Overslaan en naar de inhoud gaan

Afscheidsreceptie Burgemeester Schollema
met bijna 1000 bezoekers in De Binding

Door Henk Drenth op zaterdag, 31 oktober, 2015 - 13:30

IMG_7861_2.jpg

AMBASSADEUR - Onder grote belangstelling heeft Meindert Schollema vrijdagmiddag afscheid genomen als burgemeester, samen met zijn vrouw Trieneke die bij openbare gelegenheden meestal  aan zijn zijde heeft gestaan. De publieke belangstelling was overweldigend, zo’n 1000 mensen hebben de afscheidsreceptie in De Binding bezocht.

Meindert is met pensioen gegaan, en had donderdag al afscheid genomen van het gemeentepersoneel.

IMG_7577_2.jpg

Speciale band
Het voormalig burgemeestersechtpaar was iets voor half drie bij het gemeentehuis gearriveerd voor zijn laatste buitengewone raadsvergadering. Met de Ford F620 brandweerauto uit 1955 was het echtpaar van huis gehaald, samen met hun twee zoons en de drie kleinkinderen. Maar voor de raadsvergadering werd eerst een ererit gemaakt door de gemeente Pekela met de oldtimer. Welk door de brandweerlui eigenhandig gerestaureerd is.

Aan het eind van de raadvergadering ontving Meindert Schollema een staande ovatie. Na afloop werd de familie door de brandweer naar MFC De Binding gebracht voor de afscheidsreceptie, waar al veel mensen stonden te wachten. Na afloop werden ze weer naar huis gebracht. Schollema had een speciale band met de brandweerlieden en kwam ook regelmatig op bezoek. Bij problemen was hij altijd paraat. Op de receptie waren ook veel mensen van de brandweer aanwezig.

IMG_7715_2.jpg

Eremedaille
Schollema en zijn vrouw stonden midden tussen de mensen. Symbolisch daarvoor wilden ze tijdens de afscheidsreceptie geen rij, maar zelf midden tussen de mensen staan. Op de receptie waren provinciale en lokale bestuurders aanwezig. Onder meer William Moorlag, Laura Broekhuizen, Jan-Willem van de Kolk, Jaap van Mannekes en de onlangs afscheid nemende Anneke Duit. Ook veel mensen waar Schollema in het verleden mee samen heeft gewerkt waren er, zoals Pé Langen, Rikus Brader, Gert Engelkens, Tweede Kamer-lid Tjeerd van Dekken en jongerenwerker Geert Spieker.

De twee zoons vertelden tijdens hun gezamenlijke speech iets over de geschiedenis van hun ouders. Doorspekt met humor, precies bij hun vader passend. Zoon Bé is wethouder in Loppersum en Pieter directeur in het bedrijfsleven. Burgemeester Sipke Swierstra voerde het woord, en ook oud- CvK Hans Alders  sprak de aanwezigen toe. Burgemeester Olaf Meinen van de Duitse partnergemeente Grossfehn verleende burgemeester Schollema de eremedaille van zijn gemeente.

IMG_7752_2.jpg

Schakel
Jos Kraan van de Kompanjie was de leading speaker op het podium. Na afloop in een interview met deze site noemde hij Schollema een modelburgemeester. In de gemeenteraad waren het leuke vergaderingen met Meindert. Er werd heel scherp gediscussieerd, en men was het ook wel eens hartgrondig met elkaar oneens. Maar het was altijd in een goede sfeer. Meindert was een verbindende schakel, en hij heeft een goed gevoel voor humor. Maar hij nam geen blad voor de mond. Als er privé iets was vroeg hij altijd hoe het ging.

 Schollema is een echte mensenmens. Privé en tijdens zijn ambtsuitoefening heeft hij altijd de mens centraal gesteld. Het is een zeer toegankelijke man voor iedereen, en stond midden in de samenleving. Als hij op de fiets werd aangesproken stapte hij af, en luisterde naar de mensen. Bij De Helling wilden jongeren met hem op de selfie.

IMG_7653_2.jpg

Ambassadeurs
Schollema was een man van Pekela en voelde zich verbonden met de gemeenschap. Hij had het er erg naar zijn zin. En was ook zeer begaan met de plaats, waarvoor hij ook hartstochtelijk in de bres sprong. Op zijn initiatief is het project gestart om in een filmdocumentaire een evenwichtig beeld te laten zien als tegenwicht voor de eenzijdige berichtgeving over Oude Pekela.

Meindert werd meestal bij officiële openingen door zijn vrouw Trieneke vergezeld, en ook bij de bezoeken aan jubilerende echtparen waren ze met z’n beiden. Hij vertelde ook het bij elkaar zitten met de fotografen van de verschillende media heel gezellig te hebben gevonden.

IMG_7835_2.jpg

Familieman
Het afscheid was met gemengde gevoelens, dat gold ook voor hem. Maar hij is 65 en heeft voor zijn gezin gekozen, en wil meer tijd nemen voor zijn kleinkinderen.

Op termijn gaan Meindert en Trieneke weer naar Middelstum terug. Maar ze blijven ereburgers van de gemeente Pekela, waartoe het echtpaar is benoemd.

IMG_7771_2.jpg

Op de afscheidsreceptie stond een collectebus voor het Hindrik Schollemafonds van het Noorderpoortcollege. Door dit fonds krijgen leerlingen de kans om een studie te volgen. “Dit geheel in de geest van wijlen mijn broer Hindrik”, vertelde de afscheid nemende burgemeester.

Meindert Schollema wordt na zijn 16 jarige ambtsperiode opgevolgd door Jaap Kuin.