertelt Elise. ‘Dan heb ik vaak een brok in mijn keel. Dan zie ik de nieuwsbeelden voor me van vluchtende ‘Maria’s’ met hun kinderen.’
Ineke schreef het toneelstuk en stak het verhaal van Maria en Malala in een modern jasje. Op een ontroerende wijze, maar ook met een lach spiegelen de vrouwen zich aan deze twee helden. Ze willen overbrengen dat de lofzang van Maria ook nu nog toepasselijk is, zowel voor vrouwen als mannen.

Op zondag 8 november kunt de voorstelling om 15.30 uur bewonderen in ‘De Ontmoeting’ in Scheemda. Het belooft een mooi middag vullend programma te worden voor jong en oud, man en vrouw.

Kaarten kosten € 6,00 per stuk (incl. een kop koffie/thee met ‘Mariakaakjes’) en zijn verkrijgbaar aan de kassa of te reserveren bij Hennie de Vries: 591054 of per mail: m.sorkale@ziggo.nl.