Overslaan en naar de inhoud gaan

Open Monumentendag Turfcentrale Veendam
Kunst & Ambacht & Open Ateliers

Door Eindredactie op vrijdag, 4 september, 2015 - 17:00

OPEN MONUMENTENDAG - Op zaterdag 12 september om 10.30 uur zal wethouder Hammenga van onder meer monumentenzorg een vurig startschot geven van Open Monumentendag 2015. Hammenga zal onder leiding van smid Fred Bos in diens smederij een gloeiendhete openingshandeling verrichten. Vanwege het landelijke thema, Kunst & Ambacht is de Turfcentrale voor Veendam dit jaar het centrale punt. Vanaf de Molenstreek 314 worden programmaboekjes verstrekt, starten wandelingen en zijn de ateliers open voor publiek. Vijf jaar geleden werd deze voormalige electriciteitscentrale herbestemd als broedplaats voor kunstenaars. In de voormalige machinehal van de gerestaureerde centrale zijn ateliers en  voor kunstenaars gebouwd naar een ontwerp van ONIX Architecten uit Groningen. Op het plein is een losse kubus neergezet waarin de Kunstuitleen Veendam is gehuisvest.

Activiteiten  

  • Openstelling diverse ateliers, smederij van Fred Bos en de kunstuitleen
  • Zaterdagmiddag worden demonstraties smeden op het plein van de Turfcentrale gegeven door Fred Bos en collega-smeden
  • Bij kunstenares Ina Koot kan men d.m.v. verschillende technieken op een eenvoudige manier een ondergrond opzetten. Het werk van Ina Koot laat zich als figuratief abstract benoemen
  • Klei je eigen spaarvarken! Bij keramiste Mirjam Veldhuis kan je voor € 5.-een spaarvarken maken
  • Kunstenaar Robin Stemerding toont foto’s, aquarellen en panelen
  • Uitleg en demonstratie van lithografie (steendruk) door beeldend kunstenaar Theo Zwinderman. Deze ambachtelijke grafische techniek wordt nog door een kleine groep kunstenaars beoefend. Een aantal litho’s zijn voor een gereduceerd tarief te koop.

Schippersroute: wandeling door landschapsgidsen
Vanuit de Turfcentrale kan, onder leiding van een gids, de Schippersroute gelopen worden. Een wandeling door Veendam waarbij de gids naar aanleiding van de bebouwde omgeving tal van tastbare herinneringen aan zeevaart, industrie en de turfwinning uit de doeken doet. De wandeling duurt een uur en is gratis. De wandelingen starten om 11.30, 12.30, 13.30, 14.30 en 15.30 uur. Aanmelden niet nodig.

Op zaterdag 12 september zijn de ateliers en de kunstuitleen van 10 tot 17 uur open voor publiek. Op de locatie zijn informatie, koffie, thee en homemade taart verkrijgbaar.

Turfcentrale Veendam
Molenstreek 314                                         
9641 KX Veendam                                      
www.turfcentraleveendam.nl
info: Floor Haanstra 06 – 40836535
floor.haanstra@dekompanjie.nl