Overslaan en naar de inhoud gaan

Voormalige bibliotheek krijgt een Social Enterprise

Door Henk Drenth op donderdag, 23 juli, 2015 - 00:21

IMG_8410.JPG

MAATSCHAPPELIJK INPACT - Het grote pand van de voormalige bibliotheek aan het Veenlustplein krijgt vanaf vrijdag een nieuwe bestemming. Belinda Dethmers gaat er van start met een Social Enterprise. Wat inhoud dat sociale en commerciële activiteiten met elkaar gecombineerd worden. Liggend aan het Veenlustplein, en bij Veenlust, heeft de nieuwe onderneming de naam ’t Veenhuus gekregen. Het grote pand wordt na 10 jaar leegstand weer geheel in gebruik genomen. Boven in de voormalige leeszaal zijn winkels ingericht. Op de begane grond gaat men dagbesteding aanbieden.

IMG_8424.JPG

Voorheen dreef Belinda in de Kerstraat haar winkel Brocante bij Belinda met de verkoop van antiek, brocante, duurzame kleding, sieraden enzovoort. Het liep heel goed, maar ze merkte dat er vraag was naar een nieuw soort onderneming. Vanuit een sociaal hart gedreven werd besloten om de ondernemingsvorm aan te passen. Voor Veendam, en zelfs voor de provincie, is het een uniek concept. Het is een onderneming die een maatschappelijk doel nastreeft. Gemaakte winst wordt hierbij een middel om maatschappelijke impact te bereiken. Dit laatste is dan ook het belangrijkste.

Het logo van ’t Veenhuus staat voor duurzaam beleven. Duurzaam richting de medewerkers en richting de klanten. Dit wordt o.a. uitgedragen in het duurzaam hergebruik van goederen. Beleven staat voor hoe de cliënt het beleefd, is hij op z’n plek. Beleven geld ook voor de klanten. Kortom samengevat in de slogan ‘Duurzaam beleven’.

IMG_8439.JPG

In Nederland bestaat er nog geen rechtsvorm voor deze combinatie. Het landelijke platvorm social-enterprise.nl is een stichting die samen met de politiek bezig is om erkenning en herkenning te bereiken voor deze sector. ‘t Veenhuus laat zich coachen door deze landelijke platvorm.

Er is een paar maanden werk geweest om ’t Veenhuus gereed te hebben voor de officiële opening door twee wethouders aanstaande vrijdag om 13.15 uur. Het is een tweedaagse opening. Zaterdag start de dag vanaf 11.00 uur en wordt er een workshop krijtverf gegeven door Anne van Anne Shabby paint en wordt er Stijladvies gegeven door StylingYou. Belinda geeft zelf vanuit haar opleiding Interieurstyling, interieuradviezen. Tevens kunt u bij haar terecht voor een korte persoonlijke kleurenanalyse. Middels een Rad van Fortuin kunt u gratis adviezen of prijzen winnen. Voor kinderen is er een springkussen.

IMG_8464.JPG