Overslaan en naar de inhoud gaan

Wakeboardster Iris van Suchtelen van de Haare
in de bloemetjes gezet

Door Eindredactie op zondag, 6 september, 2015 - 12:00

_MG_6980.jpg

Tekst Jacob Kuipers

WAKEBOARDEN - Afgelopen zaterdag werd wakeboarster Iris van Suchtelen van de Haare in de bloemetjes gezet op de waterskibaan in Veendam. Wethouder Henk Jan Schmaal van de gemeente Veendam mocht de kersverse Nederlands kampioen een fraaie bos bloemen over handigden. Daarna waren de felicitaties niet van de lucht. De 13-jarige Iris van Suchtelen de Haare is Nederlands kampioen wakeboarden geworden.

In Sevenum is Iris Nederlands Kampioen Wakeboarden Cable geworden in de categorie Girls.

Voor degene die hier niet zoveel verstand van hebben wilde Iris het nog wel even haarfijn uitleggen. “Je staat met beide benen op een brede plank (board). En je laat je voortrekken door de kabelbaan”. Er kunnen snelheden bereikt worden van 30 kilometer per uur.

En dat wilde Iris altijd al. Ze heeft ook andere sporten beoefend, zoals dansen, tennissen en fitnissen, maar daar was ze niet erg goed in, zei ze tegen mij. Toch heeft Iris deze sport een klein beetje van huis uit mee gekregen. Want moeder had ook iets met water. Nee, niet achter het aanrecht, hoor ik de lezers denken. Iris: “Mijn moeder ging vroegen waterskien in Harkstede”.

Wat heb je daar gewonnen moeder? “Niets. Ik vond waterskien heel erg leuk. Toen kwam er een waterskibaan. Er waren toen tien lessen. En ik dacht: 'dat doen we'. En het was erg leuk”. Iris, je bent Nederlands kampioen tussen de 12 en 15 jaar. Je gaat er nu toch wel mee verder nu je deze titel hebt. Of zeg je, ik ben er nu hartstikke zat van. Iris: “Nee, ik ga zeker verder”.

Leren en sporten wil dat een beetje?  “Ik maak altijd eerst mijn huiswerk en dan ga ik trainen”, zegt Iris op een resolute toon. En deze woorden tekent de toekomstige topsporter.  Waar speel jij je wedstrijden meestal? “In Nederland en in Belgie”. Zondag vertrekt Iris naar Italie voor het Europeeskampioenschap. Dat is van 14 t/m 20 september. In de categorie van 12 t/m 15 jaar.

Samen met de bondscoach van het Nederlands team en trainster Sanne Meijer gaat ook haar broer mee.