Overslaan en naar de inhoud gaan

Archeologische thema-avonden in Veendam

Door op maandag, 12 oktober, 2015 - 10:20

MUSEUM - In de maand oktober organiseert het Veenkoloniaal Museum Veendam in samenwerking met de Openbare Bibliotheek drie archeologie-avonden. Avonden waar interessante thema’s rond archeologie centraal staan. De bezoeker kan ook zelf archeologische vondsten meenemen om deze in de pauze aan de desbetreffende archeoloog te laten zien. De entree bedraagt € 3,50 en de kaartverkoop verloopt via de balie van het museum. MK-kaart en vriendenkaart is geldig. Alle avonden beginnen om 20.00 uur.

Woensdagavond 14 oktober bijt stadsarcheoloog Gert Kortekaas het spits af. Opgravingen in de binnenstad van de stad Groningen hebben de laatste jaren de meest opmerkelijke vondsten opgeleverd. Het verhaal van Groningen kwam letterlijk boven water. In 2014 won het onder redactie van Kortekaas verschenen boek ‘Lagen in de stad; oude vondsten in nieuwe verhalen’ in de categorie ‘non-fictie’ de prijs voor het beste Groninger Boek.

Op woensdagavond 21 oktober zal provinciaal archeoloog Henny Groenendijk onder de titel ‘Regionaal archeologisch onderzoek en het archeologische perspectief voor de Veenkoloniën en Westerwolde’ dieper ingaan op de verschillende onderzoeken die er zijn geweest, onder andere die voor het Veenkoloniaal Museum onder leiding van archeoloog John Smit, waarin het mesolithicum tot leven werd gebracht. Henny Groenendijk deed in de jaren ’80 onderzoek in het Herinrichtings¬gebied Oost-Groningen en verlegde zijn onderzoek in de jaren ’90 naar de gehele provincie. Hij blikt terug op de hoogtepunten en biedt een doorkijk naar de toekomst, met bijzondere aandacht voor de Veenkoloniën en Westerwolde.

Woensdagavond 28 oktober sluit amateur-archeoloog Roelie Meijer de archeologische reeks af met een lezing over experimentele archeologie. Hoe wisten de mensen vroeger pek uit berkenbast te stoken? Hoe maakten ze pigmenten en bewerkten ze met op het oog primitieve werktuigen huiden van het geschoten wild? De werkgroep experimentele archeologie was tot voor kort ook actief in de Heemtuin te Muntendam.

Veenkoloniaal Museum
Museumplein 5, Veendam
www.veenkoloniaalmuseum.nl