Overslaan en naar de inhoud gaan

Veelzijdige proeverijen voor lichaam en geest
op de Pruiverij en Oetmaarkt

Door Henk Drenth op maandag, 7 september, 2015 - 23:10

LEKKER STEL - Het afgelopen weekend heeft in Veendam weer de Pruiverij met de Oetmaarkt plaatsgevonden. In 2005 was het in het kader van het 350-jarig bestaan van Veendam oorspronkelijk begonnen als een proeverij van hapjes en kleine gerechtjes door de horeca gepresenteerd. In de loop der jaren werd aan het evenement de Oetmaarkt toegevoegd, en kwam er een Straatmuzikantenfestival bij. Verdere uitbreiding was er met diverse straattheater-acts, het reuzenrad en een kinderplein. Dit jaar was er voor de tweede keer een koopzondag aan gekoppeld.

Het was stichting Bogdike ook dit jaar weer gelukt om door het gehele centrum heen een gevarieerd muziekprogramma samen te stellen. Verder werden de bezoekers verrast door gekke typetjes, steltlopers en andere straattheateracts.

Ondanks twee forse regenbuien en behoorlijk wat wind op de zaterdag bleef het toch lekker doorlopen met naar schatting 300 bezoekers. Dat was wel duidelijk minder dan het jaar ervoor. Maar op de zondag met ook de zon er nog bij was het weer een duidelijke topper.

Zaterdagavond was het tegen 19:30 uur heel rustig geworden. Sommige standhouders vonden ook wel dat het tot 21 uur zaterdag eigenlijk te lang was. Vanuit sommige publiek waren er wat geluiden dat prijzen van 2 euro, en soms meer, wat hoog gevonden werd. En niet helemaal in de geest was van een proeverij als kennismaking met wat men in huis heeft.

Specialiteiten
Het Perron had zoetzure gehaktballetjes met stokbrood. Vorig jaar was dat voor het eerst, en ze waren gewild. Ze vlogen de pan uit. Gerda Bodde van Het Perron deed wat geheimzinnig over het geheim van het succes. Ze liet niet meer los dan dat er ook uitjes in zaten, wat op het oog waarneembaar was. Ze vertelde dat ze het geheim wel prijs moest geven aan haar medewerkers.

Jan André van de Dukdalf was dit jaar voor het eerst op de Pruiverij. Hij had met snert en mini- gehaktballetjes meegenomen. De heerlijke snert leek hem wel passend vanwege het snertweer van zaterdag. Maar zondag smaakte het evengoed. Hij had wel rekening gehouden met minder verkoop vanwege het weer. Op zaterdag was dat goed ingeschat, maar op de zondag was hij al er al vroeg doorheen.

Mo(o)i heeft ook veel klanten gehad voor hun lekkere hapjes uit de verschillende landen. Opvallend was dat er naar de Syrische shoarma veel vraag was. Deze lekkernij was zaterdag en ook zondag helemaal uitverkocht. Er was keus uit lekkere gerechten van de Filippijnen, Soedan, Syrië, Afghanistan, Bulgarije, Roemenië en Somalië. De opbrengst van de verkoop is voor het goede doel.  

Kennismaking
De Muziek, dans en theaterschool gaf op de Oetmaarkt ook weer acte de présence. Zaterdag kon er tevens een kijkje worden genomen in de school. Het was er gezellig druk, en met allerlei muziekinstrumenten om uit te proberen. De balletgroep gaf moderne balletdemonstraties. De opleiding daarvan heeft het klassieke ballet als basis. Maar men heeft ook de moderne variaties daarop. Ook de toneeldocent was aanwezig, en vertelde over het leren en de creatieve processen in het theateraspect.

In de tent lagen op een tafel allerlei ritme-instrumenten uitgestald. De triangel, castagnetten en kleine slaginstrumentjes werd door kinderen, maar ook volwassenen, uitgeprobeerd. Het gaf veel plezier, maar ook een kakofonie van geluid door elkaar. Maar voor deze keer mocht dat.

Bertine Beugels vertelde dat deze instrumenten vooral voor kinderen, die net aan een muziekopleiding zijn begonnen, worden ingezet. Zodat ze goed de maat kunnen leren. Ritme is de basis van de muziek, maar ook goed de maat kunnen houden is bij het samenspelen van belang. Anders zou er meerstemmigheid ontstaan dat enkel maar chaos brengt. In september gaan de lessen van de school weer beginnen, en in januari spelen de kinderen al samen in een orkestje. Het leren spelen op de piano kan al vanaf het vijfde levensjaar. Op dat van andere instrumenten is vanaf het negende of tiende jaar, wat ook vaak te maken heeft met de motoriek. Met slagwerk moet een kind wel al de trommels kunnen bereiken.

De school geeft niet alleen muziekonderwijs aan jongeren. Ook aan ouderen worden muzieklessen gegeven. Onder het motto; je bent nooit te jong of te oud om muziek te leren spelen. Zelfs aan ouderen die nog niet eerder met muziek in aanraking zijn geweest. Een van de leerlingen was op zijn 74ste pas met pianospelen begonnen.

Variaties
Bij de mini’s en de seniors van Oxygym draaide het bij hun spetterende demonstraties van streetdance op het Museumplein ook alles om ritmes en perfect samenspel. En dit hadden ze goed onder controle. Zo goed dat de senior meiden in mei 2e zijn geworden tijdens de Europese kampioenschappen in Duitsland. De Oxygym mini’s hebben in de hoogste categorie van showdance t/m 12 jaar de derde prijs in de wacht gesleept.

Zondagmiddag hebben de demoteams drie shows gegeven. De mini’s met een mix van show- en streetdance, en de seniors een hiphop mix. Margriet van der Laan, een van de drie coaches, begeleidde de beide teams.  

Previews
Op zondag was er tijdens de uitmarkt ook weer de culturele voorproefjes van wat vanBeresteijn het komend seizoen op de planken krijgt. Ginet Venema sprak een mooie volzin uit; “energie voor de mens, met lekker eten en goeie cultuur. Culinair en cultureel, voedsel voor het lichaam en cultuur voor de geest”. De Pruiverij en de Oetmaarkt zijn een prachtig stel. Zaterdag werd in vanBeresteyn in een volle zaal previews gegeven uit cabaret voorstellingen en muziek.

Het waren 9 verschillende voorproefjes van elk 10 minuten. Er is een deel hilarisch cabaret gezien van Yentl en de Boer. Cabaretier en muzikant Aron Elstak uit Rotterdam was naar Veendam afgereisd om met de liedjes uit zijn muziektheater kennis te laten maken. Cabaretier en muzikant Anne Jan Toonstra uit Groningen toonde alvast dat hij er zin in heeft. Egbert Meyers was er met zijn Blues uit Grolloo, Wia Buze & Combo lieten alvast iets uit hun Jubileumconcert 'Tied Vlogt' horen, Mirjam van Dam liet iets uit haar programma horen waarin ze nummers van overleden zangeressen zingt als Amy Winehouse, Andermans Veren zijn vijf jongens die liedjes van Juul de Korte zingen en van andere Nederlandse zangers.

Samenspel
Niet alleen het theater heeft baat bij de previews, maar ook de uitvoerende cabaretiers en muzikanten. Zeker wanneer sommige veel mensen weinig zegt, met hun presentatie op de uitmarkt weet het publiek waar ze naartoe gaan. De culturele voorproefjes had veel belangstellenden getrokken, en er zijn veel kaarten verkocht. Het beloofd een heel mooi en divers theaterseizoen te worden.