Overslaan en naar de inhoud gaan

Vakantiemarkten afgesloten
met over drie edities 41.000 bezoekers

Door Henk Drenth op dinsdag, 4 augustus, 2015 - 10:57

Vakantiemarkt_20140803_14.jpg

MIN MET TWEE KEER PLUS - In de reeks van de Vakantiemarkten was er afgelopen maandag voor de derde editie al vooraf weer één zekerheid. Dat na de tweede zeer natte, de derde wederom een klapper zou worden. Voor sommige kooplieden was het eigenlijk al weer te warm. Maar dat lag sterk aan de soort handel, en van verschillende kooplieden kon je dan ook verschillende meningen te horen krijgen. De ijsverkoper had in ieder geval geen klagen. En ook de vishandel niet, om drie uur was deze al grotendeels door zijn handel heen. Lag dit nou aan het mooie weer, of had er met de drukte van zo’n 16.000 mensen meer handel meegenomen kunnen worden?

Bij het dramatische weer was de vorige maandag met veel regen grotendeels verregend. Desondanks liepen er naar schatting toch nog zo’n vijfduizend bezoekers langs de standhouders. De meeste kooplieden waren zelfs present, ongeveer 10 standhouders waren thuis gebleven. Gijs met zijn ijs had de vele buien al zien hangen, en deed thuis liever de nodige dingen dat nog gebeuren moest.

Vakantiemarkt_20140803_05.jpg

Organisator Sievert Uneken begrijpt wel dat het weer behoorlijk spelbreker kan zijn, toch kan er nog voordeel worden gehaald door toch naar de markt te komen. Het door de bezoekers besteedde geld hoeft dan niet met de weggebleven concurrentie gedeeld te worden. Andere handelslieden doen toch nog handel op zo’n dag. Het publiek dat er dan loopt is wel kooppubliek dat in de eerste plaats daar voor gaat. Voor de handelaren is het niet in de eerste plaats belangrijk hoeveel mensen er lopen, maar hoeveel omzet deze brengen. De kooplieden wisten wel al dat het ook gaat om de optelsom van de drie markten bij elkaar, met daar een gemiddelde uit.  

Uneken zegt dat het een markt is van alle handelaren bij elkaar. Zij moeten er een goed gevoel bij hebben, anders blijven ze weg. Maar de handelaren zijn zelf ook onderdeel van de markt en voor het welslagen ervan. Het publiek komt daar voor.

Vakantiemarkt_20140803_10.jpg

De tweede maandag stond zeker in schril contrast met de eerste van zo’n 20.000 bezoekers. Maar met de derde werd de reeks van 2015 heel goed afgesloten. Uneken denkt aan ongeveer 15.000 tot 16.000 bezoekers. Met elkaar over de drie maandagen ongeveer 41.000 bezoekers.

Veendam staat bekend om zijn ongeveer 20 gezellige terrassen in het centrum, en zulk fraai weer staat voor veel terrasbezoek altijd garant. Daarbij is het ook steevast mensen kiek’n die langs kwamen schuifelen. Uitgaanscentrum Jinx had wederom de succesvolle Tropical Mondays georganiseerd.

IMG_9909_2.JPG

De diverse artiesten hadden hun live muziek weer ten gehore gebracht. Lucas & Gea, Arjan Veneman, Janneke de Roo, Bert en Bert, Ben Hendriks, Jacob Molema, Duo Die 2, Henk Harders, John van der Weide, Andreas en Cazillia, ze waren er weer.

Het is ook niet alleen de handel, maar de hele sfeer er omheen. De gezelligheid op de markt langs het 4 kilometerslange lint met de 100 standhouders en 50 centrumwinkeliers. Het is in de vakantie en het is een uitje. Sievert Uneken en zijn team zijn zeer tevreden, en zien al weer uit naar de 54e editie van volgend jaar.