Overslaan en naar de inhoud gaan

Born to plough in Borgercompagnie Veendam

Door op zondag, 20 september, 2015 - 22:14

_DSC3637.jpg

Tekst Jacob Kuipers
Foto's Henk Gibcus, Willem van der Werf

BORGERCOMPAGNIE - Afgelopen dagen werden op de percelen van 11 landbouwers - circa 300 voetbalvelden - in Borgercompagnie geploegd. Het Nederlandse Kampioenschap werd voor de 63ste keer gehouden. Het 32ste Europees Kampioenschap voor wentelploegen en het 18e Europees Kampioenschap voor Oldtimerploegen passeerden de afgelopen dagen de revue. 227 deelnemers uit heel Europa waren neer gestreken in Borgercompagnie, onder 'de rook' van de gemeente Veendam.

_MG_7175.jpg

Stichting Ploegvereniging Nederland (SPN) had de organisatie van deze kampioenschappen in handen. De kop van het verhaal zegt het helemaal. De deelnemers/sters zijn geboren voor het ploegen. Met veel precisie gingen ze het land omploegen. Het moest zo mogelijk kaarsrecht gebeuren en ook de diepte werd gemeten. Een jury zorgde er voor dat alles op papier kwam te staan. En allerlei soorten ploegen, tractoren en paarden passeerden de revue. En dan gaan mijn gedachten automatisch terug naar mijn jeugdjaren aan de Middenweg in Veendam.

_DSC3489.jpg

Ook toen moest het land om geploegd worden. Er waren nog geen tractoren en men moest het met paarden doen. En dat is – lijkt me - veel moeilijker. Sommige paarden hadden oogkleppen op, zodat ze recht moesten blijven lopen. Bij het zien van al die paarden waande ik mij in de zestiger jaren, toen ik als klein joch de paarden mocht mennen. Alleen mocht ik niet op de weg komen, want ik was nog maar 13 jaar. En de Westerbrink in Veendam was het decor waar alles zich afspeelde.

_MG_7295.jpg

Het waren af en toe cowboy-achtige toestanden in Borgercompagnie. Bij het zien van al die beelden gaan je gedachten automatisch weer terug naar de cowboy serie's Bonanza en Rawhide.