Overslaan en naar de inhoud gaan

Nog meer spoken en griezelfans
tijdens tweede editie Halloween Spooktocht

Door Henk Drenth op maandag, 2 november, 2015 - 10:00

IMG_8209.JPG

MUESLI EFFECT - Zaterdagavond was de Heemtuin in Muntendam wederom het domein van spoken en hun griezelaars. Deze tweede editie was twee keer zo groot van opzet dan vorig jaar. Zo’n 75 spoken hebben maar liefst over 54 groepen verdeeld gespookt. Met onder hen ook dolende spoken over een parcours van zo’n 5 kilometer. De route was ten opzichte van vorig jaar aangepast, met start en eindpunt in de sporthal Ruitershorn. De pauzeplek met de catering was in het paviljoen van de Heemtuin.

In totaal hebben 385 deelnemers de spooktocht gelopen, met zo’n anderhalf uur onderweg. Maar niet iedereen durfde de route uit te lopen, 20 deelnemers waren voortijdig gestopt.

IMG_8235.JPG

Transformeren
Men was al vanaf vrijdagavond met het opbouwen van de grotere attributen bezig. Zaterdag om 8 uur hadden de vrijwilligers het voortgezet, en tegen half drie stond alles gereed. Drie mensen zijn vanaf 11 tot 17 uur fulltime met het schminken in de weer geweest. Met de transformatie tot een van de heksen is men drie kwartier bezig geweest. De schmink was in lagen opgebracht. Met de eerste laag van latex, zodat het bij afschminken gemakkelijk in een keer kan worden verwijderd. Voor een griezelig effect van een enge huidaandoening was muesli perfect.

De attributen waren veelal gehuurd, maar de pakken zijn ook wel van de vrijwilligers zelf. Via Facebook en een advertentie waren ze uit de wijde omtrek geworven. Het leukst was het om bekenden te laten griezelen, terwijl zijzelf niet werden herkend. Een van de spoken werd toch door een deelnemer herkend, die maar meteen een praatje wilde maken. In principe mogen ze niets terug zeggen.

IMG_8053.JPG

Verrassingseffect
De spoken waren in diverse verschijningsvormen aanwezig. Clowns, inclusief hun voorvader de hofnar, brachten nu een ander type van vermaak. De monniken en de nonnen leken niet erg ascese gericht te zijn. (Het zal voor een gelovige vreemd aan kunnen doen om hierbij ook het boek te zien liggen). Er was een slager met de botte bijl (dat moest). De zeven rovers hadden hun loopbaan als spoken voorgezet (en hadden al een smartphone). Vooral het verrassingseffect in het donker deed het hem. Een waarzegster aan haar tafeltje moet het allemaal al voorzien hebben. Een dolende jonkvrouw dwaalde over de paden, misschien vindt zij ooit nog een dolende edelman.

Rustpunt
Terwijl de motorzaag en het gegil in de verte klonk doemden twee heksen op in de sfeervolle verlichting met een toverketel. Ze waren compleet met de imposante kromme heksenneuzen. Hun stand was ook slechts in een half uur opgebouwd. Zij waren er meer voor een rustpunt. 

IMG_8046.JPG

Voor aanvang van de spooktocht vertelde de verhalenheks een spannend verhaal om alvast in stemming te komen. De eerste groepen togen om 18.30 uur op pad, met elke 6 minuten een volgende groep. Een vriendengroepje van 7 man uit Muntendam en Zuidbroek was het vorig jaar goed bevallen, en liepen nu ook weer mee.

Spanning en verbeelding
Vanuit Zwemvereniging Bubble zijn er maar liefst 80 aanmeldingen geweest, en ze liepen in meerdere groepen van verschillende leeftijden.

IMG_8182.JPG

Uit een groepje van 4 begeleiders en 12 kinderen hadden sommigen ook vorig jaar al meegelopen. Nu was het voor het  verjaardagsfeestje van Dylan de Jonge. Hij had de leerlingen van groep 8 uitgenodigd, en ook twee vriendinnetjes van de school. Op een gegeven moment durfde een meisje van 11 jaar niet meer. Met een klasgenootje werd ze weer terug gebracht. De rest werd moed ingesproken. Ze moesten blijven denken dat het maar geschminkte mensen zijn. Maar de groep werd kleiner naar 7 kinderen. In ganzenpas was het in het duister op een stuk over smalle glibberige heuvelige en bobbelige zandpaadjes lopen (het glibberige kan later op de avond zijn ontstaan, buiten de controle om). Het was goed uitkijken waar je liep. Dit kan ook invloed hebben gehad. Nog twee deelnemers hadden afgehaakt. Dylan toonde zich een lefgozertje. Groep 23 van Bubble met 8 kinderen kreeg geen uitvallers. Het is eng en heel spannend, maar hartstikke leuk.

Uit Veendam, Wildervank en Muntendam liep een familie- en vriendengroepje van 5 personen mee. De hartslag was na de act met de kettingzaag omhoog gegaan. In een tunneldoolhofje waren ze in het donker gedesoriënteerd geraakt. Men had blijkbaar de eigenaardige gewoonte om de niets vermoedende griezelwandelaars eerst in de verkeerde richting te loodsen. Maar ze vonden het geweldig bedacht.

IMG_8307.JPG

Verjaardagsfeestjes
Elise had met de spooktocht een Halloween feestje voor haar 13e verjaardag gegeven. Samen met Roshano, een vriendin, waren ze beiden zelf ook perfect geschminkt. Het schminken hadden de beide moeders zelf gedaan. Met zes vrienden en de begeleidende ouders was het groepje om 9 uur vertrokken. Tegen half 10 werd het eindpunt weer bereikt.

Het was in een perfecte ambiance. De maan was opgekomen en er hing nevel over het veld.

IMG_8245.JPG

Tot 2 uur ’s nachts hebben de laatste groepen deelnemers gelopen. Een aantal groepen was gestopt omdat ze niet verder durfden. De vrijwilligers waren pas tegen half vier weer thuis. En de volgende ochtend waren ze weer present om in de Ruitershorn verder op te ruimen.

Anja van Duren van de organisatie vertelde dat ze ontzettend leuke reacties mochten ontvangen, en nu al weer veel opgaven te hebben ontvangen voor volgend jaar.

IMG_8308.JPG