Overslaan en naar de inhoud gaan

Regionale meet-up VPRO Tegenlicht in de
Turfcentrale in Veendam

Door Eindredactie op woensdag, 28 oktober, 2015 - 09:58

MEET-UP -  Bij de Turfcentrale in Veendam, aan de Molenstreek 314, wordt op maandagavond 23 november aanstaande een regionale meet-up van het populaire journalistieke televisieprogramma Tegenlicht georganiseerd. Tijdens deze bijeenkomst wordt nagepraat over één  van de veelbesproken uitzendingen van Tegenlicht.

Thema van de bijeenkomst is: “Het einde van bezit”. In de te bespreken Tegenlicht-aflevering “Don’t Own, Enjoy”, die op 8 november 2015 om 21:05 op NPO 2 wordt uitgezonden, gaan de makers van het programma op zoek naar het einde van het productiemodel waarin mensen werken om dingen te kunnen kopen. En waar we met een razende vaart het einde van de aanwezige grondstoffen in zicht zien komen en onze afvalbergen zien groeien. We staan op de grens van een wezenlijke gedragsverandering. We willen steeds minder bezitten, we willen gebruiken en we willen ervan genieten. Wat betekent dat voor hoe producten gemaakt worden, voor de status die we aan bezit ontlenen, voor innovatie en voor economische groei?

Met de Tegenlicht meet-ups in stad en provincie Groningen vertaalt de VPRO thema’s uit Tegenlicht – zoals energie, armoede, ecologie, technologie en democratie - naar de lokale en regionale werkelijkheid van alledag. De insteek is zelf antwoorden formuleren in Stad en Ommeland. Tegenlicht lokt discussie uit en roept reacties op. De Tegenlicht-uitzending wordt besproken aan de hand van fragmenten. Zo ontstaat een gesprek met de aanwezigen. Er wordt nagepraat over de uitzending en het aanwezige publiek kan vragen stellen. Het wordt een laagdrempelig gesprek van burger tot burger, zonder politieke agenda of forum.

Programma
Het programma begint met een inloop om 18.30 uur. Vervolgens wordt van 19.00 tot 20.00 uur de betreffende uitzending van Tegenlicht op een groot beeldscherm vertoond. De discussie vindt aansluitend plaats, tot ongeveer 22.00 uur.

Meet-ups
De afgelopen twee jaar vonden in de provincie Groningen al enkele meet-ups plaats. in in de Wolkenfabriek, op het terrein van de voormalige Suikerunie in Groningen, in Wongema te Hornhuizen, in de Koekjesfabriek in Wedde, in de Harbour jazz club in Winschoten. De volgende in de regio is dus in de Turfcentrale in Veendam. De toegang is geheel gratis. Voor de consumpties wordt een kleine vergoeding gevraagd. Meer informatie over het televisieprogramma Tegenlicht en de meet-ups is te vinden op de website: www.tegenlicht.vpro.nl. Het informatieve programma van de VPRO wordt iedere zondag om 21:05 uur uitgezonden op NPO 2.

Maandag 23 november
Turfcentrale Veendam
Molenstreek 314
9641 KX Veendam