Overslaan en naar de inhoud gaan

Dorpsfeest Wildervank afgeslankt door krappe locatie
Geen invloed op geslaagde onderdelen

Door Henk Drenth op vrijdag, 28 augustus, 2015 - 07:30

IMG_2586.JPG

MIN EN PLUSSEN - Vorige week heeft in Wildervank weer het jaarlijkse dorpsfeest plaatsgevonden van de vorig jaar opgerichte Activiteiten vereniging Wildervank. Ditmaal noodgedwongen in een afgeslankte vorm op een veel te krappe locatie. Vanwege bezwaren van omwonenden moest worden uitgeweken naar de 11e Laan naast de Supercoop, en voor het sterk verpauperde pand van de voormalige 'Vereenigde drukkerijen firma J.J. Scholten'. Vanaf de kop van de Sportterreinstraat tot aan het café hebben 15 marktkramen gestaan, tegen 40 kramen normaal. Er is op de markt ook veel minder publiek geweest, en er waren afkeurende geluiden. De kermis was klein, de locatie niet representatief voor het dorp en in groot contrast met de oude locatie. De markt heeft rond de 250 bezoekers getrokken, en op de kermis was het zaterdag heel rustig.

IMG_2546.JPG

Enthousiasme
Maar niet iedereen op de markt was op de hoogte dat verschillende onderdelen van het evenement succesvol zijn geweest. Ook moet in ogenschouw worden genomen dat de organisatoren Martin Veen en André Martens, samen met hun vrouwen Saskia en Tanja, hun best hebben gedaan om het op poten te zetten. Daarbij moest er uitgeweken worden. Er was een leuk vijfdaags programma, waaronder de RTL Telekids Discoshow waar het gezellig druk is geweest. Er was tenminste een locatie waar dit plaats heeft kunnen vinden. Ook is het zo dat het midden in het centrum was te vinden. 

Voor het klapstuk van het programma op de zaterdagavond heeft het geen enkele invloed gehad. Het optreden van Melrose in de grote tent heeft zo’n 400 bezoekers getrokken, meer nog dan vorig jaar bij de Moeflons. Men heeft mensen plezier kunnen geven, en ook kostendekkend kunnen werken.  

IMG_2551.JPG

Feest en overlast
Men heeft moeten uitwijken vanwege bezwaar tegen geluidsoverlast van de kermis en van de muziekavond. Het programma was in overleg wat aangepast. Omdat het scheepsjagen er niet meer inzit waren er een paar andere dingen bijgekomen. De playbackshow en de talentenjacht waren nieuw, dat tot 23 uur duurde. Ook de kermis werd als te lawaaiig ervaren. En het opbouwen als hinderlijk, omdat de eerste kermisklanten de zondag ervoor al kwamen om maandag met het opbouwen te kunnen beginnen. De muziekavond heeft tot 1 uur geduurd. De woensdagavond stond in het teken van de bingo en de donderdagavond van het sjoelen, en niet van de muziek.

In de omgeving was er nog een enquête gehouden waar uit kwam dat 90 procent vond dat het mocht blijven. Het is vooral waar de overlast het meest wordt ervaren. Wat voor de een feest en vertier was, was voor de ander overlast. En daar moest men een oplossing uit zien te bereiken.

IMG_2520.JPG

Voortzetting traditie
Het voormalige Scheepsjoagersfestival met de jaarmarkt was van de ondernemersvereniging Wildervank. Het was een bedankje aan de bewoners voor het afnemen van handel bij de ondernemers. De ondernemersvereniging was vanwege terugloop van de bezoekersaantallen met het Scheepsjoagersfestival gestopt.

Voorzitter Martin Veen en secretaris André Martens namen het stokje over, en vlak voor het dorpsfeest van 2014 hadden ze de nieuwe vereniging opgericht. Omdat ze vinden dat een dorpsfeest in Wildervank toch moet kunnen. Saskia Veen is penningmeester van de Activiteiten vereniging Wildervank, en Tanja Martens bestuurslid.

Het was aanvankelijk nog even de vraag in welke vorm het precies gegoten moest worden. Martin Veen organiseert vaker dit soort evenementen, maar in eigen dorp wilde hij het niet zakelijk gaan doen. Er werd besloten om een vereniging op te richten waarin iedereen mee mag doen. Onder het motto; het is voor Wildervank, en door Wildervank. Vorig jaar werd het dorpsfeest nog aan de Plantsoenlaan en aan de Rozenlaan gehouden, met op de eerste dag de look-a-like Jack Sparrow en zijn kleurrijk gezelschap. Het scheepsjagersfestival was niet opnieuw opgenomen.

IMG_2477.JPG

Saamhorigheid en vermaak
Er zijn recentelijk 15 leden bijgekomen. Met 5 ondernemers die ook lid zijn van de ondernemersvereniging. Iedereen kan lid worden van de activiteitenvereniging, en heeft er wat over te zeggen. En met het aandragen van ideeën.

Gedacht wordt aan meer activiteiten, zoals een run door Wildervank naar het voorbeeld van de 7km van Martenshoek in Hoogezand. Ook is gedacht aan een fietstocht met een BBQ voor de kinderen. Ook wil men iets met Halloween gaan doen. Vorig jaar is de Winterfair op de Apollolaan gehouden, en waarschijnlijk dit jaar weer. Men wil ook het Truckstar Festival weer nieuw leven inblazen. 

  IMG_2496.JPG

Roep om leden en bestuursleden
Maar men gaat eerst evalueren en bekijken hoe het volgend jaar moet. De datum is daarbij al in gedachten. Wat wel duidelijk is dat het terrein te beperkt is en het voor de markt en de kermis eigenlijk weinig zin heeft. Men wil de onderdelen ook niet op verschillende locaties. Omdat het één het andere moet aantrekken, en het publiek niet naar twee locaties gaat voor een feestje. Om de kosten te dekken is de vereniging van veel factoren afhankelijk, zoals sponsoren, gemeente, donateurs, horeca en kermis. Elk evenement maakt het aantrekkelijker en vult het geheel aan. Het probleem is ook dat er in Wildervank geen evenemententerrein is.

Binnenkort wordt een ledenvergadering gehouden, en men hoopt dat hier heel veel animo voor is. Martin, André, Saskia en Tanja willen graag input van mensen. Iedereen met goeie ideeën, kom alsjeblieft, roepen ze op. En er wordt gehoopt dat mensen willen helpen om een mooi dorpsfeest neer te kunnen zetten. Er zijn al meerdere toezeggingen geweest. Ook hopen ze op meer bestuursleden, want die zijn er nu te weinig. Men heeft enkele leden benaderd voor het versterken van het bestuur.

Klik hier voor de Facebook-site van de vereniging en gemeenschapsorganisatie.

IMG_2513.JPG