Overslaan en naar de inhoud gaan

Oud-SC Veendam speler Fred Oldenburger
blikt terug op voetballoopbaan.

Door op zaterdag, 1 augustus, 2015 - 23:02

20150801_Fred_Oldenburger_Veendam_Heerenveen.jpg
Op de foto scoort Fred Oldenburger voor SC Veendam. Ploeggenoot Dick Nanninga (rechts op de foto) lijkt de bal in het doel te willen kijken. Het is 19 augustus 1973 en SC Veendam speelt voor 7000 toeschouwers verdienstelijk gelijk (1-1) tegen SC Heerenveen.


VOETBAL - De komende  maanden beschrijft voormalig semi- profvoetballer Fred Oldenburger zijn carrière op de website www.defabriekvanmijnvader.nl . De momenteel in Hoogezand woonachtige Oldenburger duikt in het verleden van zijn  voetballoopbaan. Het profavontuur begon voor de huidige werknemer van Waterschap Hunze en Aa’s als 18-jarig speler in het eerste elftal van SC Veendam in 1971. Bij deze club moest hij echter noodgedwongen zijn carrière in het seizoen 1977-1978 wegens ernstige knieproblemen beëindigen.

Hij maakte veel mee en denkt met veel plezier terug aan zijn voetbaltijd in Veendam. Vanzelfsprekend zullen de herinneringen gepaard gaan met aansprekende anekdotes. Oldenburger werkte met veel kleurrijke persoonlijkheden, zoals zijn medespelers Johan Derksen, Jan Blijham en Dick Nanninga. En wat te denken van trainers als Leo Beenhakker en Cor van der Gijp.

‘Na de training verzocht Beenhakker ons om de in de sloot geraakte ballen te gaan halen. Dit was Jan Blijham kennelijk te min en liep al richting kleedkamer. Beenhakker riep hem achterna: ‘hé rooie, dat geldt ook voor jou.’ Reageerde Blijham met de woorden: ’maar je bent zelf ook een rooie en pas maar op dat ik jou niet in die sloot gooi.’

Ook zal Oldenburger in z’n  memoires nader ingaan op de relatie die er destijds was tussen voetbalclub Veendam en aardappelzetmeelbedrijf DWM/Avebe. ‘ Jan de Vries was degene die me naar Avebe haalde. Eerlijk gezegd kan ik me er maar weinig meer van herinneren. Het is maar kortstondig geweest. Ik denk een half jaartje of zoiets. Ik deed zo links en rechts wat in het onderhoud op de Veendammer fabriek.’

Het hele verhaal van Oldenburger,  over z’n HSC jeugd, Otto Bonsema, scoren, branie-achtige  trainers, vertrouwen, kleurrijke medespelers, sterke verhalen, eredivisie interesse, een buitenlands avontuur, medische missers, Avebe, muskusratten en nog veel meer, zal ondersteund worden met uniek fotomateriaal.